Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 08 25 /18:51

Ukrainiečių belaisvių „paradas“ Donecke: Vokietija baisisi, o Rusijai – nieko tokio

Vokietijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį išplatino viešą pareiškimą dėl sekmadienį Donecke prorusiškų teroristų surengto į nelaisvę paimtų ukrainiečių karių „parado“. Toks elgesys pavadintas „neskaniu, ne vietoje“ ir kurstančiu dar didesnę nesantaiką, rašo tvn24.pl.
Donecke separatistai Ukrainos nepriklausomybės dieną surengė ukrainiečių belaisvių „paradą“
Donecke separatistai Ukrainos nepriklausomybės dieną surengė ukrainiečių belaisvių „paradą“ / „Scanpix“/AFP, „Reuters“ nuotr.

Vokietija pasibaisėjo

Vokietijos URM atstovas Martinas Schaeferis išsakė pasipiktinimą vyriausybės vardu. Jo teigimu, viešas į nelaisvę paimtų karių, kuriuos galima vadinti ir įkaitais, pažeminimas yra „neskanu, ne vietoje ir reiškia alyvos pylimą į liepsną“. „Taip nesielgiama“, – pareiškė Vokietijos URM atstovas, nors ir neatsakė į klausimą, ar tokį elgesį galima pavadinti karo nusikaltimu.

„Tai, kaip separatistai elgėsi su sudužusio Malaizijos oro linijų lėktuvo aukomis, buvo pirmasis signalas, kokie iš tikrųjų tai yra žmonės“, – kalbėjo M.Schaeferis.

Prorusiški teroristai sekmadienį privertė ukrainiečius belaisvius žygiuoti okupuoto Donecko Rytų Ukrainoje gatvėmis, vėliau juos suvarė į miesto aikštę. Per megafonus nuolat skambėjo, kad tai yra žmonės, „kuriuos atsiuntė tam, kad mus nužudytų“. Minia šūkavo: „Fašistai“, „Ant kelių“. Į karius skriejo buteliai ir kiti daiktai.

Vėliau tomis pačiomis gatvėmis pravažiavo gatves plaunančios mašinos – tokiu būdu taip pat parodyta panieka į nelaisvę paimtiems Ukrainos kariams.

Toks paradas – lyg Stalino elgesio po Antrojo pasaulinio karo pakartojimas. Tuomet Stalinas Maskvoje, Raudonąja aikšte, privertė žygiuoti 60 tūkst. vokiečių karo belaisvių.

Rusijos reakcija – nieko blogo

Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas vakar spaudos konferencijoje Maskvoje pareiškė matęs „parado“ nuotraukas, bet niekuo nesipiktino. „Aš nepamačiau nieko, kas būtų priminę tyčiojimąsi“, – pareiškė Rusijos diplomatijos vadovas.

Paklaustas, ar separatistai nepažeidė Ženevos konvencijos, kuri draudžia žeminti belaisvius, S.Lavrovas išsisuko nuo atsakymo: „tegul tai išsiaiškina teisininkai.“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius