-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 09

Klaidingai pranešama apie 3 proc. mirusių vakcinos tyrimo savanorių

Klaidinančią informaciją apie pandemiją neretai platinančiame naujienų portale laisvaslaikrastis.lt pasirodė dar viena melagiena. Šįkart tvirtinama, neva net 3 proc. „Pfizer-Biontech“ gamintojo vakcinos tyrime dalyvavusių savanorių mirė. Tai netiesa. Gamintojo atskleisti duomenys neteikia jokios informacijos apie savanorius, dalyvavusius vakcinų tyrimuose, be to, jie klaidingai interpretuojami.
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“
Vakcinavimas Kauno „Akropolyje“ / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Teismas privertė vakcinų gamintoją „Pfizer“ paviešinti savo vakcinų tyrimų dokumentus. Iš jų aiškėja, kad „Pfizer“ puikiai žinojo, kuo gresia jos „vakcina“ – po vakcinų mirė net 3 proc. bandomųjų „triušių“ – „Laisvo laikraščio“ publikacijoje skelbiama klaidinga vakcinos tyrimų metų gautų duomenų interpretacija.

„Laisvo laikraščio“ publikacija nėra originali – jos pabaigoje nurodoma, kad į lietuvių kalbą ji buvo išversta automatiniu vertimų įrankiu.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./„Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina

Melagienos šaknys – JAV

2021 metų rugpjūtį, JAV veikianti grupė, pasivadinusi Public Health and Medical Professionals for Transparency“ (PHMPT) JAV maisto ir vaistų administracijai (FDA) per teismą pateikė reikalavimą suteikti prieigą prie „Pfizer-Biontech“ gamintojo vakcinos saugos tyrimų duomenų.

Reikalavime cituojama, kad FDA Biologijos vertinimo ir tyrimų centro direktorius Peteris Marksas nurodė, jog FDA mokslo ir medicinos ekspertai atliko neįtikėtinai kruopštų ir išsamų „Pfizer“ vakcinos klinikinių tyrimų vertinimą. Taip peržiūrėjo „tūkstančius“ puslapių vakcinos tyrimų duomenų – buvo įvertinti net gamybos procesai ir įrenginiai.

Vakcina buvo pripažinta saugia naudoti 16 metų ir vyresniems asmenims.

Praėjusių metų lapkritį organizacija sutiko paviešinti dokumentą, pavadinimu „The Reports of Postmarketing Experience from Section 5.3.6 of the [biologics licence application] file“.

Šį dokumentą savo puslapyje paviešino PHMPT grupė, taip pat jis cituojamas „Laisvo laikraščio“ publikacijoje.

Joje tvirtinama, esą šis dokumentas yra „Pfizer-Biontech“ ataskaita apie tai, kad iš daugiau nei 40 tūkstančių žmonių, kurie dalyvavo vakcinos klinikiniuose tyrimuose, mirė 1223 žmonės (beveik 3 proc.).

„Kaip parodyta 1 paveiksle, iš daugiau nei 40 tūkst. „bandomųjų triušių“ pilnai pasveiko arba atsigavo tik pusė“, – tvirtinama „Laisvo laikraščio“ platinamoje publikacijoje.

Ką skelbia paviešinta ataskaita?

FDA pateiktame dokumente išsamiai aprašomi registruoti nepageidaujami įvykiai, surinkti nuo skiepijimo „Pfizer-Biontech“ gamintojo vakcina pradžios iki praėjusių metų vasario pabaigos.

Jame nėra analizuojami klinikiniuose vakcinos bandymuose dalyvavusių žmonių duomenys.

Teigiama, kad per minėtą laikotarpį „Pfizer-Biontech“ gavo 42 086 pranešimus apie po skiepo patirtus nepageidaujamus reiškinius.

Tai buvo bendras skaičius, sudarytas iš tiesioginių pranešimų bendrovei, nacionalinėms sveikatos priežiūros ir farmakologinio budrumo institucijoms visame pasaulyje.

Lentelėje, kurią platina „Laisvas laikraštis“, analizuoti tik gautų pranešimų apie šalutinius vakcinos poveikius duomenys.

Nors buvo užregistruota daugiau nei 42 tūkst. pranešimų, vien JAV iki paskutinės 2021 m. vasario mėnesio dienos buvo suleista 38,43 milijonų „Pfizer–BioNTech“ gamintojo vakcinos dozių.

Europos Sąjungos (ES) šalyse – dar 29,32 milijonų dozių.

Lyginant suleistų dozių ir gautų pranešimų santykį aiškėja, kad dauguma paskiepytų asmenų nepatyrė šalutinių poveikių arba patyrė nežymius ir apie juos nepranešė.

VIDEO: Per 9 COVID-19 vakcinacijos mėnesius – 5505 pranešimai apie nepageidaujamas reakcijas

Klaidinga duomenų interpretacija

„Remiantis dabartiniais oficialiais perdėtais „Covid 19“ mirčių duomenimis, bendras mirtingumo skaičius susirgusiųjų šia liga yra 0,58 %. Tikrasis bendras nesuklastotos statistikos nuo „Covid 19“ mirčių skaičius sudaro ne daugiau kaip 10 % oficialaus skaičiaus. 10 % iš 0,58 yra 0,05 %. Remiantis tuo, tikimybė, kad „Pfizer“ „vakcina“ jus nužudys, yra 60 kartų didesnė, nei galimybė mirti nuo „Covid 19“ – skelbiama „Laisvo laikraščio“ publikacijoje (kalba netaisyta).

Visų pirma, reikėtų paaiškinti, kas yra „EudraVigilance“ ir analogiška JAV veikianti Vakcinos nepageidaujamų reiškinių pranešimo sistema VAERS, bei kokiu būdu ten patenka duomenys.

Į šias sistemas siunčiami pranešimai apie įtariamus vaisto šalutinio poveikio atvejus, apie kuriuos pranešta prieš vaisto registraciją ir po jos.

Vėliau šie pranešimai atidžiai tiriami.

Europos vaistų agentūros (EMA) Farmakologinio budrumo rizikos vertinimo komitetas (PRAC) vertina iš „EudraVigilance“ gautus signalus ir gali rekomenduoti imtis reguliavimo veiksmų.

Tai, kad apie įtariamą nepageidaujamą reakciją buvo pranešta, dar nereiškia, kad tas vaistas tikrai sukėlė pasireiškusį poveikį, nes jį taip pat galėjo sukelti gydoma liga, nauja liga, kuria pacientas susirgo, arba kitas paciento vartojamas vaistas.

123RF.com nuotr./Vaistų vartojimas
123RF.com nuotr./Vaistų vartojimas

Pranešimą apie individualų atvejį reikėtų vertinti kaip dėlionės detalę, nes paprastai reikia daugiau duomenų, pavyzdžiui, įvairiose pasaulio šalyse gautų spontaninių pranešimų apie individualius atvejus arba klinikinių ar epidemiologinių tyrimų duomenų, kad būtų galima „sudėlioti“ visą paveikslą.

Todėl priežastinis ryšys ir pranešimai apie pavienius atvejus vertinami remiantis visais turimais duomenimis.

„EudraVigilance“ spontaninių pranešimų apie individualius įtariamų nepageidaujamų reakcijų į vaistus atvejus vertinimo vadove nurodoma, kad vaistą pateikus rinkai, būtina nuolat stebėti jo vartojimą platesnėje visuomenėje.

Ten pat paaiškinama, kaip reikėtų interpretuoti „EudraVigilance“ sistemoje pateikiamus skaičius.

Roman Kraft nuotr./ Unsplash nuotr./Laikraštis
Roman Kraft nuotr./ Unsplash nuotr./Laikraštis

Ne pirmas kartas

Šių metų gegužę lietuviškoje informacinėje erdvėje pasirodė „Laisvo laikraščio“ straipsnis apie tariamai JAV nuo vakcinų šoktelėjusį mirtingumą.

Publikacijoje buvo pateikiama manipuliacija VAERS sistemoje esančiais pranešimais.

„Nuo eksperimento pradžios Amerikoje buvo pranešta apie 4000 mirčių ir 50 000 susirgimų dėl vakcinų. Europoje pranešta apie daugiau kaip 7000 mirčių ir 365 000 sužalojimų dėl vakcinų“, – buvo klaidingai teigiama „Laisvo laikraščio“ publikacijoje.

Iki gegužės vidurio JAV buvo suleista daugiau nei 259 milijonai COVID-19 vakcinų dozių.

Per tą laiką vakcinų VAERS sistemoje gauti 4434 pranešimai apie mirtį (0,0017 proc.).

Pabrėžtina, kad šių pranešimų registravimas visiškai nereiškia, kad būtent vakcina sukėlė mirtį.

JAV ligų kontrolės ir profilaktikos centras (CDC) patikrino mirusiųjų klinikinę informaciją, įskaitant mirties liudijimų ir skrodimų rezultatus, ir neatrado „jokių įrodymų, kad skiepijimas prisidėjo prie pacientų mirties“.

„Laisvo laikraščio“ publikacijoje buvo manipuliuojama ir „EudraVigilance“ sistemoje pateiktais pranešimais apie „AstraZeneca“ gamintojo „Vaxzevria“ vakcinų šalutinį poveikį.

Nors iš tiesų yra nustatyta, kad dėl „AstraZeneca“ gamintojo vakcinos gali susidaryti kraujo krešulių, tačiau tokių komplikacijų skaičius gerokai mažesnis, nei teigiama dezinformacijoje.

Kraujo krešuliai apskritai yra dažnai pasitaikanti medicininė būklė, tad daliai žmonių jie gali susidaryti dėl įvairių priežasčių bet kuriuo metu.

Jei žmogus buvo paskiepytas ir jam susidarė kraujo krešulių, tai nebūtinai reiškia, kad juos sukėlė vakcina.

Kitaip tariant, ne visi „EudraVigilance“ sistemoje registruoti kraujo krešulių atvejai susiję su vakcina – jie gali būti susiję su paciento amžiumi, kitais vartojamais vaistais ar jų kombinacija, sveikatos būkle ir kitomis aplinkybėmis.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius