-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 22 /2014 03 23

Rusijos kariuomenė užėmė Ukrainos karines bazes ir vienintelį povandeninį laivą, pasienyje telkia puolimui skirtą techniką

Civiliniais drabužiais apsirengę žmonės šeštadienį šturmavo Ukrainos oro pajėgų bazę vakarų Kryme. Valandą atakas Novofiodorivkoje bandę atremti Ukrainos kariai galų gale buvo priversti pasiduoti ir atiduoti ginklus, praneša zn.ua. Maždaug tuo pat metu Rusijos kariai užgrobė ir vienintelį Ukrainos turėtą povandeninį laivą ir pradėjo šturmą prieš beginklius ukrainiečių karius Belbeke. Rusų kariai ne tik užėmė bazę, bet ir išsivežė ukrainiečių dalinio vadą.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: Niekada mes nebūsim broliai! (eilės Anastasijos Dmitryk)

00.23 val. Rusija telkia dideles puolamąsias pajėgas Ukrainos pasienyje

Kryme ir rytinės Ukrainos pasienyje Rusija telkia dideles pajėgas – gabenami ginklai ir karinė technika, praneša naujienų agentūra „Unian“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vado pavaduotojas admirolas Ihoris Kabanenka šeštadienį pranešė, kad atgabenama ginkluotė yra skirta puolimo operacijoms.

Pasak jo, atskrido šturmo lėktuvai „Su-24“ ir taktiniai bombonešiai, atgabenta salvinės ugnies sistema „Uragan“. 

„Tai yra labai rimti ir grėsmingi dalykai, kurie nukreipti tiesiai į mūsų valstybės kontinentinę dalį“, – sakė admirolas. Jo teigimu, kasdien gaunama informacija apie į pasienio teritoriją atvykstančius traukinius su nauja puolimui naudojama technika ir ginklais.

00.04 val. Pagrobtas dalinio vadas – kalėjime

Rusijos kareivių karių pagrobtas Belbeko aviacijos bazės vadas Julijus Mamčuras yra kariniame kalėjime Sevastopolyje, praneša „ABC News“. Jie cituoja karininko žmoną, kuri kalbėjo su vyru. Jis spėjo jai pasakyti, kad yra suimtas ir vežamas į kalėjimą, tuomet ryšys nutrūko.

Jo dalinys Belbeke rusų kariams pareiškė, kad nepaliks savo bazės tol, kol jų vadas nebus grąžintas.

„Twitter“ iliustr./Julijus Mamčuras atsisveikina su kariais
„Twitter“ iliustr./Julijus Mamčuras atsisveikina su kariais

22.58 val. Užgrobta korvetė „Slavutyč“

Po dvi valandas trukusių atakų rusų kariams ir „savigynos būriams“ pavyko užimti Ukrainos karinį laivą „Slavutyč“. Tai savo „Facebook“ paskyroje pranešė Ukrainos gynybos ministerijos spaudos centro vadovas Vladyslavas Selezniovas.

Anot jo, uniformomis ir civiliniais rūbais vilkintys ginkluoti užpuolikai prasiveržė pro laivą ginančius ukrainiečius. Per šturmą sužeisti keli Ukrainos kariai.

21.54 val. Rusai kadetams įteikė ultimatumą

Sevastopolio Ukrainos karinių jūrų pajėgų licėjui yra įteiktas ultimatumas – jie iki pirmadienio turi pasiduoti. News.liga.net skelbia, kad rusai kadetų mokyklą nori pervadinti Prezidentiniu Rusijos kadetų korpusu. Nė vienas Ukrainos kadetas nesutiko išduoti tėvynės Ukrainos ir pereiti į rusų pusę.

VIDEO: Rusai kadetams įteikė ultimatumą

21.01 val. Pagrobtas dalinio vadas

Rusų kariai, užėmę Belbeko aviacijos bazę, nežinoma kryptimi išsivežė jos vadą Julijų Mamčurą. Šiuo metu nežinoma, kur yra karininkas, skelbia „Reuters“.

Prieš šturmą rusai ukrainiečiams įteikė ultimatumą. J.Mamčuras atsakė, kad jo dalinys nepasiduos – nebent tokį įsakymą gautų iš Kijevo. Kartu jis paragino savo karius išlikti ištikimais priesaikai. Į tai rusai jam atkirto: „tavo vadovybė toli, o tu čia aukoji žmones“.

20.02 val. Odesoje suimta ginkluota gauja

Ukrainos Saugumo tarnyba pranešė, kad Odesoje suimti keturi asmenys, kurie ketino įvykdyti išpuolį prieš Ukrainos karines pajėgas.

Pas grupuotę buvo rasti automatų ir pistoletų.

Anot Saugumo tarnybos, šie keturi vyrai palaikė kontaktą su Rusijos specialiosiomis pajėgomis ir ketino destabilizuoti padėti Odesoje.

„Twitter“ iliustr./Konfiskuoti grupuotės ginklai
„Twitter“ iliustr./Konfiskuoti grupuotės ginklai

19.54 val. Paviešinta nuotrauka, kaip Belbeke mušamas Vokietijos žurnalistas

Ukrainos žinisklaida praneša, per šturmą buvo sužeistas vienas žurnalistas – jis išvežtas į ligoninę.

„Twitter“ iliustr./Belbeke mušamas žurnalistas
„Twitter“ iliustr./Belbeke mušamas žurnalistas

18.58 val. Šturmuojama korvetė „Slavutyč“

Tebevyksta korvetės „Slavutyč“ šturmas, ją atakuoja apie 50 asmenų, girdisi šūviai. Tai jau ne pirmas laivas, kurį bando perimti rusai. Anksčiau Rusijos vėliava jau suplėvėsavo virš „Tarnopol“, „Luck“ ir „Chmielnicki“ laivų.

18.15 val. Laukiama dar vieno šturmo

Šeštadienio vakarą taip pat laukiama Informacinių-psichologinių operacijų centro šturmo Sevastopolyje. Apie tai praneša Unian.net. 

Šis dalinys, anot žurnalistės Hatalijos Gumeniuk, yra praktiškai vienintelis, išlaikęs ištikimybę duotai Ukrainos tautai priesaikai. „Niekas iš šio specialiųjų pajėgų dalinio karininkų nepersimetė į okupantų pusę, nežiūrint į du pateiktus ultimatumus. Šiandien vakare dalinio karininkai laukia galutinio šturmo. Kartu su savo vadu dalinys pasiryžęs priešintis iki pabaigos“, – teigia žurnalistė.

Teigiama, kad 80 proc. dalinio personalo yra pasiruošę evakuacijai, po kurios savo darbą pratęstų žemyninėje Ukrainos dalyje.

17.56 val. Rusų kariai įžengė į Belbeko karinės aviacijos bazę Kryme

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Kryme Belbeko aviacijos bazės vadas Julijus Mamčuras šeštadienį pranešė, kad jį deryboms išsiveža automatais ginkluoti Rusijos kariai, įsiveržę į bazės teritoriją šarvuočiais. Jis padėkojo Ukrainos kariams už tarnybą. 

Vienas ukrainietis sužeistas, kai rusų kariai šturmavo šią bazę, kuri Kryme yra viena paskutinių lig šiol dar pavaldžių Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, sakė agentūrai „Reuters“ Ukrainos pulkininkas J.Mamčuras.

Beginkliai ukrainiečiai išsirikiavę stojo prieš užpuolikus, kurie nukreipė savo ginklus į ukrainiečius

Anksčiau prie bazės buvęs AFP reporteris pranešė, kad rusų šarvuočiai įsiveržė pro vartus į Belbeko bazę, aidėjo automatų šūviai į orą. Bazės link skubėjo greitosios medicinos pagalbos mašina įjungtomis sirenomis.

Beginkliai ukrainiečiai išsirikiavę stojo prieš užpuolikus, kurie nukreipė savo ginklus į ukrainiečius.

Pasak AFP reporterių, į bazę įvažiavo mažiausiai trys šarvuočiai.

Nuo pat ryto Belbeko bazės gynėjams buvo pareikštas ultimatumas pasiduoti iki 12 val. 30 min. Grinvičo (14 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Kai suėjo šis terminas, netrukus Rusijos kariai paskelbė naują ultimatumą – pasiduoti arba bus šturmas.

VIDEO: Belbeko šturmas
VIDEO: Belbeko šturmas

17.08 val. Prasidėjo Belbeko karinės bazės šturmas

Pasibaigus Belbeke tarnaujantiems Ukrainos kariams paskelbtam ultimatumui, rusų kariai pradėjo bazės šturmą. Į karinę bazę mėtomos kurtinančios granatos, rusų pajėgos bando prasiveržti pro vartus.

Gazeta.pl praneša, kad per ataką buvo sužeistas situaciją stebėjęs žurnalistas ir mažiausiai vienas ukrainietis. 

Rusų pajėgos sudaužė ir kamerą, kuria buvo filmuojama tiesioginė transliacija iš Belbeko.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Rusų kariai sudaužo kamerą Belbeke
Kadras iš filmuotos medžiagos/Rusų kariai sudaužo kamerą Belbeke

16.55 val. Sevastopolyje Ukrainos kariai prašo juos išgabenti į kontinentinę Ukrainą

Apie dvidešimt Sevastopolio karinėje jūrų bazėje tarnaujančių Ukrainos karių atsisako sulaužyti savo šaliai duotą priesaiką ir prisijungti prie Rusijos kariuomenės. Tačiau jie negauna jokių instrukcijų iš centrinės valdžios, kaip jiems elgtis toliau, rašo pravda.com.ua.

Ukrainos Gynybos ministerija vis dar nėra nurodžiusi, kaip Ukrainos kariams evakuotis iš užgrobtų karinių bazių

Karinių jūrų pajėgų pareigūnas sakė, kad penktadienį Sevastopolio karinėje bazėje buvo iškelta Rusijos vėliava, o rusų kariai užėmė vietas tų ukrainiečių, kurie nenorėjo pereiti į Rusijos pusę.

Jis sakė, kad nebežino, ką daryti pirmadienį – eiti į darbą? Kur eiti? Pareigūnas skundėsi, kad centrinė Ukrainos valdžia neduoda jokių nurodymų.

Anot jo, iš daugiau nei šimto ukrainiečių karių ištikimi Ukrainai liko maždaug 25. Kiti prisijungė prie Rusijos.

Ukrainos Gynybos ministerija vis dar nėra nurodžiusi, kaip Ukrainos kariams evakuotis iš užgrobtų karinių bazių.

Laikinasis Ukrainos Gynybos ministerijos vadovas Ihoris Teniuchas šeštadienio naktį pareiškė, kad kariniam jūrų laivynui yra duoti aiškūs įsakymai – saugoti ir ginti Ukrainos laivus, o skundai, esą Kijevo valdžia neduoda aiškių nurodymų Kryme esantiems kariams, yra provokacijos ir silpno charakterio rodymas. Jis nurodė, kad kariai turėtų mažiau verkti ir daugiau gintis.

15.47 val. Rusijos pajėgos užėmė Ukrainos povandeninį laivą

Rusijos pajėgos Kryme užėmė vienintelį Ukrainos turėtą povandeninį laivą ir iškėlė ant jo Rusijos vėliavą, šeštadienį pranešė Rusijos Juodosios jūros laivynas.

„Buvęs Ukrainos povandeninis laivas „Zaporižė“ maždaug prieš valandą buvo nuplukdytas prie Rusijos Juodosios jūros laivyno povandeninių laivų divizijos“, – laivyno atstovas Viačeslavas Truchačiovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Ukrainos vėliavą ant to dyzelinio elektrinio povandeninio laivo pakeitė Šv.Andriejaus vėliava – balta su mėlynu kryžiumi, Rusijos karinių jūrų pajėgų simbolis

Ukrainos vėliavą ant to dyzelinio elektrinio povandeninio laivo pakeitė Šv.Andriejaus vėliava – balta su mėlynu kryžiumi, Rusijos karinių jūrų pajėgų simbolis.

Šeštadienį Sevastopolio įlankoje buvo pastebėtas povandeninis laivas, kuris tikriausiai buvo „Zaporižė“. Anksčiau, kol priklausė Ukrainos pajėgoms, jis bazavosi Sevastopolio uostamiesčio pakraštyje esančioje Šaulių įlankoje.

Rusijos pajėgos šią savaitę užgrobė kelis Ukrainos karinių pajėgų laivus, taip pat jų štabą Sevastopolyje, stiprindamos savo karinę kontrolę Kryme, kuris Maskvos sprendimu buvo prijungtas prie Rusijos Federacijos.

15.27 val. Ruošiamasi Belbeko bazės puolimui

Rusijos kariuomenės atstovai Belbeko bazės ukrainiečių padaliniui paskelbė ultimatumą: pasiduoti per valandą, kitaip laukia ataka.

Ukrainos gynybos ministerijos spaudos centro vadovas Vladyslavas Selezniovas savo „Facebook“ paskyroje pranešė, kad rusų kariuomenė apsupo dalinį, link karinės bazės juda Rusijos karinė technika. „Ruošiamės šturmui“, – parašė jis.

Pravda.com.ua praneša, kad Belbeko bazės teritorijoje buvo pastebėti ir rusų snaiperiai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai šalia Belbeko karinės bazės
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai šalia Belbeko karinės bazės

Novofiodorivkoje „tituškos“ užėmė karinę bazę

Novofiodorivkoje maždaug valandą atakas bandę atremti Ukrainos kariai buvo priversti pasiduoti. Ukrainos kariai, susirinkę bazės centre, sugiedojo Ukrainos himną ir nuleido Ukrainos vėliavą.


Video streaming by Ustream

Anksčiau buvo pranešta, kad maždaug 200 neginkluotų žmonių minia įsiveržė į bazę, esančią Novofiodorivkos miestelyje, ir pradėjo daužyti pastatų langus. Tuo tarpu ukrainiečiai kariai užsibarikadavo pastatuose ir mėtė dūminius užtaisus į įsibrovėlius nuo stogo.

Anot naujienų agentūros UNIAN, Ukrainos gynybos ministerijos spaudos centro vadovas Vladyslavas Selezniovas 13 val. 14 min. parašė paskyroje tinkle „Facebook“, kad „šturmuojama Novofiodorivka“. Vėliau pridūrė, kad šturme dalyvauja „tituškos“.

„Ukrainos bazės personalas apmėtytas dūminiais užtaisais. Pilna dūmų. Mes atsitraukėme į štabo pastatą, „žali žmogeliukai“ stovi atokiau, stebi“, – pateikia V.Selezniovas vieno iš karių žodžius

„Ukrainos bazės personalas apmėtytas dūminiais užtaisais. Pilna dūmų. Mes atsitraukėme į štabo pastatą, „žali žmogeliukai“ stovi atokiau, stebi“, – pateikia V.Selezniovas vieno iš karių žodžius.

Kiek anksčiau Novofedorovkos bazės vadui buvo įteiktas ultimatumas – pasiduoti iki 13 val., kitaip laukia šturmas. 

15.11 val. Ukrainos saugumas sulaikė „Donbaso liaudies kariuomenės“ lyderį Čumačenką

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) Donecke sulaikė vadinamosios Donbaso liaudies kariuomenės lyderį Michailą Čumačenką, nes jis įtariamas kėsinimusi į Ukrainos teritorinį vientisumą.

„UST teismo sprendimu Donecke sulaikė vadinamosios Donbaso liaudies kariuomenės lyderį M.Čumačenką ir pareiškė jam oficialų įtarimą rengimusi nusikaltimui – pagal Ukrainos Baudžiamojo kodekso 109-ąjį (veiksmai, kuriais siekiama jėga pakeisti ar nuversti konstitucinę santvarką ar užgrobti valstybės valdžią ) ir 110-ąjį (kėsinimasis į Ukraino teritorinį vientisumą ir nepriklausomybę ) straipsnius“, – sakoma šeštadienį paskelbtame UST spaudos centro pranešime.

Taip pat nurodoma, kad iš M.Čumačenkos paimta medžiaga, „kuri įrodo ketinimus per masinį renginį Donecke raginti dalyvius imtis neteisėtų veiksmų, – pavyzdžiui, jėga užimti srities valstybinės administracijos pastatą“.

„Taip pat nustatyta, kad sulaikytasis ketino pasiskelbti „liaudies gubernatoriumi““, – pažymi UST.

Kardomąją priemonę parinks teismas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius