Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina Luhansko išlaisvinimo operacijai ryžosi po Rusijos bandymo pradėti agresiją

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį Ukraina buvo ant atviro karo su Rusija slenksčio. Visuose Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir Nacionalinės gvardijos daliniuose buvo paskelbta kovinė parengtis, visi karinių oro pajėgų orlaiviai buvo pasiruošę pakilti. Gaudomieji naikintuvai Su-27 ir MIG-29 buvo pakelti į orą. Buvo tikimasi, kad Rusija pradės atakuoti Ukrainos antiteroristinės operacijos (ATO) pajėgas stengdamasi nukreipti dėmesį nuo Rusijos karių, judančių Donecko ir Luhansko link, inforesist.org rašo Viktoras Ševčukas. Šią ir toliau išdėstytą informaciją patvirtino jo šaltinis Ukrainos ATO pajėgose.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienio naktį, maždaug 00.45 val. šarvuotų Rusijos transporto priemonių vilkstinė per „Izvarino“ sienos perėjimo punktą bandė patekti į Ukrainą.

Rusijos tankas
Rusijos tankas

Skirtingi šaltiniai Gynybos ministerijos ir Sienos apsaugos tarnyboje nurodo, kad kolonoje buvo nuo 100 iki 200 transporto priemonių – tankų, šarvuočių ir sunkvežimių „Kamaz“. Viena grupelė buvo su iškelta Rusijos vėliava ir be skiriamųjų ženklų. Kai kurios transporto priemonės turėjo „taikos palaikymo pajėgų“ ženklus.  

"Taikdariai" 

Tuo pat metu iš Rusijos Federacijos pusės buvo pradėtas nuolatinis Ukrainos karių apšaudymas iš haubicų ir reaktyvinių salvinių kovos mašinų „Grad“.

Pirmą kartą per visą konfliktą liudininkai pranešė, kad transporto priemonės buvo su Rusijos vėliava.

Buvo pakelta aviacija, gynėsi visi kariai ir visos pajėgos. Pirmą kartą koviniams orlaiviams padėjo gaudomieji naikintuvai, skirti priešo lėktuvams naikinti ore, nes buvo laukiama Rusijos karinių oro pajėgų pasirodymo. Tačiau paskutinę minutę Rusijos pajėgos neperžengė Ukrainos sienos. Tuomet Rusijos vilkstinė buvo apšaudyta iš oro – dalis jos sunaikinta, dalis grįžo atgal į Rusiją.

Šaltinis ATO teritorijoje savo tinklaraštyje rašė: „Atkreipiu jūsų dėmesį į situacijos rimtumą: pirmą kartą per visą konfliktą liudininkai pranešė, kad transporto priemonės buvo su Rusijos vėliava (ne su kokiais Georgijaus kaspinais, Donecko ar Luhansko „liaudies respublikų“ ženklais). ATO vadovybė ir kitos susijusios institucijos aiškiai tokius Rusijos veiksmus įvertino kaip karinę invaziją į Ukrainos teritoriją.“ 

Prezidentas Petro Porošenka, parlamento pirmininkas ir ministrų kabinetas buvo nedelsiant informuoti apie Rusijos karių mėginimą. Dėl visuotinės Ukrainos ginkluotųjų pajėgų mobilizacijos, efektyvaus Karinių oro pajėgų darbo, Ukrainos aviacijos, Generalinio štabo pasirengimo atremi Rusijos karius, Rusija nerizikavo ir nepradėjo atviros agresijos.

Ji atsižvelgė tiek į politinius praradimus, tiek į nuostolius, kurie būtų milžiniški po Ukrainos armijos smūgių, nes ATO teritorijoje yra daugiau nei 50 tūkst. karių, šimtai tankų, šarvuočių, joje išdėstyta strateginė artilerija. Dar keli kiti operatyviniai batalionai nedrįso įžengti į Ukrainą, nes bijojo būti sudraskyti. 

Suprasdamas situacijos sudėtingumą, Generalinis štabas nusprendė paskubinti Luhansko išlaisvinimo operaciją, uždarydamas miestą iš rytų ir vakarų. Buvo duota užduotis per kelias artimiausias dienas išlaisvinti miestą ir išsklaidyti Luhansko „liaudies respublikos“ teroristus į kelias grupes.

Luhansko oro uostas buvo atkovotas, o dauguma pagrindinių kelių – užblokuoti Ukrainos pajėgų. Apie 50 priešo karinių transporto priemonių bandė išsiveržti pro Alčevską, tačiau jas sunaikino Ukrainos artilerija ir aviacija.

Kadras iš filmuotos medžiagos/Mūšiai prie Luhansko
Kadras iš filmuotos medžiagos/Mūšiai prie Luhansko

Vėlų sekmadienio vakarą Ukrainos kariai įžengė į Luhansko priemiesčius, o specialiųjų pajėgų būriai šturmavo teroristų buveines pačiame mieste. Liudininkų teigimu, Luhansko teroristai yra visiškai užblokuoti. Jų likučiai atsitraukė Alčevsko link – ten nuolat patruliuoja Ukrainos aviacija ir yra pasirengusi smogti ne tik jiems, bet ir ginkluotoms grupuotėms, bandančioms patekti iš Rusijos.

Rusai neturi pakankamai žvalgybinės informacijos apie situaciją ATO zonoje.

Pasak šaltinio ATO būstinėje, situacija vis dar yra įtempta. Tačiau kontrolės Luhanske perėmimas yra dienų klausimas – jeigu Rusija nepradės plataus masto atakų ir bandymų įsiveržti į Ukrainos teritoriją.

Taip pat žinoma, kad Rusijos armijos Generalinis štabas aptarinėjo galimybes surengti antskrydį prieš Ukrainos pajėgas ATO teritorijoje. Tačiau jiems nerimą sukėlė Ukrainos oro gynybos galimybės, kadangi rusai neturi pakankamai žvalgybinės informacijos apie situaciją ATO zonoje. 

Ukrainos kariai rengiasi šturmuoti ir Donecką – tikimasi, kad Donbaso sostinę Ukrainos pajėgos visiškai apsups per kelias dienas. 

Per pastarąsias dvi dienas Rytų Ukrainoje buvo nukauta 1000-2000 teroristų ir sunaikinta 100–150 vienetų įvairios karinės įrangos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius