Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šarūnas Černiauskas: Demaguogija

Manote, kad Antanas Guoga susimovė tiesioginiame eteryje? Manote, kad jis palūžo emociškai? Turbūt. O ar pagalvojote, kad Tony G visą laiką lošė? Ir su partija, ir su žiniasklaida, ir su jumis.
Šarūnas Černiauskas
Šarūnas Černiauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Politinio pokerio partija prasidėjo dar praėjusį ketvirtadienį, pirmąją korupcijos skandalo dieną. Jau tada lošėjas Antanas sėdo prie stalo su šūkiu „All in“.

Tada tapo akivaizdu, kad pirmasis Liberalų sąjūdžio pirmininko pavaduotojas pasinaudos proga stoti prie partijos vairo, nors tą pačią dieną dar postringavo, koks nuostabus lyderis yra Eugenijus Gentvilas. Bet pokerio profesionalas neskubėjo, leido ataušti emocijoms, nešoko į eterį, kai prožektoriai buvo nukreipti į Eligijų Masiulį ir Raimondą Kurlianskį. Palaukė ir metė savo kortą.

Per pastarąsias dvi dienas matėme turbūt greičiausią politinės duobės pavirtimą politiniu kanjonu. Ir Antanas Guoga prie to prisidėjo tiek, kiek tiktai įmanoma.

Pirmadienio rytas. Liberalas milijonierius apsiskelbia šventuoju, praneša apie savo verslo „pardavimą“ savo labdaros fondui ir bažnyčios statybų finansavimą. Rezultatas – pašaipų banga ir taiklios pastabos, kad dabar į labai nepatogią padėtį statomi seni ir patyrę politikos populistai, mat jiems tenka labai keista užduotis populizmu kaltinti antipopulistinės partijos lyderį.

Prie politinio pokerio stalo – sumišimo nuotaikos. Vieni galvoja, kad Tony G turi tobulą kortą. Kiti įtaria, kad čia tik blefas. Šaudo nervingi žvilgsniai, kaktomis žliaugia prakaitas. Ir tada Tony G atverčia dar vieną kortą. Nuėjęs pas Edmundą Jakilaitį, jis tiesioginiame eteryje sugriauna visą savo vadovaujamos partijos gynybos strategiją.

Nereikia būti politinių technologijų žinovu, kad suprastum, ką po STT kratos Eligijaus Masiulio namuose darė liberalai. Jie pasirinko turbūt vienintelį įmanomą krizės sušvelninimo variantą – izoliuoti ją ties E.Masiuliu. STT užkluptas partijos lyderis traukiasi iš visų užimamų pareigų, sutraukia į save visas kameras ir diktofonus. Visi laukia, kada jis prabils. Ir prabyla. Tik ne jis, o Tony G.

A.Guoga jau pirmosiomis laidos „Dėmesio centre“ minutėmis vieną po kitos šauna šią gynybos liniją griaunančias frazes:

Turbūt partijoje yra grupė žmonių, kurie galbūt tvarkė savo interesus. Kad ir partijos elitas.

Buvo nuojauta, kad kažkas ten viduje yra supuvę.

Sakysite, lošėjas Antanas E.Jakilaičio laidoje atrodo beviltiškai? Tikrai taip. Bet beviltiškai jis atrodė ne vienas.

Viskas. Izoliuoto Masiulio korta mušta. Sakysite, lošėjas Antanas E.Jakilaičio laidoje atrodo beviltiškai? Tikrai taip. Bet beviltiškai jis atrodė ne vienas. Apgailėtinai atrodė visa partija, kurios naujas lyderis tiesioginiame eteryje taršomas kaip šilta vilna.

Aistros prie pokerio stalo kaista. Panašu, kad dalis lošėjų suprato, kad juos bandoma išmesti iš žaidimo. Jie greitai persimeta žvilgsniais ir supranta, kad Tony G reikia šalinti, kol jis nepašalino jų pačių.

Taip antradienio rytą gimsta iniciatyva šalinti A.Guogą iš partijos. Taip atsiranda kvietimas į Remigijaus Šimašiaus ir E.Gentvilo konferenciją apie partijos pirmininko rinkimus. Laikas tikrai blogas. Tik ką pranešta, kad pas E.Masiulį rasti pinigai buvo žymėti – po tokio įvykio partijos žmonėms eiti į eterį labai rizikinga. Bet jie tai daro, nes neturi kito ėjimo.

O Tony G turi. Atėjęs į 15min konferenciją, jis dailiai pakartoja partijos elitui mestus kaltinimus, į siūlymus šalinti iš partijos reaguoja su ašaromis akyse. Nors atrodo sunkiai besitvardantis, sugniuždytas, Tony G tuo pačiu metu šaltai kala vinukus į savo partijos karstą. Jis „labai gerbia“ E.Gentvilą. Bet čia pat priduria, kad „E.Masiulis buvo užaugintas E.Gentvilo nuo pat pradžių“. Jis nuolat kartoja lozungus apie skaidrumą ir apsivalymą, apie „klestinčią Lietuvą“, kurią baisiai nori sukurti. Ir pasako, kad balsuos už konservatorius. Bravo, partijos pirmininke. Tik partija ne ta.

Po konferencijos lošėjas Antanas studiją palieka dar labiau sugniuždytas. Vengia bet kokių klausimų, padėjėjos stumiamas vos ne bėga nuo žurnalistų. Bet Tony G paskutinės kortos dar neišmetė.

Prie pokerio stalo – neramu. Panašu, kad Tony G sudėjo kortas ir palieka savo žetonus, dar neseniai pasakęs, kad stato viską. Kiti lošėjai kiek atsipalaiduoja – belieka teisingai planuoti žingsnius, ir viskas bus gerai.

Remigijaus Šimašiaus kandidatūra į partijos pirmininkus – atversta korta. Ir panašu, kad visai ne tūzas.

Kitas lošėjo Antano oponentų ėjimas – parodyti tūzą. Nors visi seniai žino, kad tas tūzas – Remigijaus Šimašiaus kandidatūra į partijos pirmininkus – yra jų rankose. Atversta korta. Ir panašu, kad visai ne tūzas.

O Tony G čia daro dar vieną ėjimą. Lošėjas Antanas apie savo pasitraukimą iš Liberalų sąjūdžio praneša 10 minučių prieš R.Šimašiaus ir E.Gentvilo konferenciją. Taip jis ir vėl susižeria visą eterį, o liberalų štabo ketinimai atsišaudyti gera žinia apie, suprantama, „labai ilgai svarstytą“, „labai atsakingą“ ir „labai sunkiai priimtą“ Vilniaus mero sprendimą subyra kaip kortų namelis.

Šimašius kandidatuos? Kur? Nieko negirdėjau. Ai, geriau pakalbėkim apie tai, kaip Guoga iš partijos išeina.

Prie pokerio stalo – visiška sumaištis. Tony G išėjo. Tik taip ir neaišku – išėjo iš žaidimo ar sutraukti pergalės cigaro.

TAIP PAT SKAITYKITE: 15min konferencijoje dalyvavęs A.Guoga traukiasi iš liberalų vadų: „Parašysiu pareiškimą“

pokernews nuotr./Antanas Guoga
pokernews nuotr./Antanas Guoga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius