Dabar populiaru

Paulius Jurkevičius

Visi autoriai

Autoriaus naujienos

Paulius Jurkevičius: Ar jūs suprantate picos esmę?

Paulius Jurkevičius: Ar jūs suprantate picos esmę?

Tenka dažnai lankytis Neapolyje. Neapolis – toks miestas: jeigu jame esi, vadinasi, valgai picą. Anksčiau ar vėliau, picerijoje ar tiesiog gatvėje, margaritą ar marinarą. Neapolyje picos kvapas tvyro...

Paulius Jurkevičius: Velykų skonio egzotika (su šoku ir be jo)

Paulius Jurkevičius: Velykų skonio egzotika (su šoku ir be jo)

Ar tikrai popiežius Pranciškus neseniai palaimino artišokus? Įsivaizduoju, būtent šiomis dienomis Šventasis Tėvas turi ką veikti ir be artišokų. Šiaip ar taip, nedideliame pajūrio miestelyje...

Paulius Jurkevičius: Naujo tipo „Maxima“ jau yra, bet mūsiškei iki jos dar toli

Paulius Jurkevičius: Naujo tipo „Maxima“ jau yra, bet mūsiškei iki jos dar toli

Jeigu galvojate, kad kritikuosiu „Maximą“, klystate. Yra daug įdomesnių darbų. Pavyzdžiui, griebtis fantazijų. Imkime ir pafantazuokime, kokia galėtų būti „Maxima“, jeigu... Į ką galėtų pavirsti didž...

Paulius Jurkevičius: Makaronai – kūrybingų valgytojų maistas

Paulius Jurkevičius: Makaronai – kūrybingų valgytojų maistas

Antonino paima į rankas makaronų pakuotę ir gudriai primerkęs akį priglaudžia prie šono, tarsi primatuodamas. Makaronai siekia nelabai aukšto vyro juosmenį. „Vienas metras! Tai ilgiausias pasaulyje...

Paulius Jurkevičius: Europos gurmė suka į Daujėnus, o mes?

Paulius Jurkevičius: Europos gurmė suka į Daujėnus, o mes?

Neseniai klausiausi „Anties“ dainos su skausmingu klausimu: „Kada kada važiuosim į Romą?“ Sena graži daina. Dabar – kiti laikai. Dabar Roma man vis zyzia į ausį: „Kada kada važiuosim į Daujėnus?“

Paulius Jurkevičius: Kodėl reikia valgyti brangius produktus?

Paulius Jurkevičius: Kodėl reikia valgyti brangius produktus?

Neseniai susilažinau su Francesco – sūrių pardavėju iš Romos Epiro aikštės turgaus. Ir pralaimėjau lažybas. Francesco man įrodinėjo, kad tie 3,5 euro, kuriuos sutaupysiu nusipirkęs pusę kilogramo...

Paulius Jurkevičius: Juodasis restoraninių banalybių reitingas

Paulius Jurkevičius: Juodasis restoraninių banalybių reitingas

Yra toks prancūziškas posakis „déjà vu“. Pažodžiui išvertus, – jau matyta, regėta. Bent kartą turbūt visiems pasitaikė išgyventi keistą jausmą: tai, ką dabar matome, kažkada jau lyg ir matyta, regėta,...

Paulius Jurkevičius: Lietuviška pasaka Milanui – valgome gintarą ir lazerius

Paulius Jurkevičius: Lietuviška pasaka Milanui – valgome gintarą ir lazerius

Lietuviški restoranai visada garsėjo interjerais. Pradėkime nuo Kauno „Tulpės“ ir „Metropolio“ (amžinatilsį), gyvuojančios „Neringos“ Vilniuje ir baikime daugybe pačių naujausių restoranų....

Paulius Jurkevičius: Kaune – geros gastronomijos sprogimas

Paulius Jurkevičius: Kaune – geros gastronomijos sprogimas

Kiekvienąsyk sugrįžęs į Lietuvą, lieku sužavėtas: kaip viskas keičiasi. Greitai ir iš esmės. Visai neseniai Kauno Laisvės alėja buvo ilga, stiklinė batų ekspozicija. Dabar batus išstūmė kepyklėlės....

Paulius Jurkevičius: Limonado mokestis bus, o V.Andriukaičio grietinės deklaracija?

Paulius Jurkevičius: Limonado mokestis bus, o V.Andriukaičio grietinės deklaracija?

Stot, nesveiko maisto teismas eina. Skaitomas nuosprendis: „Bulvių traškučius, „gazirovkes“, dar šį bei tą pripažinti kaltais. Skirti bausmę: specialų nesveiko maisto mokestį, kurį mokės nenorintys...

Paulius Jurkevičius: Šventojo Valentino gundymas agurkų karpaču

Paulius Jurkevičius: Šventojo Valentino gundymas agurkų karpaču

Šiandien – penktadienis, šv.Valentino diena. Su Italijos Užsienio žurnalistų asociacija vykstame į Ternį. Kas yra Ternis? Miestas vidurio Italijoje – Umbrijoje. Jame yra bažnyčia, kurioje ilsisi...

Paulius Jurkevičius: Kava sau ir tam, kurio nepažįsti

Paulius Jurkevičius: Kava sau ir tam, kurio nepažįsti

Kalbama, kad tikrieji gurmė yra žiaurūs egoistai. Tik sau, savo potyriams, savo pasitenkinimui. Kalbama, kad skonio mylėtojai ir išmanytojai nesirūpina tais, kurie neišmano ir nesupranta. Ir dar...

Paulius Jurkevičius: Pranciškus – mūsų visų popiežius

Paulius Jurkevičius: Pranciškus – mūsų visų popiežius

Ir vis tik Šventoji dvasia neklysta. Nesuklydo ji ir 2013-ųjų pavasarį, kai į Siksto koplyčią susirinkusiems kardinolams reikėjo vienokiu ar kitokiu būdu įteigti naujojo popiežiaus vardą.

Paulius Jurkevičius: Baltas gastronominis patriotizmas – su kmynais ir be jų

Paulius Jurkevičius: Baltas gastronominis patriotizmas – su kmynais ir be jų

Atvykusi iš Vilniaus į Romą, bičiulė dovanų atvežė didelį, baltą lietuvišką varškės sūrį. Su kmynais. Kažkaip net nesmagu pasidarė: o juk šio nuolankiai balto skanėsto statusas ar titulas – vadinkime,...

Paulius Jurkevičius: Geriausias pasaulyje alyvuogių aliejus – kokybės maniakų kūrinys

Paulius Jurkevičius: Geriausias pasaulyje alyvuogių aliejus – kokybės maniakų kūrinys

Iškart atsiprašysiu tikro sviesto, 40 proc. riebumo grietinės ir rapsų aliejaus mėgėjų. Nes šįsyk „Skonio teritorijoje“ – dar vienas, šįmet jau tikrai paskutinis straipsnis apie alyvuogių aliejų. Bet...

Balsavimas Romoje dėl Silvio Berlusconi neliečiamybės: magnatas prarado teisinį imunitetą

Balsavimas Romoje dėl Silvio Berlusconi neliečiamybės: magnatas prarado teisinį imunitetą

Kaimanas yra didžiulis aštriadantis krokodilas. Būtent taip italai praminė vieną įtakingiausių pastarųjų dešimtmečių politikų Silvio Berlusconį. Ši diena 77 metų Italijos ekspremjerui buvo lemiama. Š...

Paulius Jurkevičius: Valstybinis restoranų kvapų ir unitazų reitingas

Paulius Jurkevičius: Valstybinis restoranų kvapų ir unitazų reitingas

Pasivažinėję ir pasidairę po pasaulį, mūsų gurmanai galiausiai ima ir sužino, ko pas mus nėra. O nėra tikro ir autoritetingo restoranų gido. Tokio, kaip prancūzų „Michelin“ arba italų „Gambero Rosso“.

Sardinija po ciklono: atsisveikinimo ašarų ir baltų karstų diena

Sardinija po ciklono: atsisveikinimo ašarų ir baltų karstų diena

Ciklono Kleopatra parklupdytoje Sardinijoje – gedulas. Italijos televizijos kanalai transliuoja sukrečiančius vaizdus: balti žuvusių vaikų karsteliai, motinų skausmas, labai lėtai slūgstantis vanduo...

Emigrantų drama Italijoje: 28 metų lietuvė jaunesniajai seseriai suvarė peilį į nugarą

Emigrantų drama Italijoje: 28 metų lietuvė jaunesniajai seseriai suvarė peilį į nugarą

„Man labai skauda nugarą“, – kreipėsi pagalbos į Viterbo (Italija) ligoninės gydytojus 28 metų Lietuvos pilietė. Apžiūrėję pacientę, italų medikai apstulbo: moters nugaroje stirksojo ilga peilio gelež...

Paulius Jurkevičius: Olio novello. Kaip atsiranda naujas alyvuogių aliejus?

Paulius Jurkevičius: Olio novello. Kaip atsiranda naujas alyvuogių aliejus?

Šio rašinio pavadinimas – lyg iš reklamos apie "beaujolais nouveau" pristatymą, ar ne? Bet kalbėsime ne apie naują vyną. O apie naują alyvuogių aliejų, kuris gimsta būtent šiomis dienomis. Kalbėsime...

„Expo 2015“ nepaprastasis komisaras Giuseppe Sala: „Pasaulinėje parodoje Milane – ir dėmesys maistui“

„Expo 2015“ nepaprastasis komisaras Giuseppe Sala: „Pasaulinėje parodoje Milane – ir dėmesys maistui“

Kas yra „Expo“? Kažkas panašaus į olimpines žaidynes? Galimas daiktas, tačiau pasaulinė paroda – žymiai svarbesnis įvykis. Jeigu ne 1889 metų „Expo“, Paryžiuje niekada nebūtų pastatytas Eifelio...

Paulius Jurkevičius. Top restoranai: išskirtinė pramoga ar spąstai žiopliams?

Paulius Jurkevičius. Top restoranai: išskirtinė pramoga ar spąstai žiopliams?

Praėjusį kartą „Skonio teritorijoje“ buvo pristatyti geriausieji didžiausios pasaulio gamintojos – Italijos vynai. Sakėme, kad šiuo metu itin mėgstama ir vertinama gero vyno savybė – kaina iki 50 litų...

Paulius Jurkevičius. Gero ir net labai gero vyno savybė: iki 50 litų

Paulius Jurkevičius. Gero ir net labai gero vyno savybė: iki 50 litų

Ruduo – derliaus ir gastronominių gidų metas. Skelbiami ateinančių metų geriausieji, rikiuojamos tendencijos, įvardijami nauji reiškiniai. Žvilgtelėkime į Italijos vyno pasaulį. Ši šalis yra...

Italija aprauda Anglijoje lietuvių žiauriai nužudytą devyniolikmetį

Italija aprauda Anglijoje lietuvių žiauriai nužudytą devyniolikmetį

Štai jis – juodaakis devyniolikmetis Joele Leotta. Įniršusių lietuvių gaujos Didžiojoje Britanijoje nužudyto italo nuotrauka šiandien yra beveik visų Italijos dienraščių pirmuosiuose puslapiuose. Kodė...

Paulius Jurkevičius: Kaip Šaras su „Žalgiriu“ įveikė sveiką maistą

Paulius Jurkevičius: Kaip Šaras su „Žalgiriu“ įveikė sveiką maistą

Šarūnas Jasikevičius paduoda kauniečiams į rankas mėsainius! Perdavimas lyg ir rezultatyvus, nes juk gauti iš krepšinio žvaigždės rankų autografą yra didelė laimė, o mėsainį… Tie, kas gavo iš Šaro...

Nauja mada – vakarienė pas virtuvės šefą, bet ne restorane

Nauja mada – vakarienė pas virtuvės šefą, bet ne restorane

Manęs dažnai klausia: ar Italijoje ekonominė krizė palietė italų gastronominius įpročius? Ar jie pradėjo blogiau valgyti? Ar mažiau suvalgo picų su buivolių pieno mocarela? Ar mažiau išgeria...

Silvio Berlusconi paradoksas: nuteistas, bet visų labai pageidaujamas

Silvio Berlusconi paradoksas: nuteistas, bet visų labai pageidaujamas

Piliečio S norėtų kone visos Italijos labdaros ir socialinės paramos institucijos. Pasaulietinės ir religinės. Dėl piliečio S pešasi narkomanų perauklėjimo centras, „Caritas“, Teisingumo aukų...

Paulius Jurkevičius. Degustacijos – snobų žaidimas ar skonio mokykla?

Paulius Jurkevičius. Degustacijos – snobų žaidimas ar skonio mokykla?

Kažkas Lietuvoje pasikeitė. Gal iš esmės dar nepasikeitė, bet procesas, manau, prasidėjo. Kalbu apie skonio, gastronomijos, virtuvės dalykus. Na, taip, Lietuva – vis dar taukų ir bulvių šalis....

Apie tikėjimą ir apie netikėjimą – Katalikų bažnyčios popiežiaus ir netikinčio žurnalisto akistata

Apie tikėjimą ir apie netikėjimą – Katalikų bažnyčios popiežiaus ir netikinčio žurnalisto akistata

Kukliai apstatytame kambaryje kalbasi du pagyvenę vyrai. Pirmasis – žurnalistas. Antrasis – dvasininkas. Pirmasis netiki Dievą. Antrasis yra Dievo vietininkas žemėje. Eugenio Scalfari yra pasaulietiš...

Romos politinis teatras: atšaukęs ministrus, Silvio Berlusconi pritarė vyriausybei

Romos politinis teatras: atšaukęs ministrus, Silvio Berlusconi pritarė vyriausybei

Amžinajame mieste – nieko pastovaus. Tie, kas vakar sakė „ne“, po valandos sako „taip“. Ir atvirkščiai. Savi tampa priešais, o priešai – savais. Vyriausybės griūtį prieš kelias dienas suplanavęs...

Romoje – politinis chaosas. Silvio Berlusconi: „Nesileisiu suvalgomas“

Romoje – politinis chaosas. Silvio Berlusconi: „Nesileisiu suvalgomas“

Milijardieriaus nervai galiausiai neišlaikė įtampos. 77 gimtadienio proga Silvio Berlusconi nutarė pasidovanoti dovaną: vyriausybės griovimo malonumą. Savaitgalį, kai italai džiaugėsi šiltu rudeniu,...

Sūrių tendencijos: maža sūrinė, šviežias pienas, unikali gyvulių veislė ir tradicijos

Sūrių tendencijos: maža sūrinė, šviežias pienas, unikali gyvulių veislė ir tradicijos

Ir vis dėlto mes atsiliekame nuo svarbiausių sūrių rinkos naujienų ar vis tik spėjame koja kojon? Šis klausimas rūpėjo žvalgantis po „Slow Cheese“ parodos vitrinas. Pateikti tokį klausimą vienam ar...

Šedevras – 100 mėnesių brandintas parmezanas. Sūrio degustavimo paslaptys

Šedevras – 100 mėnesių brandintas parmezanas. Sūrio degustavimo paslaptys

Šio susitikimo laukiau ne vienerius metus. Tikėjausi, kad anksčiau ar vėliau teks susidurti. 100 mėnesių brandintą parmigiano reggiano (įteisintas ir prancūziškos kilmės pavadinimas – parmezanas) už...

Tikro sūrio kaina: pasipriešinimas biurokratams ir pramonininkams

Tikro sūrio kaina: pasipriešinimas biurokratams ir pramonininkams

Nuo ko priklauso sūrio aromatas ir skonis? Nuo pažangių technologijų ir investicijų, nuo pieno kokybės, nuo brandinimo? Nieko panašaus. Viskas priklauso nuo sūrio autoriaus. Nuo sūrininko. Ir nuo jo...

Latviai su varškės sūriu nušluostė mums nosį. Pavydėkime.

Latviai su varškės sūriu nušluostė mums nosį. Pavydėkime.

Per tris dienas pasaulinę „Slow Cheese“ sūrių parodą Italijoje aplankė daugiau kaip 150 tūkst. šio skanėsto fanų. Vyko lyg ir neoficialus pasaulio čempionatas – suvažiavo prancūzai, vokiečiai,...

Geriausi pasaulio sūriai? Tik iš šviežio pieno

Geriausi pasaulio sūriai? Tik iš šviežio pieno

Geriausi, įdomiausi, rečiausi ir patys brangiausi pasaulio sūriai yra čia – nedideliame Italijos viduramžių miestelyje Bra. Tyčia neparašiau – ir patys skaniausi. Nes, tarkime, Rumunijos avies ir...

Paulius Jurkevičius: Ar tikrai Lietuva – sūrių šalis?

Paulius Jurkevičius: Ar tikrai Lietuva – sūrių šalis?

Manau, kad turbūt taip. Kur beprisėstum – visur sūriai. Prie alaus, prie vyno, su mėsa. Ir netgi žuvys pas mus plaukioja ne ežeruose, o sūrio įdaruose. Pakaks prisėsti bet kurioje kavinėje, ir...

Премьер А.Буткявичюс – в библиотеке Апостольского дворца у Папы Римского Франциска

Премьер А.Буткявичюс – в библиотеке Апостольского дворца у Папы Римского Франциска

Пара Римский Франциск дождался визита премьера Литвы Альгирдаса Буткявичюса. В четверг перед полуднем по литовскому времени Франциск поздоровался с главой правительства нашей страны А.Буткявичюсом и п...

Italijos dienraštis „Corriere dello Sport“: „Na, Italija, sumušk Lietuvą!“

Italijos dienraštis „Corriere dello Sport“: „Na, Italija, sumušk Lietuvą!“

Šįvakar Liublianos „Stožice“ arenoje vyks ne vienas, o du mūšiai. Aikštelėje kausis Italijos ir Lietuvos krepšinio rinktinės. Tribūnose – dvi armijos sirgalių: „žalieji“ lietuviai ir „mėlynieji“...

Premjeras Algirdas Butkevičius – Apaštalinių rūmų bibliotekoje pas Katalikų Bažnyčią supurčiusį popiežių Pranciškų

Premjeras Algirdas Butkevičius – Apaštalinių rūmų bibliotekoje pas Katalikų Bažnyčią supurčiusį popiežių Pranciškų

Popiežius Pranciškus, išjudinęs Katalikų Bažnyčią, sulaukė Lietuvos premjero Algirdo Butkevičiaus. Ketvirtadienį prieš vidurdienį Lietuvos laiku Pranciškus pasisveikino su mūsų šalies Vyriausybės...

Parašykite atsiliepimą apie 15min