Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Jurkevičius: Dar viena Vatikano revoliucija: naujasis popiežiaus premjeras – širdingas ir darbštus paprastuolis

Popiežius Pranciškus pasirinko: naujuoju Vatikano valstybės sekretoriumi taps arkivyskupas Pietro Parolinas. Ką Vatikane reiškia valstybės sekretoriaus pareigos? Reiškia labai daug – tai antrasis asmuo Šventojo Sosto hierarchijoje po paties popiežiaus. Kalbant įprastais pasaulietinių valstybių pareigybiniais terminais, valstybės sekretorius yra ne kas kitas kaip Vatikano premjeras.
Paulius Jurkevičius (380)
Paulius Jurkevičius (380)

Šio Pranciškaus žingsnio Romos kurija ir viso pasaulio katalikai laukė keletą mėnesių. Kiekvienas naujai išrinktas popiežius pasirenka savo artimiausią bendražygį, kuriam tenka didžiulė atsakomybė vadovauti Šventajam Apaštalų Sostui, koordinuoti Bažnyčios vidaus ir užsienio politiką. Užsienio valstybių vadovai, atvykę su oficialiu vizitu į Vatikaną pirmiausia susitinka su popiežiumi, o paskui derybas tęsia su valstybės sekretoriumi. Valstybės sekretoriaus misija prasideda su naujuoju popiežiumi ir baigiasi popiežiui mirus ar atsistatydinus.

Tiesa, kai kurie Vatikano valstybės sekretoriai sėkmingai tęsdavo savo darbą, nes naujai išrinktas popiežius išreikšdavo savo pasitikėjimą. Pavyzdžiui, kardinolas Agostino Casaroli įtiko net trims popiežiams – Pauliui VI, Jonui Pauliui I ir Jonui Pauliui II.   

Vis dėlto Vatikane esama tam tikrų tradicijų, kurių sutartinai laikėsi beveik visi ligšioliniai popiežiai. Valstybės sekretoriumi paprastai būna skiriamas italų kilmės dvasininkas. XX amžiuje tik du kartus miestui valstybei vadovavo valstybės sekretoriai ne italai – ispanas ir prancūzas.

Kita tradicija reikalauja, kad Vatikaną administruotų kardinolo titulą jau turintis dvasininkas. Netgi pačios miesto valstybės vadovo pareigos apibūdinamos taip:  „kardinolas – valstybės sekretorius“. Tarkime, buvęs valstybės sekretorius kardinolas Tarcisio Bertone po Benedikto XVI atsistatydinimo ėjo labai atsakingas tarpuvaldžio Bažnyčios vadovo kamerlengo pareigas.

Paskyręs arkivyskupą P.Paroliną valstybės sekretoriumi, popiežius Pranciškus kai kurias Vatikano tradicijas pagerbė, į kai kurias numojo ranka. P.Parolinas yra Vatikano karjeros diplomatas, popiežiškasis nuncijus Venesueloje. Taigi, trečioji nerašyta taisyklė – skirti valstybės sekretoriumi Vatikano diplomatinės tarnybos atstovą lyg ir išliko. P.Parolinas yra italas.

Tačiau nuncijus anaiptol nėra kardinolas. Kita įdomybė: jam tik 58 metai – neįtikėtinai jaunas amžius Vatikano premjero pareigoms. Tik valstybės sekretorius Eugenio Pacelli buvo šiek tiek jaunesnis už P.Paroliną. Vėliau jis tapo popiežiumi Pijumi XII.

Kokią asmenybę pasirinko popiežius Pranciškus vairuoti Vatikaną? P.Parolinas yra dvasininkas iš Veneto regiono. Tai daug ką sako. Italai iš Veneto – labai darbštūs, kantrūs, tvarkingi ir kruopštūs žmonės. Vatikano premjeru bus ūkinių prekių parduotuvės savininko ir pradinių klasių mokytojos sūnus.

Kokią asmenybę pasirinko popiežius Pranciškus vairuoti Vatikaną?

P.Parolinas yra dvasininkas iš Veneto regiono. Tai daug ką sako. Italai iš Veneto – labai darbštūs, kantrūs, tvarkingi ir kruopštūs žmonės.

Vatikano premjeru bus ūkinių prekių parduotuvės savininko ir pradinių klasių mokytojos sūnus. P.Parolinas baigė Vičencos kunigų seminariją, kurį laiką buvo Italijos batų pramonės sostinės – Skijaus miesto bažnyčios klebonas. Tačiau neilgai. Talentingas dvasininkas pradėjo kilti karjeros laiptais – baigė Romos ekleziastinę akademiją, tapo Vatikano diplomatu, dirbo nunciatūrose Nigerijoje ir Meksikoje. 

Popiežius Pranciškus arkivyskupą P.Paroliną, matyt, pastebėjo dar būdamas Buenos Airėse. Jaunas diplomatas, poliglotas sugebėjo susitarti su prieštaringu Venesuelos režimu, sėkmingai vykdė Vatikano diplomatines misijas Azijoje – Vietname, Kinijoje.

Naujasis valstybės sekretorius P.Parolinas, kaip ir popiežius Pranciškus, – šilta, ir charizmatiška asmenybė. Iš vienos pusės, Bažnyčios diplomatas, iš kitos – paprastas, žmonėms artimas kunigas. Kalbama, kad jis yra labai draugiškas, moka įsiklausyti į bet kieno problemas, kita vertus, tai – įžvalgus, tvirto žvilgsnio vadovas.

Tvirtumo jam tikrai reikės. Vos išgirdęs apie Pranciškaus paskyrimą, buvęs ekspremjeras kardinolas Tarcisio Bertone piktokai prakalbo apie „juodvarnius ir gyvates“ Vatikane.  Šiam užsispyrusiam saleziečiui iš Pjemonto irgi nebuvo lengva Vatikano kurijoje: „Vatilekso“ ir pedofilijos skandalai, netikėtas Josepho Ratzingerio atsistatydinimas, konklava. Septynerius metus ėjęs valstybės sekretoriaus pareigas kardinolas jaučiasi nepelnytai „nurašytas“.

Šiaip ar taip, Pranciškaus revoliucija Vatikane, matyt, nenumaldomai artėja. Iki šiol popiežius nesiėmė sensacingų rokiruočių Vatikano aparate, tuo netgi pelnydamas kai kurių JAV kardinolų kritiką. P.Parolino paskyrimas aiškiai rodo Jorge Mario Bergoglio pertvarkos kryptį ir turinį.  Vadovaujantis darbas Vatikano dikasterijose – ne elitinės pareigos ekleziastinės hierarchijos išrinktiesiems, o nuolankus tarnavimas Bažnyčios reikalams. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius