Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką amerikiečių naikintuvai F-16 veiks Lenkijoje?

Iki ketvirtadienio į Lenkiją turėtų atskristi JAV naikintuvai F-16. „Gazeta Wyborcza“ pateikė šiek tiek informacijos, kur šie karo lėktuvai bus dislokuoti.
Naikintuvas F-16
Naikintuvas F-16 / Antano Gedrimo/ BFL/KAM (nuotr.)

Į Lenkiją, krašto apsaugos ministro Tomaszo Siemoniako teigimu, atskris 12 naikintuvų F-16 ir 300 karių. Šiuo metu Lenkija jau turi 48 tokius orlaivius, jie yra dviejų tipų: 36 vienviečiai ir 12 dviviečių. Kol kas neskelbiama, kokio tipo F-16 atskris.

Lenkijos krašto apsaugos ministerijos teigimu, kol kas nėra išsirinkta, kokioje bazėje naikintuvai leisis. Ministerijos Ryšių su žiniasklaida departamento direktoriaus Januszo Walczako teigimu, mokymų metu naikintuvai gali skraidyti tarp įvairių oro uostų. Vis dėlto kariuomenės atstovai užsimena, kad vargu, ar Lenkijoje yra kita bazė, be Lasko karinėje oro bazės, kur galėtų leistis tokie orlaiviai.

Premjeras D.Tuskas pareiškė, kad situacija šalia Lenkijos sienų verčia pasiruošti ir neprarasti budrumo, kadangi Ukrainoje vykstantys procesai „gali turėti įtakos Lenkijos saugumui“.

Krašto apsaugos ministerijos Informacijos biuro teigimu, taip „plečiami anksčiau suplanuoti aviacijos mokymai „Aviation Detachment“. Oficialiai naikintuvai iš JAV parems Baltijos šalių oro policijos misiją. Praeitą ketvirtadienį į Šiaulius atskrido šeši papildomi F-15 naikintuvai iš JAV.

Lenkijos vadovai kreipėsi į JAV prašydami karinės paramos. Šalies premjeras Donaldas Tuskas pirmadienį pareiškė, kad situacija šalia Lenkijos sienų verčia pasiruošti ir neprarasti budrumo, kadangi Ukrainoje vykstantys procesai „gali turėti įtakos Lenkijos saugumui“. Vis dėlto premjeras tikino, kad tiesioginės grėsmės šiuo metu lenkams ir Lenkijos valstybinėms sienoms nėra.

Pentagono vadovas Chuckas Hagelis teigė, kad karinės krizės Ukrainoje metu JAV padidins karinę paramą savo sąjungininkams NATO, tarp jų – ir Lenkijai bei Baltijos šalims. Lenkijos politikai šiuos teiginius įvertino kaip pažadą ginti jų šalį, iškilus realiam pavojui.

Kiek laiko amerikiečių naikintuvai praleis Lenkijoje, nėra žinoma. Tai priklausys nuo situacijos Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius