Dabar populiaru
Publikuota: 2016 rugpjūčio 6d. 18:08

Paulius Jurkevičius: Lengvas tekstas apie putojančią vasarą ir okupantų kokteilį

Paulius Jurkevičius Vasaros gastronominis komentaras turėtų būti žaismingas, kaip bangelių plakimas Nidoje prie bronzinio Vytauto Kernagio. Lengvas kaip vakarop drykstančios ūkanos ties Veisiejais. Neįpareigojantis, kvepiantis mišku, – kaip ką tik su samanomis atsisveikinusios voveraitės.

Idealus vasaros gastronominis komentaras, manau, turėtų dvelkti lengvai pakeliama informacine lengvybe. Tarkime, tai galėtų būti vis labiau Lietuvoje įsibėgėjanti burbuliukų tema. Wineloveriai juos šiek tiek atsainiai, bet meiliai vadina „putokšliais“ – ką gi, tai smagus, ilgais vasaros vakarais dvelkiantis apibūdinimas. Bėda ta, kad labai dažnai smagūs pavadinimai suplaka į vieną didelį plakinį įvairių svarbių, kartais net sudėtingų dalykų. Esmę ir jos aromatą lyg ir turime, bet ingredientai ir tiesa galiausiai pabėga nuo mūsų.

Štai žurnalo IQ restoranų apžvalgininkas Vincentas Krupas elegantiškai sako, kad mane lyg ir mėgsta skaityti, bet tuo pat metu nelabai elegantiškai aiškina, kaip aš esą posovietiškai valgau kitos valstybės maistą. Būtų smagu susipažinti su ponu Vincentu. Kažin kaip atrodo ponas Vincentas, įtariu – labai simpatiškas. Norėčiau jam paspausti dešinę ir pasakyti: kartą per mėnesį būnu tai Vėžaičiuose, tai Vilniuje, tai Alytuje ir matau, ką valgo, ką geria, ką gamina Lietuvos žmonės. Nesu Italijos lietuvis. Esu lietuvis iš Kauno, emigravęs į Druskininkus. Kita vertus, ne mano kaltė, kad Lietuva maisto srityje taip „užsikarpačino“ ir be proto suitalėjo, jog pasitaiko taip, kad esi Druskininkuose, o valgai Italiją – užkandį, pirmą, antrą, desertą.

Kalbant apie „putokšlius“ Lietuvoje dabar vyksta tas pats reiškinys, kuris vyksta Vokietijoje, Lenkijoje, Skandinavijos šalyse, britų salose ir dar daug kur.

Kalbant apie „putokšlius“ Lietuvoje dabar vyksta tas pats reiškinys, kuris vyksta Vokietijoje, Lenkijoje, Skandinavijos šalyse, britų salose ir dar daug kur. Reiškinys vadinasi prosekizacija. Nereikia išsigąsti termino, nes jis – paprastas, kaip pailga gaivaus skonio vynuogė, kuri po poros savaičių sunoks ties Proseko (it. Prosecco) pilimi netoli Italijos ir Slovėnijos pasienio, italų pusėje. Vynuogė vadinasi glera, nors daug kas ją vadina tiesiog prosecco vynuoge ir tiek.

Lengvas ir be didelių ceremonijų putojantis itališkas prosecco per dešimt metų užkariavo pasaulį, – tą, kuris, atrodė nuo amžių amžiams priklausė Reimso ir Epernė prancūzams. Mano bičiuliai iš Londono raportuoja: Londonas užuot gaivinęsis Mančesterio „Foster's“ puta, reikalauja itališkojo putokšlio. Ar jis iš Italijos, ar iš Moldavijos, o gal iš Ukrainos – čia, žinoma, jau kitas klausimas. Netgi mūsiškė „Alita“ prieš keletą metų buvo pasišovusi gaminti lietuviškąjį proseką, tiesa, apysaldį – subalansuotą masiniam vartotojui, – prie „Naujienėlės“ torto. Ačiū Dievui, po kurio laiko alytiškiai persigalvojo. O gal kažkas pasakė, kuo Europoje gresia svetimų vardų pasisavinimas.

Mūsų prekybos centrai, rodos, jau perprato naują burbuliukų vajų. Prieš trejus metus butelis prancūziško „Moët & Chandon” buvo kasdienybė, o prosecco – gluminanti egzotika. Šiandien restoranuose taurė briuto – vis dar šiokia tokia egzotika, nes savininkai vis dar svarsto, ką daryti su tuo vienu ar dviem klientais per dieną, kurie persiėmė bjauria vakarietiška liga išgerti ne visą butelį, o tik vieną taurę.

Šiaip ar taip, mielieji, ne viskas yra prosecco, kas taurėje putoja. Šį putokšlį daro maždaug 8000 vyninių trikampyje tarp Udinės, Trevizo ir Triesto – ties austrų ir slovėnų pasieniu. Yra dvi prosecco tipologijos, rasite jas ant etiketės – DOC ir DOCG. Pirmajam vynuogės sirpsta lygumose, o antrajam – kalvose. Pirmasis – masėms, antrasis – žinovams, o etiketėje bus vietovės patikslinimas – „Conegliano Valdobbiadene Superiore“. Jį daro vos 300 vyndarių, o cukraus likutis neviršija 7–8 g/l. Galiausiai yra ir elegantiškas, subtiliais migdolų ir citrusų aromatais kvepiantis prosecco cru variantas „Cartizze“ – jo autoriai darbuojasi 106 hektaruose ir už savo kūrinius prašo beveik šampano kainos arba 3–4 kartus daugiau už įprastinį prosecco DOC variantą.

Į Lietuvą neskubriai, bet tvirtais andante moderato žingsniais ateina ir kitas vasaros hitas – prosecco kompanjonas spritcas. Kai kas sako, kad tai aiškiai moterims subalansuotas gėrimas, tačiau istoriniu požiūriu tai būtų netiesa, o lyčių lygybės klausimo mes šįsyk nenagrinėsime. Reikalas tas, kad spritco išradėjai buvo vyrai. Ir, beje, pačios vyriškiausios pasaulio profesijos vyrai – kareiviai. Spritzas – okupacijos produktas, nors ryškiai oranžinis, citrusais kvepiantis, burbuliukais gomurį maloniai durstantis kokteilis karo, maro ir kitų blogų asociacijų lyg ir nesukelia.

Vokiškai spritzen reiškia švirkšti, purkšti. Taigi, kas ten ką purškė, kas ten ką švirkštė? Okupavę Veneciją ir Triestą, austrų kariškiai apsižiūrėjo, kad čia esama gerų, sunkių raudonųjų. Bet prie lengvų rislingų įpratę Šviesiausiosios Venecijos respublikos okupantai raukėsi, paragavę valpolicella tipo raudonųjų.

Galiausiai kažkam iš generalinio štabo šovė drastiška mintis: o ką, jeigu itališką sunkenybę palengvinsime įpurškę stipriai gazuoto vokiško selterio? Austras iš generalinio štabo šovė ir pataikė: gimė spritz‘as. Visa tai vyko XIX amžiuje, o XXI modernus spritzas maišomas su oranžiniu, apelsinais dvelkiančiu, lengvai kartoku „Aperol“, prosecco, selteriu arba gazuotu vandeniu. Maišymo variantų gali būtų beprotiškai įvairių, pavadinimų – taip pat. Bet tarptautinės barmenų asociacijos IBA taisyklėse parašyta, kad tikras „Spritz Veneziano“ turi būti toks ir ne kitoks: 6 cl prosecco, 4 cl „Aperol“, sodos vandens, ledo.

Tiek istorijos ir žinių! Linkiu visiems smagios, burbuliuojančios vasaros! Posovietines šmėklas medžiojančiam IQ apžvalgininkui – taip pat.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paulius Jurkevičius: La Lituanie surgelée (šaldyta Lietuva)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Interviu Kultūra

Mokslininkas ir rašytojas Alanas Lightmanas: apie lėtesnio gyvenimo ilgesį ir naująją pasaulio tvarką

Tiesiogiai Aktualu

„Karšta“ diena JK: vyriausybė patvirtino „Brexit“ susitarimo projektą

Verslas

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Didžiajai Britanijai

Annos istorija

N-18 Aktualu

Nuogas moteris internete atradęs senolis teisiamas kaip sunkus nusikaltėlis

Gyvenimas

Nutirpusiu kūnu nėščioji priimamajame laukė kelias valandas: ką reiškia skubus siuntimas?

Tiesiogiai Sportas

Lietuvoje neregėta salės futbolo fiesta prasidėjo „Vyčio“ kluptelėjimu

„Ginčas“ dėl trenerio: Kazys Maksvytis vertas treniruoti Lietuvos grandus ar ne?

Aktualu

Lankstinukas pašto dėžutėje įžeidė LGL bendruomenę: LGBT žmonių atžvilgiu kurstoma neapykanta

Vardai

15 kilogramų priaugusi Natalija Bunkė: „Dabar toks etapas. Turbūt... per gerai gyvenu!“

Aktualu

Šilutėje nevaldomą girtą BMW vairuotoją sustabdė tik medis

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. K.Sarnicko-Kasteto „Turnė̃“ – ne apie „G&G“, bet apie „Alkūninį veleną“

Pasaulis kišenėje

Lietuvio kelionė į Tibetą: čia laisvai keliauti draudžiama, bet patekę nesigailėsite

24sek

„urBONUSas“: M.Kalnietis – apie rekordus Prancūzijoje, „Žalgirį“ ir linksmas istorijas

Vardai

Su aktoriumi Channingu Tatumu draugaujanti Jessie J prisipažino negalinti susilaukti vaikų

Gazas

Brangus automobilis, kurio efektą pajus ir mūsų plaučiai: „Hyundai Nexo“

Vardai

Reperis Ironvytas parduoda savo sporto klubą: „Patys kalti, kad nemokėjome konkuruoti“

Aktualu

Televizija „Fox News“ sako remianti CNN teismo kovoje su Baltaisiais rūmais

Maistas

Į geriausių Baltijos šalių restoranų topą šovusio „Nineteen18“ šefas: „Tokie pasiekimai augina susidomėjimą Lietuva“

24sek

Prieš sentimentalų sugrįžimą – J.Valančiūno filosofija: „Toks gyvenimas“

Naujienos

Interviu Kultūra

Mokslininkas ir rašytojas Alanas Lightmanas: apie lėtesnio gyvenimo ilgesį ir naująją pasaulio tvarką

Tiesiogiai Aktualu

„Karšta“ diena JK: vyriausybė patvirtino „Brexit“ susitarimo projektą

Verslas

Iš emigracijos grįžusi lietuvė ir toliau renkasi mokėti mokesčius Didžiajai Britanijai

Annos istorija

N-18 Aktualu

Nuogas moteris internete atradęs senolis teisiamas kaip sunkus nusikaltėlis

Vardai

„Dydžio (r)evoliuciją“ laimėjo Vitalija Jonikytė: dirbti į fabriką Norvegijoje jurbarkiškė nebegrįš

Gyvenimas

Nutirpusiu kūnu nėščioji priimamajame laukė kelias valandas: ką reiškia skubus siuntimas?

Sportas

Lietuvoje neregėta salės futbolo fiesta prasidėjo „Vyčio“ kluptelėjimu

„Ginčas“ dėl trenerio: Kazys Maksvytis vertas treniruoti Lietuvos grandus ar ne?

Aktualu

Lankstinukas pašto dėžutėje įžeidė LGL bendruomenę: LGBT žmonių atžvilgiu kurstoma neapykanta

Vardai

15 kilogramų priaugusi Natalija Bunkė: „Dabar toks etapas. Turbūt... per gerai gyvenu!“

Aktualu

Šilutėje nevaldomą girtą BMW vairuotoją sustabdė tik medis

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. K.Sarnicko-Kasteto „Turnė̃“ – ne apie „G&G“, bet apie „Alkūninį veleną“

Pasaulis kišenėje

Lietuvio kelionė į Tibetą: čia laisvai keliauti draudžiama, bet patekę nesigailėsite

24sek

„urBONUSas“: M.Kalnietis – apie rekordus Prancūzijoje, „Žalgirį“ ir linksmas istorijas

Vardai

Su aktoriumi Channingu Tatumu draugaujanti Jessie J prisipažino negalinti susilaukti vaikų

Gazas

Brangus automobilis, kurio efektą pajus ir mūsų plaučiai: „Hyundai Nexo“

Vardai

Reperis Ironvytas parduoda savo sporto klubą: „Patys kalti, kad nemokėjome konkuruoti“

Aktualu

Televizija „Fox News“ sako remianti CNN teismo kovoje su Baltaisiais rūmais

Maistas

Į geriausių Baltijos šalių restoranų topą šovusio „Nineteen18“ šefas: „Tokie pasiekimai augina susidomėjimą Lietuva“

Vardai

Ypatingos

06:20
04:06

Gera keliauti kartu

Konferencija „Žiniasklaida rytoj“

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie 15min