-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 04 20 /11:38

ESBO vadovas Lamberto Zannieras: „Matome gerą progą užtikrinti taiką Ukrainoje“

Į Lietuvą atvykęs Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vadovas sako matantis gerą progą užtikrinti taiką Rytų Ukrainoje, įsigaliojus paliauboms strategiškai svarbiame Šyrokynės miestelyje netoli Mariupolio.
ESBO vadovas Lamberto Zannieras.
ESBO vadovas Lamberto Zannieras. / „Scanpix“/AP nuotr.

„Šio ryto naujiena yra tai, kad tarpininkaujant mūsų stebėtojams sutarta dėl paliaubų Šyrokynėje prie Mariupolio, ir šios paliaubos, regis, veikia. Per paskutines valandas ten nebuvo susirėmimų“, – interviu BNS pirmadienio rytą sakė ESBO generalinis sekretorius Lamberto Zannieras.

„Šią akimirką yra gera proga taikai, ir turime į tai investuoti kiek tik galime. Bet visuomet yra rizika grįžti atgal į konfliktą“, – pridūrė ESBO vadovas.

ESBO stebėtojai vaidina svarbų vaidmenį, siekiant užtikrinti, kad Rytų Ukrainoje būtų laikomasi paliaubų tarp Rusijos remiamų separatistų ir vyriausybės kovotojų.

L.Zannierio vertinimu, „apskritai situacija dabar yra geresnė nei buvo prieš kelias savaites“, atitraukta didžioji dalis sunkiosios ginkluotės, tačiau dabar svarbu užtikrinti, kad būtų atitraukti ir lengvesni ginklai.

Pasak generalinio sekretoriaus, ESBO šiuo metu ieško stebėtojų, kurie turi karinės patirties. Jis sakė tikįs, kad iki vasaros pradžios ESBO misija turės bent 600 stebėtojų, dabar jų yra mažiau nei 500.

Paliaubų sutartis, kurią padėjo sudaryti Vokietija ir Prancūzija, buvo patvirtinta vasario 12 dieną, tačiau susirėmimai tarp vyriausybės pajėgų ir separatistų iki šiol nesiliovė.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas šeštadienį pirmąkart konkrečiai išvardijo Rusijos karinius dalinius, kurie, pasak jo, padeda kovoti prorusiškiems separatistams.

Rusija ne kartą neigė Kijevo ir Vakarų šalių pareiškimus, kad Maskva ginkluoja separatistus ir siunčia jiems į pagalbą savo karius.

Tačiau nepriklausomi karybos ekspertai sako, kad separatistų naudojama moderni ginkluotė ir profesionalios kariuomenės metodų naudojimas įrodo, kad regione veikia ne tik vietinės separatistų pajėgos.

Jau metus vykstantis konfliktas nusinešė daugiau negu 6 tūkst. žmonių gyvybių, skelbia Jungtinės Tautos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius