Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NATO Sausumos pajėgų vadas lietuviams: ir kitais metais mes siųsime stiprų signalą, kad jūsų tauta mums rūpi

NATO Jungtinių sausumos pajėgų vadas generolas leitenantas Frederickas Benas Hodgesas pajėgų vadavietėje Izmire (Turkija) apsilankiusiam Lietuvos kariuomenės vadui generolui leitenantui Arvydui Pociui pranešė, kad ir kitais metais Aljanso dėmesys Baltijos regionui nemažės. NATO planuoja kelias didžiules pratybas, kuriose bus naudojamas tas pats scenarijus, kaip ir šiemet vykusiose „Steadfast Jazz“.
Gen. ltn Frederickas Benas Hodgesas (kairėje) ir gen. ltn. Arvydas Pocius
Gen. ltn Frederickas Benas Hodgesas (kairėje) ir gen. ltn. Arvydas Pocius / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius sako, kad tai yra gera ir maloni žinia. Pasak kariuomenės vado, Lietuvoje jau anksčiau buvo žinoma, kad taip gali būti. Dabar tai oficialiai patvirtinta.

„Regioninio saugumo prasme, net jei pratybos vyks ne Lietuvoje (gali būti, kad ir toje pačioje Lenkijoje ar Estijoje), mums tai yra svarbu. Kai NATO pajėgos vykdo stambias pratybas, mums tai tik į naudą. Visų pirma, kai mūsų regione vyksta panašios pratybos, mes turime galimybę į jas pasiųsti daugiau karių“, – po susitikimo Izmire sakė gen. ltn. A.Pocius.

NATO Jungtinės sausumos pajėgų vadavietės vadas generolas leitenantas Frederickas Benas Hodgesas teigia, kad šių metų pratybų scenarijų NATO planuoja panaudoti kitų metų NATO greitojo reagavimo pajėgų (NRF) vertinamosiose pratybose „Trident Juncture 2014“. Taip pat NATO Jungtinės sausumos pajėgos tą patį scenarijų naudos ir kitais metais vyksiančiose savo pratybose „Trident Lance“.

„Faktas, kad antrus metus iš eilės NATO pratybas rengia Aljanso sutarties 5 straipsnio (jame kalbama apie tai, kad vienos NATO šalies užpuolimas vertinamas kaip agresija prieš visą Aljansą – red. past.) rėmuose, pagal atsako į krizę Baltijos regione scenarijų, siunčia aiškų signalą pasauliui, kad jūsų tautos yra vertinamos“, – susitikime su Lietuvos kariuomenės vadu sakė gen. ltn. F.B.Hodgesas.

Pirmas oficialus asmuo, apsilankęs į Turkiją perkeltoje vadavietėje

Gen. ltn. Arvydas Pocius (kairėje) ir gen. ltn. Frederickas Benas Hodgesas
Gen. ltn. Arvydas Pocius (kairėje) ir gen. ltn. Frederickas Benas Hodgesas

Lietuvos kariuomenės vadas gen. ltn. Arvydas Pocius į NATO Jungtinę sausumos pajėgų vadavietę Izmire užsuko grįždamas iš Afganistano, kur lankė Lietuvos karius.

Lietuvos kariuomenės vadas yra pirmasis oficialus asmuo, apsilankęs vadavietėje po jos visai neseniai įvykusio perkėlimo iš Vokietijos į Turkijos miestą Izmirą. Jis taip pat yra pirmasis vadavietės svečias, pasirašęs oficialioje svečių knygoje.

Tuo metu, kai vyko gen. ltn. A.Pociaus ir gen. ltn. F.B.Hodgeso susitikimas, vadavietės personalo viršininkas Turkijos armijos generolas majoras Uğuras Tarçinas kitiems delegacijos nariams surengė trumpą ekskursiją po pastatą.

Lietuvius generolas majoras nuvedė į patalpą, kurioje ne vadavietės darbuotojai apsilanko ypač retai – operacijų centrą. Iš čia vadovaujama NATO sausumos operacijoms.

NATO Jungtinės sausumos pajėgų vadavietės Operacijų centras
NATO Jungtinės sausumos pajėgų vadavietės Operacijų centras

Kiekvienas į šią patalpą įeinantis žmogus specialioje rakinamoje dėžutėje turi palikti savo telefonus, filmuoti ir fotografuoti patalpoje, su nedidelėmis išimtimis (vieną jų buvo padaryta 15min.lt), griežtai draudžiama.

Operacijų centro vadovas Italijos kariuomenės pulkininkas leitenantas Antonio Tripodis teigia, kad šioje patalpoje besidarbuojantys žmonės ne tik dirba su NATO sausumos operacijomis, jas analizuoja, bet ir įdėmiai stebi situaciją nerimą keliančiuose taškuose.

Dirbs du karininkai iš Lietuvos

Gen. ltn A. Pocius teigia, kad tai buvo jo atsakomasis vizitas po NATO Jungtinių sausumos pajėgų vado gen. ltn. F.B.Hodgeso vizito mūsų šalyje. Tada JAV generolas pakvietė Lietuvos kariuomenės vadą apsilankyti Izmire.

Faktas, kad antrus metus iš eilės NATO pratybas rengia Aljanso sutarties 5 straipsnio rėmuose, pagal atsako į krizę Baltijos regione scenarijų, siunčia aiškų signalą pasauliui, kad jūsų tautos yra vertinamos, – sakė NATO Jungtinių sausumos pajėgų vadas gen. ltn. Frederickas Benas Hodgesas.

„Jie jau beveik įsikraustė į naujas puikias patalpas, personalo komplektavimo klausimas jau išspręstas. Vizitas buvo trumpas, bet dalykiškas. Pasikalbėjom ir suderinom ateities darbus, kurie mūsų laukia“, – teigia kariuomenės vadas.

NATO Jungtinių sausumos pajėgų vado pavaduotojas operacijoms Didžiosios Britanijos armijos pulkininkas Gordonas Falconeris teigia, kad perkėlus vadavietę iš Vokietijos į Turkiją, pertvarkoma ir jos struktūra.

„Viską, ką mes čia darome, galima būtų apibrėžti labai trumpai: „Kariams“. Būtent tai ir tapo vadavietės šūkiu. Mažėjant biudžetams, mes privalome dar labiau sujungti savo jėgas saugumo labui“, – struktūrinių pertvarkų prasmę aiškina pulkininkas.

Vado pavaduotojas taip pat informavo, kad vienas Lietuvos karininkas jau darbuojasi vadavietės skyriuje, atsakingame už pratybas ir mokymus. Tuo tarpu dar vienas mūsų šalies karininkas, pasak Lietuvos kariuomenės vado, tarnybą vadavietės žvalgybos skyriuje pradės kitais metais.

Izmiras
Izmiras

Apie Izmirą

Izmiras, kuriame įsikūrė NATO Jungtinė sausumos pajėgų vadavietė, yra trečias pagal dydį Turkijos miestas ir antras pagal dydį Turkijos jūrų uostas. 2012 m. duomenis, mieste gyvena beveik 3,5 mln. gyventojų, su priemiesčiais gyventojų skaičius viršija 4 mln.

Izmiras įsikūręs vakarinėje Turkijos dalyje, prie Egėjo jūros Izmiro įlankos. Žmonės čia gyveno dar III a. pr. Kr. Iki pat praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio miestas buvo žinomas kaip Smirna. Miestas visais laikais buvo svarbus krikščionybės centras. Net ir Osmanų imperijos laikais mieste daugiausiai gyveno krikščionys. Tad musulmonai miestą vis dažniau pradėjo vadinti „Gavur İzmir“ („Netikinčiųjų Izmiras“).

1930 m. miestui įstatymu galutinai buvo suteiktas Izmiro vardas, o šiandien čia į akis krenta daugybė išsibarčiusių minaretų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius