Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kurdų kovotojai smogė teroristams – atkovotas Tel Abjado miestelis Sirijoje

Kurdų pajėgos, padedamos Sirijos sukilėlių, antradienį paryčiais visiškai perėmė kontrolę Sirijos miestelyje Tel Abjade ir likvidavo paskutinius džihadistų pasipriešinimo židinius šioje teritorijoje, per kurią eina ekstremistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IS) gyvybiškai svarbi aprūpinimo linija.
Kurdų apsaugos būriai atkovotoje teritorijoje Sirijos pietuose
Kurdų apsaugos būriai atkovotoje teritorijoje Sirijos pietuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nuo paryčių Tel Abjade nebuvo iššautas nei vienas šūvis, – sakė padėtį šalyje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) direktorius Rami Abdel Rahmanas. – Kurdų kovotojai dabar visiškai kontroliuoja Tel Abjadą.“

Kurdų liaudies apsaugos daliniai (YPG) įsiveržė į Tel Abjadą, užėmę sienos su Turkija perėją ir atkirtę kelią į pietus, vedantį į „Islamo valstybės“ faktinę sostinę ar Raką, nurodė SOHR.

Šios Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos pirmadienio vakarą paskelbtame pranešime sakoma, kad bent 40 džihadistų buvo nukauti, kai mėgino sprukti iš Tel Abjado į Ein Isos miestelį, tebekontroliuojamą „Islamo valstybės“.

Ši džihadistų nesėkmė taps skaudžiu smūgiu IS, dėjusiai pastangas išlaikyti kontrolę Tel Abjade, kurį kerta pagrindinis kelias tarp ar Rakos ir sienos su Turkija.

Kurdų kovotojai ir Sirijos sukilėliai pagrindinį Tel Abjado puolimą pradėjo birželio 11 dieną, palaikomi JAV vadovaujamos koalicijos, kovojančios su IS, aviacijos smūgių.

Kurdų kovotojai ir Sirijos sukilėliai pagrindinį Tel Abjado puolimą pradėjo birželio 11 dieną, palaikomi JAV vadovaujamos koalicijos, kovojančios su IS, aviacijos smūgių.

Tel Abjadas yra už maždaug 85 km į šiaurę nuo ar Rakos, o analitikai teigia, kad tas miestelis yra svarbus džihadistams, gaunantiems ginklų iš Turkijos teritorijos. Be to, Tel Abjadas yra vieni iš vartų į Siriją vykstantiems užsieniečiams kovotojams ir džihadistų vykdomam naftos pardavimui juodojoje rinkoje.

„Jis jau senokai buvo IS tvirtovė, vadinamas vartais į ar Raką“, – sakė Londone įsikūrusio Quilliamo (Kviljamo) fondo džihadizmo tyrėjas Charlie Winteris (Čarlis Vinteris).

Tel Abjad taip pat yra vos už 70 km į rytus nuo kurdiško Kobanės (Ain al Arabo) miestelio, kuriame kurdų pajėgos kovėsi kelis mėnesius, kol galutinai išvijo iš ten „Islamo valstybės“ džihadistus.

Šias kurdų operacijas kritikuoja Turkija, kurioje su YPG susijusi Kurdistano darbininkų partija (PKK) kelis dešimtmečius kovėsi su vyriausybės pajėgomis. Ankara laiko PKK teroristine organizacija.

Ankaroje įsikūrusio strateginių tyrimų centro TEPAV analitikas Nihatas Ali Ozcanas sakė, kad Turkija susirūpinusi dėl stiprėjančių „separatistinių nuotaikų“ savo kurdiškame pietryčių regione.

Ankaroje įsikūrusio strateginių tyrimų centro TEPAV analitikas Nihatas Ali Ozcanas sakė, kad Turkija susirūpinusi dėl stiprėjančių „separatistinių nuotaikų“ savo kurdiškame pietryčių regione.

„Jeigu po Kobanės išvadavimo kurdai užims Tel Abjadą, jie gali iškilti kaip prieš Turkiją kovojanti jėga“, – pabrėžė jis.

Kurdų laimėjimus taip pat lydėjo kai kurių Sirijos sukilėlių grupuočių pareiškimai apie neva vykdomus „etninius valymus“. Pasak sukilėlių, YPG pajėgos iš tų teritorijų išvaro sunitus arabus ir turkmėnus.

Kurdų pajėgos tuo kaltinimu atmeta, sakydamos, kad jos tik prašo civilių evakuotis iš potencialių susirėmimų zonų, kad išvengtų aukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius