-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO pratybos „Steadfast Jazz“ Estijos kariuomenės operatoriaus akimis

Iki šiol 15min.lt savo skaitytojus informuodamas apie didžiausias pastarojo meto NATO pratybas „Steadfast Jazz“, daugiau dėmesio skyrė mokymuose dalyvaujantiems Lietuvos kariams. Šį kartą į pratybas siūlome pažvelgti Estijos kariuomenės operatoriaus akimis.
Estijos minosvaidininkai pratybose „Steadfast Jazz“
Estijos minosvaidininkai pratybose „Steadfast Jazz“ / Stop kadras iš vaizdo medžiagos

Estijos kariuomenė išplatino vaizdo medžiagą, kurioje užfiksuoti estų kariai, dalyvaujantys pratybose „Steadfast Jazz“. Vaizdo medžiagoje galima pamatyti ne tik laukų pratybų vaizdų, bet ir mokymų atidarymo ceremonijos akimirkas ar darbo štabe niuansus.

Žemiau galite peržiūrėti Estijos kariuomenės operatoriaus Hardi Karder filmuotą medžiagą.

VIDEO: Pratybos „Steadfast Jazz“ Estijos kariuomenės operatoriaus akimis

15min.lt jau skelbė, kad Estija į pratybas „Steadfast Jazz“ pasiuntė 134 karius. Į NATO pratybas atvyko mechanizuotų pėstininkų kuopa iš Skautų bataliono ir kariuomenės minosvaidininkų būrys.

Be Skautų bataliono kuopos ir kariuomenės minosvaidininkų, Estija į pratybas „Steadfast Jazz“ pasiuntė ir savo karinių jūrų pajėgų karo laivą „Admiral Cowan“ (M313). Pratybose minų paieškos laivas priskirtas pirmajai minų paieškos grupei.

Apie pratybas

Lenkijos kariuomenės/wojsko-polskie.pl nuotr/Estijos minosvaidininkai NATO pratybose „Steadfast Jazz“
Lenkijos kariuomenės/wojsko-polskie.pl nuotr/Estijos minosvaidininkai NATO pratybose „Steadfast Jazz“

Pratybos „Steadfast Jazz 2013“ lapkričio 2-9 dienomis vyksta Lenkijoje ir Latvijoje. Pratybos tapo prieš tai vykusių septyniolikos pratybų serijos keturiolikoje šalių kulminacija. Pratybos remiasi išgalvotu scenarijumi išgalvotoje šalyje. Jose dalyvauja kitais metais budėjimą NATO greitojo reagavimo pajėgose (angl. – NRF) perimsiančios sausumos, karinės oro, karinės jūrų pajėgos, taip pat ir specialiųjų operacijų junginiai. Tokio masto pratybų NATO neorganizavo nuo 2006 metų.

Pratybose dalyvauja per 6 tūkst. karių iš dvidešimties Aljansui priklausančių valstybių ir šalių partnerių.

Pratybose „Steadfast Jazz“ dalyvauja ir apie 300 Lietuvos karių, kurie dislokuoti skirtingose vietose Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje.

Pratybose „Steadfast Jazz 2013" treniruojamas ir vertinamas NATO greitojo reagavimo pajėgų pasirengimas reaguoti į bet kokio pobūdžio grėsmę bet kurioje pasaulio vietoje, taip pat ir dalyvauti koviniuose veiksmuose. Taip pat jose vertinamas Jungtinės pajėgų vadavietės Brunsume štabo pasirengimas vadovauti NATO jungtinėms operacijoms 2014 metais.

Apie NRF

./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema
./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema

NATO greitojo reagavimo pajėgos (angl. – NRF) – aukštos parengties, technologiškai pažangios daugianacionalinės NATO pajėgos, į kurias rotacijos būdu visos NATO šalys skiria savo pajėgumus. NRF sudaro valstybių-narių šioms pajėgoms priskirti kariniai vienetai, kurie tam tikrą laiką aukštoje parengtyje budi savo šalyse ir yra pasirengę per nustatytą laiką persidislokuoti į operacijos regioną, jei būtų priimtas sprendimas panaudoti pajėgas.

Priėmus sprendimą, NRF gali išvykti į operacijų rajoną per penkias dienas. Sprendimą aktyvuoti pajėgas priima Šiaurės Atlanto Taryba. Šias pajėgas sudaro sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų pajėgų komponentai.

Pirmą kartą šios pajėgos buvo aktyvuotos 2005 metų spalio padėti nuo stipraus žemės drebėjimo nukentėjusiam Pakistanui. Humanitarinėje operacijoje dalyvavo ir Lietuvos vandenvalos vienetas, suformuotas iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono karių ir technikos.

Šiuo metu NRF budi apie 200 Lietuvos karių iš Karinių oro pajėgų, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Specialiųjų operacijų pajėgų ir LDK Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius