Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jonavoje 2 tūkstančiai karių imituos hibridinio karo grėsmes

Vasario 17-21 dienomis Gaižiūnų poligone, Rukloje ir Jonavos mieste vyks Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ organizuojamos lauko taktinės pratybos „Sąveika 2015”. Jų metu Sausumos pajėgų pagrindu sudarytos greitojo reagavimo pajėgų batalionų kovinės grupės kartu su brigados „Geležinis Vilkas“ ir kitų Lietuvos kariuomenės vienetų padaliniais treniruosis reaguoti į hibridinio karo grėsmes. Pratybose dalyvaus apie 1800 karių iš brigados „Geležinis Vilkas“ ir kitų Lietuvos kariuomenės vienetų.
Karių mokymai
Karių mokymai

„Šiose pratybose sieksime pasitikrinti brigados „Geležinis Vilkas“ padalinių ir greitojo reagavimo batalionų tarpusavio sąveiką įvedus aukštesnius nei įprastai budrumo lygius, modeliuodami skirtingus žaidybinius scenarijus treniruosime taktinius persidislokavimo veiksmus, atliksime skirtingų karinių užduočių vykdymo treniruotes. Pratybose tarpusavio veiksmus koordinuosime su Jonavos  rajono savivaldybe, sąveikausime su kitais Ruklos įguloje dislokuotais Lietuvos kariuomenės vienetais“, – apie artėjančias pratybas pasakojo brigados „Geležinis Vilkas“ vadas pulkininkas Raimundas Vaikšnoras.

Civilių gyventojų dėmesiui

Pratybų organizatoriai atkreipia civilių gyventojų dėmesį, kad vasario 18-21 dienomis Ruklos miestelyje, Jonavos mieste ir jo prieigose vykdyti taktinius veiksmus treniruosis ginkluoti kariai. Gatvėmis važinės šarvuočiai M113 (šarvuočių vikšrai yra su guminėmis pagalvėlėmis, pritaikytomis važiuoti asfaltuota danga), skirtingi kariniai visureigiai ir sunkvežimiai, mieste patruliuos pėstininkai, bus naudojamos garsinės ir dūminės imitacijos priemonės. 

Karių mokymai
Karių mokymai

Intensyvesni mokomieji veiksmai vyks Jonavoje (Žeimių gatvėje, Jonavos rajono savivaldybės prieigose, Darbininkų gatvėje, Ukmergės kelių tarnybos teritorijoje ir šalia jos, Basanavičiaus gatvėje, prie Jonavos suaugusiųjų švietimo centro) ir AB „Achema“ teritorijos prieigose. Pratybų organizatoriams talkins Karo policija ir Jonavos policijos pareigūnai. Kariai prašo vietos gyventojų būti atidiems ir paisyti apribojimų pratybų vietose.

Vasario 19 d. maršrutu Alytus-Rukla važiuos karinių transporto priemonių kolona iš  Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono. Pasibaigus pratyboms batalionas tuo pačiu maršrutu  grįš į nuolatinę dislokacijos vietą Alytuje.

Pratybų dalyviai

Pagrindiniai šių pratybų treniruojamieji kariniai vienetai – Sausumos pajėgų Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų ir Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionų pagrindu suformuotos kovinės grupės, su priskirtais padaliniais iš brigados „Geležinis Vilkas“, Karaliaus Mindaugo husarų bataliono, Karo medicinos tarnybos, Juozo Vitkaus inžinerijos ir Oro gynybos batalionų.

Karių mokymai
Karių mokymai

Šiose pratybose budrumo lygių treniruotes ir kitas numatytas užduotis vykdys brigados „Geležinis Vilkas“ štabas, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio ir Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotieji pėstininkų batalionai, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas, Brigados štabui pavaldžios Logistikos, Štabo, Ryšių ir Žvalgybos kuopos. Sąveikos treniruotes taip pat atliks ir kiti Ruklos įgulos kariniai vienetai.  

Pratybų organizatoriams talkins Krašto apsaugos savanorių pajėgų kariai, batalionų kovinių grupių veiksmus stebės ir vertins kariai iš Sausumos pajėgų, o priešiškus veiksmus imituos Kunigaikščio Vaidoto bataliono kariai.

Pratybų eiga ir užduotys

Lauko taktinės pratybos „Sąveika 2015” vyks keliais etapais. Vasario 17-19 dienomis kariai gerins tarpusavio veiksmų koordinavimą atlikdami budrumo lygių treniruotes nuolatinėse dislokacijos vietose, planuos karines užduotis ir ruošis jų vykdymui. Batalionų kovinės grupės treniruosis vykdyti taktinius persidislokavimo veiksmus į numatytus susitelkimo rajonus Gaižiūnų poligone (Rukloje, Jonavos r.).

Vasario 18-21 dienomis veiksmas palaipsniui persikels į Jonavos miestą ir jo prieigas, taip pat į AB „Achema“ teritoriją, kur rotacijos principu batalionų kovinės grupės treniruosis reaguoti į hibridinio karo grėsmes – vykdys karinius patrulius, objektų ir teritorijos apsaugą, įrengs patikros postus ir vykdys patikrinimo procedūras, reaguos į galimas provokacijas, bendradarbiaus su civiliais gyventojais ir tobulins kitus taktinius veiksmus civilinėje aplinkoje. 

Tuo pat metu padaliniai tobulins vadovavimo ir kontrolės procedūras, atliks tarpusavio veiksmų koordinavimą, treniruosis užtikrinti vadaviečių funkcionalumą, vykdys operacijų planavimus, priiminės taktinius sprendimus ir vykdys kitas karines užduotis. Pratybų pabaigoje vyks jų aptarimas, o padaliniai grįš į nuolatines dislokacijos vietas.

Karių mokymai
Karių mokymai

Batalionų kovinės grupės

Bataliono kovinės grupės – tai kovinėms užduotims suformuoti bataliono dydžio kariniai vienetai, savo sudėtyje turintys manevrinius ir žvalgybos vienetus, ugnies paramos, kovinio aprūpinimo, oro gynybos, inžinerinius bei kitus pajėgumus.

Nuo 2014 metų lapkričio 1 d. budinčias greitojo reagavimo pajėgas sudaro dvi bataliono kovinės grupės, karinių oro pajėgų, specialiųjų pajėgų ir logistinės paramos elementai. Vienos grupės pagrindą sudaro LDK Algirdo mechanizuotasis pėstininkų batalionas, kitos – Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas.

Lietuvos kariuomenės greitojo reagavimo pajėgos yra pasirengusios reaguoti nedelsiant ir turi pakankamai kovinės galios užkirsti kelią priešiškų jėgų veiksmams šalies teritorijoje taikos metu atsakant į naujo tipo – nekonvencinio karo – grėsmes. Greitojo reagavimo pajėgų dislokacijos vieta priklauso nuo grėsmės lygio ir šalies regiono. Aktyvavimo laikotarpiu pajėgos yra pavaldžios Lietuvos kariuomenės Jungtiniam štabui, o grupių parengimu rūpinasi Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius