-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 06 14

Vaizdai iš vandens stygių kenčiančių kauniečių namų: vieni prausiasi puoduose, kiti – sporto klube

Dėl rekordinių karščių dalyje Kauno vietų sutrikęs vandens tiekimas atkurtas. Tokią žinią penktadienio popietę paskelbė bendrovė „Kauno vandenys“. Tačiau Vilijampolėje gyvenančių kauniečių namuose apsilankiusi 15min žurnalistė išvydo vaizdą „lyg po karo“: protarpiais vis atsirandantis vanduo lyg didžiausia brangenybė vis dar kaupiamas įvairiausiuose induose, kokius tik gyventojai atranda.
Kauniečiai kenčia vandens trūkumą
Kauniečiai kenčia vandens trūkumą / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Gyvename kaip po karo. Vanduo – didžiausias deficitas. Tai atsiranda trumpam, tai vėl dingsta. Štai, maniau, kad jau bėga. Šokau į vonią, išsimuilinau, ir dingo. Ką dabar daryt, pamaniau? Turėjau lipti lauk ir ieškoti, su kokiu mineraliniu nusiplauti muilą. Jei ir atsiranda vanduo, negali praustis, nes turėtum išleisti prikauptą vandenį iš vonios. Būtų klaida, nes vėl ima ir nebebėga“, – sutikta prie vieno Neries krantinės daugiabučio, pasakojo kaunietė Lina (vardas pakeistas).

Moteris tikino, kad vandens tiekimo problemos tęsiasi jau daugiau nei mėnesį. Kada pastarąjį kartą turėjo karšto vandens – net neprisimena. Jei iš čiaupų trumpai bėga koks, tai tik šaltas.

„Slaugau lovoje gulinčią mamą. Įsivaizduojat, kaip dažnai per tokius karščius ją reikia prausti? Vargas. Su servetėlėmis apvalau. Keliuosi naktį, nes tik tuomet gali tas vanduo bėgti, ir jei jis bėga, skubu prisileisti vonią, puodus visus, dubenis. Visi namai jais ir kibirais apdėlioti. Visur prilaistyta, pritaškyta. Eini, tvarkaisi, valai. Štai, bandžiau skalbtis. Tai skalbimo mašina daugiau nei 2 valandas bandė įprastą trumpą funkciją atlikti. Absurdas“, – piktinosi moteris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauniečiai kenčia vandens trūkumą
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauniečiai kenčia vandens trūkumą

Anądien ji sutikusi su krepšiu iš daugiabučio išeinančią kaimynę – ši ėjo skalbtis ir praustis pas draugę. Kai kurie šoka į šalia tekančios Neries upės vandenį. Tiesa, priėjimas prie kranto – ne čia pat.

„Vakar pradėjo nešioti tuos 5 litrų butelius „Kauno vandenys“. Nešioja dienos metu, kai žmonės darbuose. Nieko juk namie nėra. Ir prie durų nepalieka. Aš ir pamačiau tik paskutinę akimirką, kad jie atvažiavę. Pasivijau kieme, sakau, ir man reikia. Išmaldavau ne vieną duoti, nes ką su tuo vienu gali nuveikti? Absurdas“, – stebėjosi Lina.

Tuo metu, kai lankėmės jos bute, vanduo iš krano bėgo. Tiesa, tik šaltas.

Kai tik atsiranda vanduo, prisileidžia vonią

Kibirų pildymu užsiėmusi ir Linos kaimynė. Apsilankius pastarosios namuose, vonią taip pat aptikome prileistą. Koridoriuje stovėjo keletas pilnų kibirų. Moteris džiaugėsi spėjusi sukneles išsiskalbti, tačiau kai bandė dar kartą pasinaudoti skalbimo mašina, vanduo dingo. O kas atlygins, jei prietaisas bus sugadintas?

„Jau kurį laiką jautėme keistumus su vandeniu. Maudaisi duše. Tai karštas vanduo bėga, tai staiga šaltas. Nežinai, nei į kurią pusę tą rankenėlę sukti“, – rankomis mostelėjo moteris.

Ji negailėjo kritikos institucijoms.

„Kai pirmą kartą dingo vanduo pas mus, namo administratorius suokė apie kaimynų atliekamus remonto darbus. Melavo. Vis remontas ir remontas, dėl to užsuktas vanduo. Kai pradėjome skambinti į „Kauno vandenis“, ten apsimetė nieko nežinantys. Keista, kaip ilgai į problemą nereagavo. O mokesčiai tai tokie patys pareina. Visad menkas vandens spaudimas buvo, bet kad taip... Einu pas kaimynę, gyvenančią pirmam aukšte, prašyt prisileisti vandens į kibirus. Bet kiek čia privaikščioti. Nepatogu juk nuo žmonių“, – guodėsi kaunietė.

Įsirengė siurblį

Daugiabučių kieme pakalbinti kiti žmonės teigė su vandens dingimu nesusidūrę. Jei ir buvo jis dingęs, tai tik dienai. Tad kol vienuose namuose gyventojai ramiai sau pliuškenosi voniose, kituose, stovinčiuose šalia, kaitrą bandė išgyventi kas kaip išmano. Labiausiai su šia problema susidūrė viršutinių devynaukščių namų aukštų gyventojai.

Štai kitame Neries krantinės devynaukštyje (šio namo problemas 15min aprašė dar gegužės pabaigoje – skaitykite čia) žmonės neapsikentę ir nesulaukę pagalbos ėmė ir patys už savo pinigus vandens tiekimą pagerinantį ir slėgį padidinantį prietaisą pasistatė. Problemos kaip nebūta.

„Kiek gi čia lauksi, kol kas ką sutvarkys. Porą savaičių kentėme be vandens ir nusprendėme patys imtis veiksmų“, – paaiškino viena iš gyventojų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauniečiai kenčia vandens trūkumą
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kauniečiai kenčia vandens trūkumą

Maudosi sporto klube

Nuvykome ir į Varnių gatvę. Viename daugiabutyje sutikome merginą, kuri patvirtino, kad vandens jos bute nėra jau trečia diena. Jokio. Apie iškilusią problemą niekas neinformavo, niekas neatsiprašė ir nepranešė, kada vanduo atsiras. Niekas neatnešė ir geriamojo vandens butelių.

Kasdien lankau sporto klubą, tad jame ir maudausi.

„Kasdien lankau sporto klubą, tad jame ir maudausi. Man ne tokia ir problema. Išsiskalbti galima pas draugus. Bet ir sporto klube sakė, kad buvo problemų su vandens spaudimu“, – patikino išeitį iš keblios padėties atradusi mergina.

Dar vienas pakalbintas gyventojas teigė, kad pretenzijų niekam neturi, juk jų namas – itin senas. Pasak jo, vanduo tai dingsta, tai atsiranda.

„Čia gyvena mano tėvas. Neturėjo jis vandens, tai vežiau iš draugų šaltinio“, – kaip sprendė problemą, atskleidė ir dar vienas sutiktas vyriškis.

Apatinių aukštų gyventojai vandens stygiaus nepajuto.

Skelbiasi tiekimą atkūrę beveik visiems

Kaip informavo „Kauno vandenys“, 5 litrų talpos vandens butelių buvo nupirkta 400 litrų. Visi jie per ketvirtadienį ir penktadienį išdalinti. Įmonė geriamąjį vandenį tieks gyventojams tiek, kiek reikės – atsižvelgdama į situaciją.

Penktadienio popietę Kauno miesto savivaldybė paskelbė, kad vandens tiekimas kauniečiams yra atkurtas. Specialistų teigimu, atkurti normalų vandens tiekimą padėjo kauniečių sąmoningumas ir keli skubūs techniniai sprendimai.

5 litrų talpos vandens butelių buvo nupirkta 400 litrų. Visi jie per ketvirtadienį ir penktadienį išdalinti.

„Vakar (birželio 13 dieną – aut. past.) apie 22 valandą dispečerinės specialistai pranešė, jog slėgis visame mieste atsistatė 95 procentais. Gali būti, kad vandens dar neturės tam tikra dalis vartotojų, bet tai būtų tik pavieniai atvejai, – teigė bendrovės „Kauno vandenys“ l.e.p. generalinis direktorius Ramūnas Šulskus. – Išspręsti problemą padėjo keletas faktorių. Visų pirma techniniai sprendimai – į sistemą pajungti papildomi rezervuarai Aukštaičių ir Apuolės gatvėse, Tunelio gatvėje atsukta vandens tiekimo linija. Žinoma, suveikė ir kauniečių sąmoningumas, kuomet per karščius nebuvo laistoma veja. Tai padėjo sukaupti didesnius kiekius rezervuaruose.“

Pasak R.Šulskaus, tam, jog nepasikartotų panašūs atvejai, jau numatyti papildomi gręžiniai Vičiūnų ir Kleboniškio vandenvietėse. Šiuo metu keturiose Kauno miesto vandenvietėse veikia 123 gręžiniai.

„Taip pat ieškosime sprendimų, kaip išlaikyti balansą, kad nebūtų taip, kad vienoje miesto pusėje turime vandens rezervuarą ir perteklių, o kitoje jaučiamas vandens stygius“, – pabrėžė R.Šulskus.

Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauniečiai kenčia vandens trūkumą
Kauno miesto savivaldybės nuotr./Kauniečiai kenčia vandens trūkumą

Vanduo lauks seniūnijų patalpose

Nuo ketvirtadienio miestiečiams buvo pradėtas nemokamai dalinti geriamasis vanduo. Bendrovė „Kauno vandenys“ pirmąsias 5 litrų geriamojo vandens talpas šį ketvirtadienį pristatė Vilijampolės mikrorajono daugiabučių namų gyventojams.

Vilijampolėje, Aleksote ir Šilainiuose gyvenantys kauniečiai geriamąjį vandenį (5 litrų talpose) nuo birželio 17 d. galės atsiimti mikrorajonų seniūnijų patalpose.

Nors vandens tiekimas visiškai atkurtas, gyventojų ir ateityje prašoma vyraujant stichiškai karštiems orams nelaistyti vejų nuo 18 iki 23 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius