Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Vargas ne dėl Markausko, o dėl kitos Karbauskio realybės

Valstiečių ir žaliųjų lyderis, jei dar kas pamenate, Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį po valdančiųjų tarybos posėdžio parodė, kad Lietuvoje yra dvi realybės – vienoje gyvena jis ir jo svita, o kitoje – visi kiti, ypač – kitų partijų atstovai.
Raimundas Celencevičius
Raimundas Celencevičius / 15min.lt nuotr.

Ilgai tylėjęs R.Karbauskis pagaliau pasakė, ką galvoja apie žemės ūkio ministrą Bronių Markauską ištikusį skandalą. R.Karbauskis įsitikinęs: ministro „situacija buvo specialiai surežisuota“.

„Tai, kas įvyko, yra beveik politinis aktas, nes tas žmogus, kuris reiškia didžiausias pretenzijas, yra socialdemokratas, paluckininkas. Ir atitinkamai žiūrint į tą situaciją, kai ją pradedi nagrinėti, tai buvo labai sąmoningas veiksmas iš tos pusės“, – ketvirtadienį po valdančiųjų tarybos posėdžio BNS teigė R.Karbauskis.

„Pasišnekėjome. Kolegos nežinojo kai kurių faktų, o kai sužinojo, kad ten yra paluckininkas, politikas, sako, kad viskas čia aišku, nėra abejonių, kad čia specialiai padaryta“, – pridėjo R.Karbauskis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paskutinė Gretos Kildišienės spaudos konferencija Seime
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paskutinė Gretos Kildišienės spaudos konferencija Seime

Išgirdęs prezidentės D.Grybauskaitės griežtą poziciją, kad B.Markauskas prarado moralinę teisę eiti ministro pareigas, R.Karbauskis tėškė, kad valstybės vadovė bando dangstyti konservatorių problemas, nes žiniasklaida cituoja netrukus teismą pasieksiančios politinės korupcijos bylą, kurioje užfiksuoti duomenys apie konservatorių lyderių susitikinėjimus su politikų papirkinėjimu įtariamais koncerno „MG Baltic“ atstovais.

Štai čia ir visa esmė. Jei būtų nepartinis ar na, bent kirkilininkas, dar būtų galima kalbėt apie kažkokią moralę, skriaudą... O čia paluckininkas... Konservatoriai... Perskaitęs tai trumpam prarandi amą, bet paskui supranti, kad kalbėti kažkaip aplinkui, ieškoti racionalių argumentų nebėra prasmės. R.Karbauskis yra politinis rasistas. Arba žmogus, kurį, ištikus skandalui, pradeda valdyti ne protas, o liežuvis. Kurį vizgina jo nepažabojamas ego. Kurį ima krėsti nepaaiškinama karštinė, kai tik išgirsta kritiką. Jis neklystantis, jis nepasiduodantis, jis vienintelis, jis neteisingai puolamas.

B.Markausko skandalas tik vienas iš šios vis didėjančios problemos epizodų. Prisiminkite: tas pats buvo ir kilus skandalui dėl R.Karbauskio numylėtinės G.Kildišienės, kuri iš Seimo pasitraukė tik paaiškėjus nuslėptoms jos jaunystės nuodėmėms, ta pati bėda ryškėjo ir prasidėjus žiniasklaidos tyrimams dėl R.Karbauskio įmonių voratinklio, jo verslų su Rusija, jo rezidencijos statybos ne savo, o savo verslo pinigais.

O dabar nuimkime nuo akių R.Karbauskio užtrauktą politinę gūnią ir pasižiūrėkime, kas gi nutiko iš tiesų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronius Markauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Bronius Markauskas

B.Markauskas gimtajame kaime dirba savo ir nuomojamą žemę. Tarp jo žemių įsiterpę keli sklypai, kuriuos ariant, sėjant, akėjant reikia apvažinėti. Nepatogu. Be to, kaip sako kaimynai, tie sklypai buvo neprižiūrimi, nešienaujami. Tad savo ar kaimynų paprašytas B.Markauskas pravažiuodamas tuos sklypus nušienaudavo, o vieną kartą – tyčia ar netyčia – suarė. O jei jau suarė – tai ir pasėjo. Derlių nuėmė. O kadangi niekas nepasipiktino, neapsireiškė joks savininkas, tai ir deklaravo tą žemę kaip nuomojamą Nacionalinei mokėjimų agentūrai ir ketverius metus ėmė išmokas. Nieko čia baisaus, kaip sako R.Karbauskis, mažareikšmiai dalykai, juk šimtai ir net tūkstančiai Lietuvos ūkininkų turi tokių problemų.

R.Karbauskis yra politinis rasistas. Arba žmogus, kurį, ištikus skandalui, pradeda valdyti ne protas, o liežuvis. Kurį vizgina jo nepažabojamas ego.

B.Markauskas dar paskėsčioja rankomis, kad ardamas ir sėdamas jis, Edmundai, neturėjo jokių galimybių sužinoti, kas yra tie ne jo sklypų savininkai. Jokių. Nes niekas negali pasakyti sklypų savininkų pavardžių, jei jie nenori. O nenorėjo, nes neprižiūrėjo savo žemės, nedirbo jos ir leido usnimis apeiti, dėl to už tai galėjo būti nubausti. Bet nebuvo nubausti, nes jų žemę dirbo gerasis B.Markauskas. O dar tie savininkai labai dažnai keitėsi, nesupaisysi ten jų, kada perka, kada parduoda, nes juk beveik prie miesto, visi statytis nori. Ir, žinot, yra ne tik raštiška nuomos sutartis, bet ir žodinė, nors žodinių pinigų nebūna. Kaip galėjo būti žodinis susitarimas su savininku, kurio nežinai? „Manau, kad buvo, bet negaliu teigti“, – atsako ministras.

Ar tikrai? Realybė kiek kitokia, nei ją mato B.Markauskas, R.Karbauskis, S.Skvernelis ir į juos panašūs, kuriems užtenka pritarti partijos pirmininko sąmokslo teorijoms, ir nutarti – tai niekas kitas, tik surežisuotas politinis aktas.

Deja, tai ne politinis aktas, o R.Karbauskio su B.Markausku režisuojamas spektaklis, kuriame, jiems net neįtariant (!), atsiskleidžia tikrieji nuo žagrės į politinį olimpą pakilusių veikėjų veidai.

15min nuotr. /Keturi sklypai Trušelių kaime
15min nuotr. /Keturi sklypai Trušelių kaime

Skandalas kilo ne dėl vieno socialdemokrato Rimanto Lėlio valdomo sklypo, o dėl keturių, vienas šalia kito esančių, įsiterpusių į B.Markausko dirbamą žemę. Šie sklypai priklauso skirtingiems savininkams. Du iš šių plotų savininkų 15min patvirtino, kad B.Markausko šeima jais naudojasi 5–6 metus be jokių dokumentų ir net be žodinio leidimo. Registrų centro duomenimis, visais keturiais atvejais nuoma nėra įregistruota.

Koks sveiko proto žmogus, ypač tas, kuris užima ministro pareigas, galėtų leisti sau taip elgtis? Joks. Nebent tas, kuris specialiai nori sukelti politinį žemės drebėjimą, arba tas, kuriam nusispjaut į visokius ten paluckininkus.

Skandalo centre atsidūręs R.Lėlys savo sklypą valdo nuo 2012 m., bet B.Markauskas per 6 metus į jį nė karto nesikreipė. R.Lėlys 2017 m. rudenį su antstole fiksavo faktą, kad B.Markauskas dirba jo žemę. Nepaisant to, B.Markauskas vis tiek su juo nesusisiekė.

15min jau išaiškino, kad sužinoti sklypo savininką labai paprasta. Tereikia žinoti sklypo, kurį dirbi, vietą žemėlapyje, atsidaryti Regia.lt ir sužinoti to sklypo unikalų numerį. Iš Registrų centro gauti to sklypo pagal tą unikalų numerį savininkus (konkretų vardą ir pavardę). Pasinaudoti interneto paieškos sistema ir rasti to žmogaus kontaktus. Žinoma, šiems sudėtingiems veiksmams atlikti reikia mokėti naudotis kompiuteriu. Manytina, kad ministras turėtų mokėti. Na, bet jei nemoki, juk visada gali apeiti kaimynus ir pasiklausti.

VIDEO: Instrukcija: kaip paprastai sužinoti sklypo savininką

Bet B.Markauskas to nedarė šešerius metus, kol nekilo skandalas. Net kai kilo – nedarė. R.Lėlys 15min antradienį patvirtino, kad net praėjus savaitei po skandalo B.Markauskas su juo nesusisiekė, nors viešumoje tikino kitaip.

Koks sveiko proto žmogus, ypač tas, kuris užima ministro pareigas, galėtų leisti sau taip elgtis? Joks. Nebent tas, kuris specialiai nori sukelti politinį žemės drebėjimą, arba tas, kuriam nusispjaut į visokius ten paluckininkus. Kuris jaučiasi didesnis už visą Lietuvos žemės ūkį, nes jis gi pirmininkas, jis gi pirmininko pavaduotojas, jis gi Seimo narys, jis – ministras!

B.Markauskas taip pat tikina, kad šimtai Lietuvos ūkininkų NMA deklaruoja žemę neturėdami sutarčių su žemių savininkais. Esą tai įprastas ir nebaudžiamas dalykas.

Melas. Kas būna, kai deklaruoja žemę ES išmokoms gauti be rašytinių sutarčių, 15min paaiškino Plungėje ūkininkaujantis Andrius (tikrasis vardas ir pavardė redakcijai žinoma – aut.). Jis 15min trečiadienį pasakojo turėjęs atvejį, kai iš garbaus amžiaus moters nuomojosi 20 hektarų dirbamos žemės. Moteris nė už ką nenorėjo rašytis nuomos sutarties, nes bijojo prarasti žemę.

NMA ūkininko pareikalavo dokumentų, kokiu pagrindu dirbama žemė. Žodinė sutartis netiko, reikėjo dokumentų su žemės planais ir viskuo kitu. Ūkininkas nieko neturėjo ir gavo 4 tūkst. eurų dydžio baudą. 15min turi tai įrodantį dokumentą.

2014–2017 metais keturiems savininkams priklausantis plotas B.Markausko motinos S.Markauskienės vardu NMA buvo deklaruotas kaip vienas laukas. Už jį gautos ES išmokos. Ministras delfi.lt konferencijoje prasitarė, kad pats tvarkė dokumentaciją. 2014–2016 metais nurodyta, kad laukas nuomojamas, 2017-aisiais – kad naudojamas panaudos pagrindu. Be jokių tai pagrindžiančių dokumentų.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./Žemės ūkio ministro B.Markausko artimieji šeimininkauja šioje žemėje

Nė vienais metais NMA iš B.Markausko nepareikalavo įrodymų ir nepritaikė sankcijų. Gali kilti klausimas – kodėl? Ne todėl, kad taip leidžia įstatymai. Gal todėl, kad B.Markauskas iki 2011 m. vadovavo Lietuvos Žemės ūkio rūmams, nuo 2011 m. iki 2016 m. buvo pirmininko pavaduotojas, o nuo 2016 m. – Seimo narys bei žemės ūkio ministras?

Kilus skandalui NMA iš B.Markausko motinos, kuriai formaliai priklauso ūkis, jau pareikalavo dokumentų, kurių jis neturi, tikriausiai skirs ir bausmę. Galbūt NMA patyrinės ne tik šiuos sklypus, bet ir kitus mažiausiai 60, kuriuos ministras neva nuomojasi? Galbūt kas nors pradės tyrimą, ar B.Markauskas, jau net tapęs ministru, neklastojo dokumentų. Galbūt.

Bet tai jau ne tiek svarbu. Kaip ir tai, ar liks B.Markauskas ministro poste, ar ne. Svarbiau tai, kad iš šio dar nesibaigusio skandalo sužinojome esminį dalyką – mūsų naujoji valdžia, nepraėjus nė dvejiems metams nuo kadencijos pradžios, jau gyvena kitoje realybėje. Šiek tiek neramu, nes ankstesnės valdžios sulaukdavo bent kadencijos vidurio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius