Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paulius Jurkevičius: Ei, protarpinio B. kankiniai ir ketochuliganai, – vardan ko?

Apie tų vyrų ir moterų kančias kažkodėl nerašo. Arba taip parašo tarsi jie būtų gyvenimo išminties mokytojai. Jie moko mus, kaip teisingai valgyti, kad teisingai gyventume. Kai kas ne tik moko, bet ir kūną parodo. Kad palygintume ir susigėstume savojo.
Paulius Jurkevičius
Paulius Jurkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kažkam gal pavadinime užklius santrumpa B su tašku. Kažkas neaišku? Burtažodis? Keiksmažodis? Mane labiau stebina žodis „protarpinis“. Įdomus, skamba rimtai. Pro tarpus kažkas ten vyksta. Arba su tarpais. Arba per tarpus. Supratote? Bet ar tikrai? Visaip modeliuoju tuos tarpus, bet tikslus vaizdas neryškėja. Galbūt todėl, kad man nepatinka gyventi tarpais. Mylėti, neapkęsti, džiaugtis, dirbti, miegoti, skaityti, klausytis muzikos va taip – pro tarpus.

Ir dar man nepatinka gyventi pagal formulę. Sukišti gyvenimą į 8 : 16. Velniškas protarpinio B. magijos skaičius yra 8 – laikas, skirtas kimšti. Dieviškas magijos skaičius yra 16 – laikas, skirtas svajoti apie skaičių 8. O jeigu nusižengi skaičiui 16, jeigu 8 kažkurią dieną tampa 9, tai ką? Blogai – 9 : 15 yra nuodėmė, teks atgailauti. Teks nusiplakti nauja, žiauria formule 7 : 17. Čia kas – nauja religija?

Protarpini mūsų, kuris esi, lieknume! Teesie šventa Tavo formulė, teateinie 8 : 16 karalystė, teesie no diner valia... Kasdienio mūsų protarpio duok mums šiandien ir atleisk mums mūsų 9 : 17... Neleisk mūsų gundyti šeštadienio aperityvu, bet gelbėk mus nuo pusryčių arba vakarienės. Amen.

Nieko įstabaus: visi mes bent po kartą gyvenime pabuvome „protarpiniais“, nes tingėti yra negarbinga, bet žmogiška.

„Protarpiniai“ kartais man atrodo kaip kankiniai. O kartais – kaip tinginiai. Pramiegojai sekmadienį pusryčius ir štai – jau ir esi „protarpinis“! Užsisėdėjai valdybos pasitarime, prašokai pietus – jau esi „protarpinis“! Ką tai reiškia? Nieko įstabaus: visi mes bent po kartą gyvenime pabuvome „protarpiniais“, nes tingėti yra negarbinga, bet žmogiška. Užtat sukišti gyvenimą į 8 : 16 yra žiauru. Kartais pagalvoju: galbūt jie, „protarpiniai“, yra ne kankiniai ir ne tinginiai, o totalūs mazochistai. Kitaip tariant – durniai. Nes gyventi tam, kad gyvenimo finiše prisistačiusiai giltinei išdidžiai pareikštum: „O aš, žinok, atsisakiau ryto kavos ir kruasano!“, yra durnystė. Galimas daiktas – viena didžiausių. Kažin ar giltinė imtų ir išsigąstų 8 : 16 magijos.

Labai abejoju, ar „protarpinės” mamos pateks į rojų už tai, kad savo vaikelius palikdavo be pusryčių, sutuoktinius – be vakarienės. Vardan ko? Vardan atvaizdo veidrodyje? Feisbuke? Sakyčiau, bus atvirkščiai: „protarpiniai“ keliaus į pragarą, nes jie yra eretikai. Reikalas tas, kad šis pasaulis yra cikliškas. Jame yra metų laikai, yra Kalėdos ir yra Velykos, yra darbas ir yra atostogos, yra pusryčiai, pietūs, vakarienė. Galų gale, yra bendravimas prie pusryčių, vakarienės stalo. Protarpių eretikai sumanė griauti seną, kvailą pasaulio cikliškumą ir statyti naują, liekną 8 : 16 pasaulį. Jie atmeta buržuazinius bendravimo prie stalo įpročius, kurtuazinius pusryčių–vakarienės ritualus ir kitas gastronominės santvarkos atgyvenas. Jie įsibėgėję šturmuoja valgymo papročių Bastiliją.

Aš į visas revoliucijas žiūriu skeptiškai, įskaitant protarpinį B. Matote, jos, revoliucijos, anksčiau ar vėliau pradeda ryti savo vaikus. Aš pora kartų pabandžiau prašokti pusryčius ir pajutau: mano skrandžio sulčių sekrecija mane pradėjo graužti iš vidaus. Nemalonus jausmas! O vienas mano bičiulis irgi bandė, bet jį pribaigė Binge Eating sindromas – nervinio pobūdžio bulimija. Arba jeigu dar paprasčiau: cikliški apsirijimo priepuoliai.

Žodžiu, jūs, „protarpiniai“, ir toliau gyvenkite savo iškreiptą gyvenimą. Tą gyvenimo karikatūrą, kai mobilaus telefono žadintuvas skamba ne tam, kad pažadintų iš miego. O tam, kad praneštų: jau galima valgyti. Arba: viskas, jau nebegalima!

Jeigu manote, kad karas su duona, meile maistui ir makaronais yra naujiena, tai smarkiai klystate.

Dabar pakalbėkime apie ketochuliganus. Jie kone kas antrą dieną išnyra su savo riebalų apoteoze televizijose, portaluose, tinklaraščiuose. Nori rytoj būti lieknas? Tai ir būsi. Na, gal gyvensi šiek tiek trumpiau, bet juk žiūrėti į savo atvaizdą veidrodyje reikia jau poryt. Šitie chuliganai ir mušeikos muša save. Jie taiko sau dietą, kurią „Us News and World Reports“ ekspertai pripažino blogiausia iš visų 40 šiandien gyvuojančių dietų. Ei, ketochuliganai! Nežinojote, kad yra ne tik krepšinio klubų, bet ir dietų Eurolyga? Aš perspėjau: jūs rungtyniaujate blogiausiai!

Jeigu manote, kad karas su duona, meile maistui ir makaronais yra naujiena, tai smarkiai klystate. Ketogeniniai eksperimentai – senas mėsėdžių išradimas. Pirmasis ketochuliganas buvo toks britas Williamas Bantingas: 1864 metais jis paskelbė numetęs 50 kg valgydamas mėsą ir kiaušinius. Antrasis – daktaras James Salisbury, jo receptas: gerti karštą vandenį ir valgyti maltos mėsos kotletą. Na, o trečiasis – mūsų laikų chuliganas ponas Robertas Atkinsas. Ar ketogeninė dieta ką nors pagydė? Medikai neneigia: baltymų ir riebalų kokteilis ypač palankus sergantiems epilepsija. Jeigu sergate epilepsija – ketogeninė jums tiks!

Ketomušeikos muša save, nes jie gyvena šiandien rytojaus sąskaita. Ypač mūsiškis Lietuvos ketosektantų filialas. Mūsų šalis ypatinga tuo, kad mirtingumas nuo širdies ir kraujagyslių ligų yra epideminio lygio. Gyvūniniai riebalai, pagrindinis ketogeninės gerovės ingredientas, savo darbą dirba tyliai, o rezultatai nekrologuose matomi po 50-ojo jubiliejaus. Ketogeninės dietos fanatikai yra tas gyvūninių riebalų vartojimo avangardas, kuris nebijo nieko. Lietuva ryja per daug riebalų? Mes rysime dar daugiau!

Užuot žiūrėję į mirčių statistiką, avangardas žiūri žemyn, po kojomis – į svarstyklių padalas. Svarstyklės kartais rodo vienu kitu kilogramu mažiau. Padidėjusio LDL – blogojo cholesterolio, nerodo. Keliais metais sutrumpėjo vidutinė gyvenimo trukmė, irgi nerodo.

Na ir nereikia. Chuliganai yra chuliganai – jie į šalis nesidairo. O gaila! Užuot žiūrėję į svarstykles ir į veidrodžius, žvilgtelėtų geriau į giltinės statistiką. Pamatytų keistą dalyką: makaronų, picų ir paelijos valgytojai Pietų Europoje gyvena ne tik gerokai ilgiau, bet linksmiau.

Linksmybių temą užkabinau tyčia. Kavinėje sėdite greta raumeningo vyro? Vyro žvilgsnis – liūdnas, o iš burnos sklinda niūrus acetono kvapas? Žinokite, tai jis – ketochuliganas. Acetonas – ketozės kvapelis. O gerą pietiečiams būdingą nuotaiką užtikrina spagečiai arba ryžiai, kurių nevalgo raumeningas, liūdnas, acetonu kvepiantis vyras.

Imkime ir paklauskime raumeningojo vyro, pasiteiraukime išbalusios protarpinio B. kankinės: kuriems galams jums visa tai? Kodėl? Nejaugi tik todėl, kad nesugebate saikingai valgyti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius