Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Klaipėdoje prasideda didžiausios nacionalinės karinės pratybos

Antradienį Klaipėdoje prasideda didžiausios šiais metais Lietuvos kariuomenės organizuojamos nacionalinės pratybos „Žaibo kirtis 2016“.
Pratybų „Žaibo kirtis“ antrasis etapas Klaipėdos jūrų uoste
Pratybų „Žaibo kirtis“ antrasis etapas Klaipėdos jūrų uoste / L. Sėlenienės nuotr.

Jų tikslas – treniruoti Lietuvos kariuomenės pajėgas vykdyti bendras operacijas su Vidaus reikalų ministerijai pavaldžiais vienetais ir gerinti sąveiką su valstybės civilinėmis institucijomis hibridinio karo atveju.

Pratybų scenarijuje modeliuojamos įvairiausio pobūdžio grėsmės, nuo hibridinio karo iki teroristinių išpuolių. Didelis dėmesys bus kreipiama į strateginių infrastruktūros objektų apsaugą. Į pratybas bus įtraukti suskystintų dujų terminalas, Klaipėdos jūrų uostas ir kt.  

Iš viso mokymuose dalyvaus apie 3 tūkst. karių, maždaug 500 pareigūnų ir apie 200 civilinių institucijų darbuotojų. Taip pat bus pašaukta 3 tūkst. rezervo karių, pranešė Krašto apsaugos ministerija. 

Pagrindiniai pratybų veiksmai planuojami Klaipėdos pramonės rajone, gatvėse, uosto akvatorijoje. Klaipėdiečiai miesto gatvėse galės pamatyti patruliuojančius ginkluotus karius su technika, taip bus naudojama mokomosios pirotechninės priemonės, garsiniai šaudmenys. Pratybose dalyvaus ir Karinių oro pajėgų sraigtasparniai.

„Šių dienų konfliktai dažnai vyksta ir tankiai apgyvendintose vietovėse, o civiliai gyventojai tampa pirmosiomis aukomis, todėl siekiant suvaldyti konfliktus kariuomenei būtina treniruotis natūralioje aplinkoje – miestuose, gyvenvietėse. Lygiai taip pat kariuomenei yra aktualu, kad gyventojai matytų, jaustų ir suprastų Lietuvos karių ryžtą ir pastangas ginant mūsų visų valstybę“, – sakė pratybų vadovas Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo viršininkas brigados generolas Vilmantas Tamošaitis.

Kartu su Lietuvos kariais treniruosis Policijos departamento, Viešojo saugumo tarnybos ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnybos atstovai. Taip pat kartu treniruosis savivaldybių atstovai, ligoninių personalas ir Lietuvos šaulių sąjungos atstovai.

Pratybos vyks kovo 8-16 dienomis, intensyviausi veiksmai Klaipėdoje numatomi kovo 12-13 dienomis. Dalis mokymų suplanuotos ir naktį.

Kovo 15-16 dienomis, per paskutinį pratybų etapą, bus vykdoma dalinė parengto rezervo karių mobilizacija – pašaukti karo prievolininkai turės atvykti į įsteigtus keturis šaukimo punktus: Vilniuje, Kaune, Alytuje ir Utenoje. Nacionalinės greitojo reagavimo pajėgos, esant reikalui būtų papildomos parengto rezervo kariais. 

Šaukimo pranešimai išsiųsti 3 tūkst. 2000-2008 metais Lietuvos kariuomenėje privalomojoje pradinėje karo tarnyboje tarnavusiems karo prievolininkams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius