Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalius Matvejevas: E.Eimonto oponento draugams – bausmė iš karto po rinkimų

Lietuvos futbolo federacija (LFF) turi naują vadovą. Juo tapęs Edvinas Eimontas pademonstravo vadovėlio beveik vertą rinkiminę kampaniją, tačiau neišsklaidė abejonių, kad taps nepriklausomu ir savarankišku vadovu.
Dalius Matvejevas
Dalius Matvejevas / Fotodiena.lt nuotr.

Daug kas LFF prezidento rinkimus pavadino cirku, absurdu, parodija, komedija ir pan. Taip mąstantiems nepriimtina idėja, kad rinkimų išvakarėse iš kovos pasitraukia rimčiausiu pagrindinio pretendento priešininku laikytas asmuo. Tačiau tai yra tik kiekvieno asmeninis reikalas.

Esama LFF valdžia nekalta, kad Raimondas Karpavičius nusprendė paskutinę akimirką pabrukti uodegą. Žmogui neužteko drąsos susidurti su tikrove ir pripažinti pralaimėjimą kovoje. Savo paskutiniame pranešime spaudai verslininkas skelbė, kad būtų surinkęs apylygiai balsų su E.Eimontu. Tikrovė – kiek kitokia.

Galima spėti, kad už R.Karpavičių būtų balsavę bent 19 delegatų iš 79. Kitaip tariant, Klaipėdos (kuri konferencijoje turėjo tik 4 delegatus), Marijampolės, Tauragės ir Šiaulių apskričių futbolo federacijų atstovai.

Naujasis prezidentas stengiasi eiti diplomatijos keliu ir visuomenės laukiamus sprendimus permesti visai futbolo bendruomenei.

Dėl didesnio skaičiaus kyla didelių abejonių. Mano prielaidą leidžia pagrįsti iš karto po LFF prezidento rinkimų įvykę LFF vykdomojo komiteto rinkimai. Jų metu Klaipėda, Marijampolė ir Tauragė, liaudiškai tariant, buvo pastatytos į vietą. Visi šie miestai turėjo savo atstovus ankstesniame vykdomajame komitete ir visi liko už naujojo borto. Šiauliečių vadas Saulius Leknickas taip pat nesulaukė sėkmės, tačiau jis vykdomajam komitetui nepriklausė ir ankstesnę kadenciją.

Summa summarum, į vykdomąjį komitetą pateko visų apskričių, išskyrus palaikiusias R.Karpavičių, atstovai. Nepaisant to, kad visi jie prezidento rinkimuose ką tik palaikė E.Eimontą.

Viena galimų tokios baigties priežasčių gali būti R.Karpavičiaus paskutinysis pranešimas spaudai, kuriuo verslininkas paskelbė apie pasitraukimą iš rinkimų. Mano nuomone, šiuo tekstu R.Karpavičius visiškai susikompromitavo.

Po mėnesio ugningų kalbų verslininkas staiga pripažino, kad net ir tapęs prezidentu negalėtų įgyvendinti savo programos bei reformuoti LFF.

Skaitant pranešimo tekstą galima pagalvoti, kad tik likus keletui dienų iki konferencijos uostamiesčio atstovas įsigilino į LFF įstatus ir sužinojo, kad negalės vykdomajame komitete suburti tų žmonių, kuriuos pats norėtų jame matyti (pusė vietų šiame valdymo organe automatiškai atitenka LFF šakinių asociacijų prezidentams, kurie jau seniai išrinkti).

Pasak R.Karpavičiaus, LFF reikalus neišvengiamai paliks ne tik Julius Kvedaras, bet ir Stasys Stankus bei dar keletas neįvardintų LFF darbuotojų.

Vis dėlto verslininkas savo pranešime paskelbė, kad pasitraukia būdamas ramus dėl įvyksiančių pokyčių. Pasak R.Karpavičiaus, LFF reikalus neišvengiamai paliks ne tik Julius Kvedaras, bet ir Stasys Stankus bei dar keletas neįvardintų LFF darbuotojų. Lieka klausimas, ką apie tai mano patys „pasitraukiantieji“?

Keletas futbolo pasaulio žmonių, su kuriais teko bendrauti, tvirtina, kad J.Kvedaras yra nuoširdžiai nusiteikęs pasitraukti. Žmogus, savo metu LFF buvęs vienintele atsvara Vladimirui Romanovui ir išgelbėjęs Lietuvos futbolą nuo skandalingojo bankininko planuotų cirkų, suprato, kad yra kliūtis, ir nebenori ja daugiau būti.

Tačiau ilgamečiai J.Kvedaro bendražygiai palikti laivo taip lengvai nenori ir neketina – vado pavyzdys jų analogiškiems žygiams neįkvėpė.

Visi ženklai rodo, kad E.Eimontas nori būti nepriklausomas ir savarankiškas vadovas, tačiau kol kas nedrįsta, negali ar tiesiog neleidžia sau ryžtingai atsiriboti nei nuo J.Kvedaro, nei nuo kitų LFF mohikanų.

Naujasis prezidentas stengiasi eiti diplomatijos keliu ir visuomenės laukiamus sprendimus (atsikratydamas asmeninės atsakomybės) permesti visai futbolo bendruomenei.

Taip vasario 9-ąją per specialią konferenciją, skirtą jaunimo futbolui, gali būti nuspręsta, kad S.Stankus turėtų užleisti savo vietą kam nors kitam. Tačiau lygiai taip pat gali būti nuspręsta ir priešingai. Arba nenuspręsta nieko.

Štai tada ir pamatysime, ar naujasis LFF prezidentas turi pakankamai valios ir galios, kad pats priimtų sprendimus, kurių seniai laukia ir trokšta pažangi Lietuvos futbolo visuomenės dalis.


Dalius Matvejevas yra ilgametis sporto žurnalistas, Lietuvos sporto žurnalistų federacijos prezidiumo narys. Jį galima sekti socialiniame tinkle „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius