Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 14 /23:15

Ukraina bet kurią akimirką laukia Rusijos kariuomenės įsiveržimo

Ukrainos Nacionalinės saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Michailas Kovalis pareiškė, kad Ukraina stovi ant plataus karo su Rusija slenksčio.
Rusijos kariai Kryme
Rusijos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Papildyta 23.10 Ukraina ant karo su Rusija slenksčio

Ukraina atsidūrė ant karo su Rusija slenksčio. Rusija kaip niekada anksčiau arti plačios karinės agresijos prieš Ukrainą, ICTV televizijos laidoje pirmadienio vakarą pareiškė Ukrainos Nacionalinės saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas, buvęs gynybos ministras M.Kovalis.

„Gaila, bet Ukraina kaip niekada anksčiau arti to, kad iš mūsų šiaurinio kaimyno sulauktų plačios karinės agresijos. Dabar prie Ukrainos sienų dislokuoti Rusijos kariai, pati grėsmingiausia grupuotė yra aneksuotame Kryme – ten sutelkta 22 tūkst. Rusijos karių“, – pareiškė M.Kovalis.

„Prie mūsų sienų, nuo Černigovo iki Novoazovsko, keturiomis kryptimis dislokuoti Rusijos kariniai junginiai ir daliniai“, – pridūrė jis.

VIDEO: Michailo Kovalio pareiškimas
Papildyta 21.00 Rengiama diversantų invazija

Ukrainos karinių-politinių tyrimų centro „Informacinis pasipriešinimas“ atstovo Dmitrijaus Tymčuko pareiškimas pirmadienį, kad, jų turimais duomenimis, Rusija ketina liepos 15 dieną iš Rostovo srities į Ukrainos teritoriją įvesti kariuomenę, sukėlė sprogusios bombos įspūdį. Pirmadienio vakarą D.Tymčukas patikslino, kad Rusija antradienį į Ukrainą rengiasi pasiųsti ne reguliarią kariuomenę, o naujas diversantų grupes.

„Savaitgalį mes gavome įtikinamą šios informacijos patvirtinimą ir galime tai sakyti užtikrintai“, – sakė D.Tymčukas spaudos konferencijos metu. Jo teigimu, į Rostovo sritį vyksta Rusijos specialiųjų pajėgų žvalgybinio-diversinio padalinio grupės. D.Tymčiukas sakė, kad, turima informacija, į Ukrainą karius ketinama įvesti liepos 15 dieną – ši data ne kartą buvo minima gaunamoje informacijoje. 

D.Tymčukas taip pat teigė, kad šiuo metu sprendžiama, kokiu būdu šios grupės bus įvedamos į Ukrainą. Vienas iš būdų – mėginti šiuos karius pristatyti kaip „taikos palaikymo grupes Ukrainoje“.

Vienas iš būdų – mėginti šiuos karius pristatyti kaip „taikos palaikymo grupes Ukrainoje“.

D.Tymčukas tai pavadino „teroristų agonijos Donbase nuojauta“ ir Rusijos bandymu bet kokiu būdu išgelbėti situaciją. 

Anksčiau „Informacinis pasipriešinimas“ pranešė, kad pastaruoju metu Rusijos vyriausybė pradėjo itin dažnai kalbėti apie galimos tiesioginės karinės agresijos prieš Ukrainą galimybę.

Pirmadienio vakarą D.Tymčukas, reaguodamas į po jo pareiškimo kilusią paniką, savo puslapyje „Facebook“ patikslino, kad Rusija rengiasi įvesti ne reguliarią kariuomenę, o naujas diversines grupes.

„Prie Rusijos ir Ukrainos sienos Rostovo srityje užfiksuotos rusų specialiosios paskirties dalinių diversinės žvalgybinės grupės. Mūsų duomenimis, jų vadams nurodyta sieną kirsti liepos 15 dieną. 

Turiu pabrėžti, kad tokios diversantų grupės Donbase veikė šių metų balandžio mėnesį. Jų veiklos pasekmė buvo Slovjanskas ir kitos „teroristų citadelės“. Dabar Rusija, nusivylusi savo samdiniais, bando pakartoti šį manevrą.

Niekas nekalba apie jokį plataus masto įsiveržimą ir tikro karo pradžią. Kol kas vyksta slaptas Rusijos karas prieš Ukrainą. Man gaila, jei kas nors to iki šiol nesuprato“, – rašo D.Tymčukas.

Smogtų konkretiems taikiniams

Rusijos leidinys „Komersant“, remdamasis savo šaltiniais, praneša, kad Rusijoje svarstoma ne surengti plataus masto puolimą, o smogti į konkrečius taškus. Leidinio kalbintas šaltinis teigė, kad Rusija „tiksliai žino, iš kur šaudoma“ ir kad „Rusijos kantrybė nėra begalinė“.

Su tuo, kad Rusija Ukrainoje vykdytų ne plataus masto karinį scenarijų, o susikoncentruotų ties konkrečių objektų sunaikinimu, sutinka ir Rusijos karinių mokslų specialistas Dmitrijus Polikanovas. Jo teigimu, net jeigu Rusijai pavyktų staigus puolimas, ji puikiai supranta, kad reikėtų ilgai trunkančių pastangų pasiektai padėčiai išlaikyti, tai grėstų ir rimtomis tarptautinėmis sankcijomis.

Kitas specialistas Dmitrijus Treninas mano, kad Maskva stengsis išlaikyti dabar naudojamą taktiką. Tiesioginis įsiveržimas reikštų galutinį santykių su Vakarais nutraukimą, o Maskva to nenori. Jo teigimu, Maskva dabar stengsis ieškoti naujų diplomatinių būdų spausti Ukrainą, tačiau nesiverš į jos teritoriją. 

Rusija neigia

Šią informaciją Rusija kategoriškai neigia.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas „Bloomberg“ žurnalistams Rio de Žaneire, kur šiuo metu lankosi Vladimiras Putinas, šiuos teiginius pavadino absurdiškais. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius