-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 05 09 /11:11

V.Putinas pompastišką karinį paradą stebėjo su Zimbabvės, Kubos lyderiais ir S.Seagalu

Rusija kruopščiai ruošėsi pompastiškam kariniam paradui Maskvos Raudonojoje aikštėje šeštadienį, minint pergalės prieš nacistinę Vokietiją Antrajame pasauliniame kare 70-ąsias metines, bet Vakarų šalių lyderiai toje ceremonijoje nedalyvo dėl krizės Ukrainoje. Karinė kolona pajudėjo 10 val.
Maskvoje prasidėjo karinis paradas
Maskvoje prasidėjo karinis paradas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nauji tankai, didžiulės branduolinius užtaisus galinčių nešti raketų sistemos ir apie 16 tūkst. karių pražygiavo šalia Kremliaus, stebint prezidentui Vladimirui Putinui. Šį beatodairišką jėgos demonstravimą taip pat stebėjo kai kurių šalių – Kinijos, Kubos, Zimbabvės, Venesuelos – lyderiai.

Papildyta 11.12 val. V.Putinas dėkojo ir sąjungininkams

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas savo įžanginėje kalboje padėkojo Jungtinėms Valstijoms, Didžiajai Britanijai ir Prancūzijai, kurios buvo Maskvos sąjungininkės Antrajame pasauliniame kare ir padėjo sutriuškinti nacistinę Vokietiją.

Prisimename ir mūsų sąjungininkus antihitlerinėje koalicijoje.

„Didžioji pergalė visada liks mūsų šalies istorijos didvyriška viršūne. Tačiau prisimename ir mūsų sąjungininkus antihitlerinėje koalicijoje“, – V.Putinas sakė prasidėjus pompastiškam Pergalės dienos paradui.

„Hitlerio avantiūra tapo baisia pamoka visai pasaulio bendruomenei. Tuomet, praėjusio amžiaus 4-ajame dešimtmetyje, apsišvietusioji Europa ne iš karto įžvelgė nacizmo ideologijos mirtiną grėsmę“, – sakė Kremliaus vadovas..

„Ir šiandien, praėjus 70 metų, istorija vėl šaukiasi mūsų proto ir budrumo. Neturime užmiršti, kad rasinio pranašumo ir išskirtinumo idėja atvedė prie pačio kruviniausio karo“, – pridūrė V.Putinas.

Tarp žiūrovų – Stevenas Seagalas

Nors V.Putinas šį kartą negali pasigirti įspūdinga pasaulio galingųjų kompanija, karinį paradą stebi kovinių filmų žvaigždė Stevenas Seagalas. Taip pat minioje pastebėtas ir V.Putinui lojalių motociklininkų organizacijos „Naktiniai vilkai“ vadovas A.Zaldostanovas („Chirurgas“) žadėjęs pasiekti Berlyną, tačiau savo pažado neįvykdęs.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aktorius Stevenas Seagalas. Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje 2015 m. gegužės 09 d.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aktorius Stevenas Seagalas. Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje 2015 m. gegužės 09 d.

Parado pradžia

Didžiulės žmonių minios susirinko Maskvos centre dalyvauti didžiausiame Pergalės parade nuo Sovietų Sąjungos subyrėjimo 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Šiomis eitynėmis siekiama dar labiau pakurstyti patriotinį užsidegimą ir pagerbti didžiules aukas, kurias šalis sudėjo karo metais.

SUSIJĘ: Incidentas karinio parado repeticijos metu

Kremliaus šou temdo krizė, kilusi dėl šiuo metu vykstančio konflikto Ukrainos ir pabloginusi Rusijos santykius su Vakarų šalimis labiausiai nuo Šaltojo karo.

Tačiau Kremliaus šou temdo krizė, kilusi dėl šiuo metu vykstančio konflikto Ukrainos ir pabloginusi Rusijos santykius su Vakarų šalimis labiausiai nuo Šaltojo karo. Maskva tapo Vakarų šalių sankcijų taikiniu dėl pernai įvykdytos Krymo aneksijos ir numanomo V.Putino indėlio kurstant kruviną separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje.

Pasaulio galingieji atsisakė dalyvauti

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama nepriėmė kvietimo atvykti į Maskvą, kaip ir kitos Rusijos sąjungininkės Antrajame pasauliniame kare – Didžioji Britanija ir Prancūzija, kurios atsiųs tik savo užsienio reikalų ministrus.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel nusprendė nedalyvauti parade, bet sekmadienį atskris į Maskvą ir padės vainiką prie Nežinomo kario kapo memorialo bei susitiks su V.Putinu.

VIDEO: Karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje

Užtat ryškiausi svečiai greta V.Putino ant pakylos bus Jungtinių Tautų vadovas Ban Ki-moonas, Kinijos lyderis Xi Jinpingas, Indijos prezidentas Pranabas Mukherjee.

Renginyje dalyvaus ir Egipto prezidentas Abdelis Fattah al-Sisi, Kubos vadovas Raulis Castro, taip pat Venesuelos, Zimbavės ir Pietų Afrikos vadovai: Nicolas Maduro, Robertas Mugabe, Jacobas Zuma.

SUSIJĘ: Kaip Maskva ruošėsi kariniam paradui

Dalyvaujančiųjų renginyje ir jį vengiančiųjų sąraše atsispindi Kremliaus paieškos naujų sąjungininkų, kai Vakarai dėl įvykių Ukrainoje taiko Rusijai sankcijas; nors klausimų kelia Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-Uno sprendimas nepasinaudoti kvietimu į Pergalės 70-mečio minėjimą Maskvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius