Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lenkijos SOP siekia kitais metais perimti vadovavimą NATO specialiosioms pajėgoms

Po penkerių metų sunkaus ir kruopštaus darbo Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgos priėjo ribą, kurią peržengus jos galės gauti „pirmaujančių NATO pajėgų“ tarp specialiųjų operacijų junginių statusą. Šiuo metu tokį statusą turi tik šešių Aljanso narių specialiosios pajėgos: JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Turkijos, Italijos ir Ispanijos.
Lenkijos SOP kariai pratybose Lietuvoje 2013 m. pavasarį
Lenkijos SOP kariai pratybose Lietuvoje 2013 m. pavasarį / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.
Lenkijos SOP kariai pratybose Lietuvoje 2013 m. pavasarį
Lenkijos SOP kariai pratybose Lietuvoje 2013 m. pavasarį

Kaip rašo Baltarusijos portalas belvpo.com, ribą, už kurios Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgos gautų ypatingą statusą, yra lapkričio 20-28 d. Tuo metu Lenkijoje, Lietuvoje, Čekijoje ir Slovakijoje vyks pratybos „Kobra 13“. Pratybos ir taps tuo galutiniu Lenkijos SOP patikrinimu.

Kaip rašo belvpo.com, pagrindinė pratybų tema – Lenkijos SOP vadovybės gebėjimas planuoti ir vykdyti specialiąsias operacijas vykdant stabilizavimo misijas. Planuojama, kad iš viso pratybose dalyvaus 1,5 tūkst. karių iš dešimties šalių. Pratybos laikomos didžiausiais NATO specialiųjų operacijų dalinių operatyvinio pasirengimo mokymais šiemet.

Lenkijoje pratybos vyks trijuose poligonuose, kuriuose kartu su Lenkijos SOP treniruosis padaliniai iš Suomijos, Vengrijos, Norvegijos ir Kroatijos. Manoma, kad per šias pratybas Lenkijos SOP 7-oji specialiųjų operacijų eskadrilė gaus NATO sertifikatą.

Lenkijos SOP, rašo belvpo.com, pastaraisiais metai labai aktyviai plėtoja savo struktūrą ir tobulina materialinę bazę. Pavyzdžiui, šiemet kaimyninės šalies „specukų“ biudžetas buvo net 81 proc. didesnis nei 2009 m. Šiuo metu Lenkijos SOP tarnauja kiek daugiau nei 2 tūkst. karių. Tačiau jau 2017 m. jų skaičius išaugs iki trijų tūkstančių.

Gautas pirmaujančios NATO narės specialiųjų operacijų srityje statusas Lenkijai leis jau 2014 m. perimti vadovavimą viso Aljanso spec. pajėgoms. Be kita ko, jau 2015 m. Lenkijos SOP pradės budėjimą NATO greitojo reagavimo pajėgose (angl.- NRF).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius