Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 03 22

Daugiabučio remonto būtinumu suabejojęs kaunietis sulaukė antstolių laiško

Daugiabučio administratorius Kaune atlikęs remonto darbus pateikė sąskaitą gyventojams. Šiems nesutikus su pateikta suma buvo pranešta, kad remontai buvo būtini, todėl gyventojų nuomonės paisoma nebus, o laiku nesusimokėjus skolas išieškos antstoliai.
Daugiabučio balkonai
Daugiabučio balkonai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Kauno Kazio Griniaus gatvėje esančiame daugiabutyje, vasarą, darbininkai atliko balkono plokštės ir grindų apskardinimo remontą, pakeičiant priekines aptvėrimo plokštes. Atliktų darbų akte darbai įvertinti 3835,65 eurų suma. Šią sumą privalėjo sumokėti namo gyventojai. Ne visi su tuo sutiko, o tie kas nesutiko – sulaukė antstolių raginimų.

Į redakciją kreipęsis daugiabučio gyventojas situaciją apibūdino kaip nesąžiningą namo administratoriaus elgesį. Vyras įsitikinęs, kad atlikti darbai buvo nebūtini, o tam, kad juos atlikti reikėjo gauti gyventojų sutikimą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šio balkono remontas kainavo 1278,55‬ eurus
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šio balkono remontas kainavo 1278,55‬ eurus

„Laiptinėje pastebėjau pakabintą raštelį, kad namo gyventojai yra skolingi už namo balkonų remontą gana nemažą pinigų sumą. Buvo rašoma, kad dalis remonto išlaidų bus padengta iš namo gyventojų kaupiamų lėšų namo remontui. Truputį nustebau, nes jokio didelio remonto daromo mūsų namui nemačiau. Kitą dieną informacinis pranešimas jau buvo dingęs, o jo vietoje kabojo kitas, tik pinigų suma buvo gerokai didesnė, t.y. 3856 eurai ir apie jokias kaupiamas lėšas neužsimenama. Nustebau dar labiau, nes prisiminiau, kad prie mūsų namo mačiau stovintį autobokštelį ir maždaug pusdienį besidarbuojančius kelis darbininkus. Atidžiai apžiūrėjęs namo fasadą pastebėjau tris balkonus, kurių apatinė dalis buvo aptinkuota keliais kibirais cemento“, – 15min pasakojo daugiabučio gyventojas.

Vyras kreipėsi į namo administratorių su klausimu ar buvo būtina atlikti tokį remontą, teiravosi kodėl apie darbus nebuvo pranešta iš anksto. Ar toks brangus darbas buvo būtinas namo gerovei ir ar nereikia gauti kitų gyventojų sutikimo. Vyrui, taip pat, kilo klausimų kodėl remontuoti būtent tie balkonai, nes pasak jo name beveik visi balkonai aptrupėję, matosi korozijos pažeistos armatūros. Taip, kaip buvo nurodyta statinio apžiūros akte.

Jis kartojo, kad darbininkai prie namo dirbo vos pusdienį, todėl pateikta suma atrodo per didelė.

Sulaukęs formalaus atsakymo iš namo administratoriaus, kuriame į klausimus atsakyta tik cituojant teisės aktus, vyriškis nusprendė netylėti ir tiesą išsiaiškinti viešumu. Juolab, kad kol vyko jo ir savivaldybės įmonės susirašinėjimas sukako terminas per kurį vyras privalėjo atsiskaityti už atliktus darbus ir skolos išieškojimo jau ėmėsi antstoliai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vienas iš daugiabučio balkonų
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vienas iš daugiabučio balkonų

15min bandė susisiekti su „Kauno butų ūkiu“, tačiau atsakymus pavyko gauti tik raštu, kuriuos, beje, savivaldybės įmonė rengė visą savaitę ir atsiuntė tik suderinusi su Kauno miesto savivaldybės viešųjų ryšiu skyriumi.

Įmonės administravimo direktorės Danutės Razgūnienės atsakymai visiškai skyrėsi nuo to, ką pasakojo daugiabučio gyventojas.

„Prieš atliekant remonto darbus ir juos atlikus, daugiabučio namo gyventojai turi būti informuojami. Šiuo atveju skelbimai apie balkonų remonto darbus buvo iškabinti namo skelbimų lentoje, – atsiųstame laiške rašė moteris. – Balkonų remonto darbai buvo atlikti administratoriaus sprendimu. Daugiabučių namų administratoriaus pareiga yra atsižvelgti ne tik į butų bei kitų patalpų savininkų nuomonę, bet kartu ir vykdyti statybų techninių reglamentų reikalavimus bei planuoti ir numatyti techniškai priimtiniausius sprendimus/veiksmus, skirtus namo naudojimo ir priežiūros privalomiesiems reikalavimams įgyvendinti. Paprasčiau tariant, turime užtikrinti, kad pastatas būtų tvarkingas ir saugus ten gyvenantiems žmonėms. Balkonai buvo susidėvėję, keliantys pavojų namo gyventojams, todėl buvo būtina reaguoti nedelsiant ir imtis veiksmų, kad neatsitiktų nelaimė.“

Gyventojų kaupiamosios lėšos nebuvo naudojamos nes jos, pasak D,Razgūnienės, gali būti panaudotos tik esant vieningam namo butų savininkų pritarimui. Už remonto darbus, atliktus privalomiesiems reikalavimams užtikrinti, butų savininkai apmokestinami papildomai. Todėl šiuo atveju namo butų savininkų kaupiamosios lėšos nepanaudotos.

Darbų kaina – nekomentuojama

Redakcijai gavus atliktų darbų aktą ir atliktų darbų nuotraukas pavyko pasikalbėti su analogiškus darbus atliekančios įmonės vadovu.

Savivaldybių rengiamuose konkursuose dalyvaujantis įmonės vadovas norėjo likti anonimu, tačiau paaiškino, kad dokumente nurodytas darbų kodas F46-5-2 (K1=1,19) reiškia kokie darbai buvo atlikti, o papildomi skaičiai darbų kainos didinimą. Vyras teigė, kad analogiškų darbų kaina galėtų būti 2-3 kartus mažesnė, nei ta, kurią gavo daugiabučio gyventojai. Tačiau galiojantys įstatymai palieka galimybes atliktų darbų sąmatą kilstelėti dėl tam tiktų aplinkybių, pvz. pažymint, kad darbas yra atliekamas ne sezono metu, nors oro sąlygos ir tinkamos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius