-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliuose leisis amerikiečių naikintuvai F-15C „Eagle“

Pirmadienį Šiauliuose laukiama nusileidžiant JAV karinių oro pajėgų naikintuvų F-15C „Eagle“. Amerikiečiai atskrenda iš Belgijos karių perimti Baltijos šalių oro policijos misijos.
Naikintuvas „F-15“
Naikintuvas „F-15“ / Reuters/Scanpix nuotr.
Aviacijos bazės archyvo nuotr./JAV Karinių oro pajėgų naikintuvas F-15C „Eagle“
Aviacijos bazės archyvo nuotr./JAV Karinių oro pajėgų naikintuvas F-15C „Eagle“

Kaip 15min.lt jau skelbė, kad Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose pirmadienį nusileisiantys keturi JAV karinių oro pajėgų naikintuvai F-15C „Eagle“ pakeis šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančius Belgijos karinių oro pajėgų karius, nuo rugsėjo 1 d. patruliuojančius Estijos, Latvijos ir Lietuvos oro erdvėje su naikintuvais F-16 „Fighting Falcon“.

Oficiali oro policijos misijos perdavimo ceremonija numatyta sausio 3 d.

Amerikiečiai į Lietuvą atvyksta iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Jungtinėje Karalystėje, Lakenheath Aviacijos bazėje. JAV karinį kontingentą Šiauliuose sudarys daugiau nei 150 karių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos specialistai, kt.

NATO šalys pradėjo siųsti savo karius ir naikintuvus saugoti Baltijos šalių oro erdvę nuo 2004 metų kovo mėnesio, kai Lietuva, Latvija ir Estija tapo NATO narėmis. Nuo to laiko Baltijos oro erdvėje jau yra patruliavę Belgijos, Danijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Ispanijos, JAV, Lenkijos, Norvegijos, Olandijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Turkijos, Vokietijos kariai. Baltijos šalių oro erdvę saugantys naikintuvai yra pasiruošę per trumpą laiką pakilti ir imtis drausminamųjų ar kitų veiksmų Baltijos šalių oro erdvės pažeidėjų atžvilgiu.

Oro policijos uždavinys – NATO oro erdvės apsauga, patruliuojant oro erdvėje ir reaguojant į galimus oro erdvės pažeidimus. Oro policijos funkcija yra užtikrinama visose NATO šalyse. Baltijos šalims neturint savo pajėgumų (naikintuvų) šiai misijai vykdyti, oro policijos misija yra vykdoma solidariai bendrais NATO pajėgumais.

VIDEO: Naikintuvas F-15

2010 m. NATO nusprendė pratęsti oro policijos misijos Baltijos valstybėse terminą iki 2014 metų pabaigos, tačiau Lietuva, Latvija ir Estija siekė, kad misija būtų pratęsta bent iki 2018-ųjų. Baltijos šalių pastangų dėka NATO Šiaurės Atlanto Taryba 2012 m. vasario 8 d. priėmė sprendimą pratęsti NATO oro policijos misiją neribotam laikui. Šis sprendimas buvo įtvirtintas NATO valstybių vadovų susitikimo, vykusio 2012 m. gegužės 21-22 d. Čikagoje, deklaracijoje.

Apie naikintuvą F-15 „Eagle“

KAM archyvo nuotr./JAV karinių oro pajėgų naikintuvas F-15C „Eagle“
KAM archyvo nuotr./JAV karinių oro pajėgų naikintuvas F-15C „Eagle“

Amerikiečių orlaivis F-15 „Eagle“ yra JAV taktinis naikintuvas, skirtas skrydžiams bet kokiomis oro sąlygomis. Jo paskirtis – užimti dominuojančią padėtį ore.

JAV karinės oro pajėgos šį lėktuvą į ginkluotę priėmė 1976 m. ir, manoma, amerikiečių kariškiams jis tarnaus iki 2025 m.

Naikintuvas F-15 jau yra atlikęs daugybę kovinių užduočių Artymuosiuose Rytuose, Persijos įlankoje, buvusioje Jugoslavijoje.

Orlaivį be JAV taip pat naudoja Izaelio, Japonijos, Pietų Korėjos, Saudo Arabijos ir Singapūro kariškiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius