-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

NATO pratybų „Steadfast Jazz“ šeimininkai lenkai mokymų poligone prisimankštino su šarvuočiais „Rosomak“ ir tankais „Leopard“

Ruošiantis didžiausioms pastarųjų metų NATO pratyboms „Steadfast Jazz“, pratybų šeimininkai lenkai Drawsko Pomorskie poligone kartu su sąjungininkais surengė tarptautinių padalinių integravimosi pratybas, kuriose buvo naudojami šarvuočiai „Rosomak“ ir tankai „Leopard“.
Lenkų kariuomenė dalyvauja integravimosi pratybose
Lenkų kariuomenė dalyvauja integravimosi pratybose / Lenkijos kariuomenės/wojsko-polskie.pl nuotr.

Kaip rašoma Lenkijos kariuomenės puslapyje wojsko-polskie.pl, Lenkijos kariai su šarvuočiais „Rosomak“ dalyvavo šaudymo pratybose, kurių tema – priešo ugnies atrėmimas. Mokymų tikslas buvo parengti vadus ir įgulas atremti priešų ataką. Taip pat buvo mokomasi atrėmus ugnį, pasirengti puolimui.

Mokymų metų motorizuotuosius pėstininkus sustiprino tankų padalinys iš 24 Ulonų bataliono 10-osios Tankų kavalerijos brigados. Tankams „Leopard“ parėmus pėstininkus, priešo ataką pavyko sustabdyti, tuo pat metu suteikiant galimybė kitai karių daliai kontratakuoti.

Kitame integravimosi pratybų etape ketinama stiprinti puolimo įgūdžius, o dar vėliau – atlikti šaudymo užduotis naktį.

VIDEO: Lenkijos kariuomenė dalyvauja „Steadfast Jazz“ integravimosi pratybose

Integravimosi pratybose jau dalyvavo ir lietuviai

15min.lt jau skelbė, kad tarptautinių padalinių integravimosi pratybose, ruošiantis NATO mokymams „Steadfast Jazz 2013“, Drawsko Pomorskie poligone jau dalyvavo ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono pėstininkų kuopa.

Integravimosi pratybose mechanizuoti Lietuvos kuopos vienetai patekę į pasalą reagavo pagal NATO procedūras. Bataliono kariai, identifikavę priešiškų pajėgų buvimo vietą, atidengė ugnį ir taktiškai bei efektyviai apsupdami priešo pozicijas privertė juos pasiduoti.

Pasak operacijoje dalyvavusio II mechanizuotosios kuopos vado vyresniojo leitenanto Egidijaus Čiulados, reaguodami į pasalą ir atlikdami valymą, kariai užduoti įvykdė ir viską atliko teisingai, tačiau tobulėti visada galima. Po šios operacijos lietuvių kuopos kariai Drawsko Pomorskie poligone užėmė susitelkimo rajoną ir ruošiasi vykdyti kitas užduotis.

Pratybose „Steadfast Jazz 2013" Drawsko Pomorskie poligone tarptautinio vieneto sudėtyje kartu su kariais iš NATO šalių ir šalių partnerių dalyvaus iš viso apie 140 Lietuvos karių. Šiame poligone taip pat yra dislokuoti ir Jungtinėse bei Taktinėse oro atakos grupėse veiksiantys Lietuvos kariai iš Generolo Romualdo Giedraičio Artilerijos bataliono ir Specialiųjų operacijų pajėgų.

Apie pratybas

Pratybos „Steadfast Jazz 2013“ lapkričio 2-9 dienomis vyks Lenkijoje ir Latvijoje. Pratybos taps prieš tai vykusių septyniolikos pratybų serijos keturiolikoje šalių kulminacija. Pratybos remsis išgalvotu scenarijumi išgalvotoje šalyje. Jose dalyvaus kitais metais budėjimą NATO greitojo reagavimo pajėgose (angl. – NRF) perimsiančios sausumos, karinės oro, karinės jūrų pajėgos, taip pat ir specialiųjų operacijų junginiai. Tokio masto pratybų NATO neorganizavo nuo 2006 metų.

Pratybose dalyvaus 6 tūkst. karių iš dvidešimties Aljansui priklausančių valstybių ir šalių partnerių.

./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema
./Pratybų „Steadfast Jazz 2013“ emblema

Pratybose „Steadfast Jazz 2013" bus treniruojamas ir vertinamas NATO greitojo reagavimo pajėgų pasirengimas reaguoti į bet kokio pobūdžio grėsmę bet kurioje pasaulio vietoje, taip pat ir dalyvauti koviniuose veiksmuose. Taip pat jose bus įvertintas Jungtinės pajėgų vadavietės Brunsume štabo pasirengimas vadovauti NATO jungtinėms operacijoms 2014 metais.

Pratybose „Steadfast Jazz“ iš viso dalyvaus apie 300 Lietuvos karių, kurie bus dislokuoti skirtingose vietose Lenkijoje, Latvijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje. Lietuvos karių kuopa (140 karių) tarptautinio vieneto sudėtyje dalyvaus Lenkijos kariuomenės Drawsko Pomorskie poligone vyksiančiose lauko pratybose.

Šiame poligone taip pat bus dislokuotos ir Jungtinėse bei Taktinėse oro atakos grupėse veiksiantys Lietuvos kariai. Latvijoje – Adaži poligone išsiskleisiančiame NATO Jungtinių pajėgų vadavietės štabe ir pratybų kontrolės elemente – dalyvaus 10 štabo karininkų ir civilių.

Dar 2 štabo karininkai bus dislokuoti Norvegijoje įsikūrusiame NATO Jungtiniame kovinio rengimo centre. Be to, Lietuvos kariuomenės Pabradės poligone Lietuvos kariai taip pat užtikrins priimančiosios šalies paramą išskleistai Italijos vadovaujamai NATO greitojo reagavimo pajėgų Specialiųjų operacijų pajėgų vadavietei.

Apie NRF

NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF)
NATO greitojo reagavimo pajėgos (NRF)

NATO greitojo reagavimo pajėgos (angl. – NRF) – aukštos parengties, technologiškai pažangios daugianacionalinės NATO pajėgos, į kurias rotacijos būdu visos NATO šalys skiria savo pajėgumus. NRF sudaro valstybių-narių šioms pajėgoms priskirti kariniai vienetai, kurie tam tikrą laiką aukštoje parengtyje budi savo šalyse ir yra pasirengę per nustatytą laiką persidislokuoti į operacijos regioną, jei būtų priimtas sprendimas panaudoti pajėgas.

Esant reikalui turi reaguoti 13 tūkst. karių, užduoties vietoje galinčių pasilikti iki 30 dienų ar net ilgiau. Jei yra būtinybė, karių skaičius gali būti padidintas iki maždaug 30 tūkst. karių.

Priėmus sprendimą, NRF gali išvykti į operacijų rajoną per penkias dienas. Sprendimą aktyvuoti pajėgas priima Šiaurės Atlanto Taryba. Šias pajėgas sudaro sausumos, oro, jūrų ir specialiųjų pajėgų komponentai.

Pirmą kartą pajėgos buvo aktyvuotos 2005 metų spalio padėti nuo stipraus žemės drebėjimo nukentėjusiam Pakistanui. Humanitarinėje operacijoje dalyvavo ir Lietuvos vandenvalos vienetas, suformuotas iš Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos bataliono karių ir technikos.

Šiuo metu NRF budi apie 200 Lietuvos karių iš Karinių oro pajėgų, Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Specialiųjų operacijų pajėgų ir LDK Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius