-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Skirmantas Malinauskas: Apie ką tyli vakariečiai? (Kodėl neteisus Dovydas Pancerovas?)

Ne visi lietuviai yra žagintojai ir žmogžudžiai, kartoja nemaža dalis europiečių. Žinoma, jie visiškai teisūs. Jeigu pasakytumėte, kad dauguma lietuvių nėra vagys ir plėšikai, tai irgi patikėčiau. Tik problema: kiek kartų per metus turime tai kartoti?
Skirmantas Malinauskas
Skirmantas Malinauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šis tekstas parašytas kaip atsakymas kolegos Dovydo Pancerovo komentarui „Mirusių europiečių draugija – apie ką tylime, vakariečiai?“

Vokiečiams arba švedams šiuo požiūriu yra lengviau. Jiems nereikia aiškinti, kad dauguma jų piliečių yra normalūs žmonės. O štai lietuviams nuolat reikia daryti tokius pareiškimus.

Tai gal, vis dėlto, žudymai, žaginimai, plėšimai užsienyje nėra tik atskirų žmonių pasirinkimas, o turi labai tiesioginį ryšį su mūsų tautybe ir sudėtinga istorija? Gal tai mūsų identiteto dalis? Taigi, apie ką tyli vakariečiai?

Tyli apie tai, kad politinio korektiškumo idėja, kuri turėjo išlaisvinti civilizuotą pasaulį nuo prievartos, smurto ir šitą bjaurastį sukeliančios stigmatizacijos, neveikia. Ir niekada neveikė, nes dalis Vakaruose gyvenančių bendruomenių šios idėjos tiesiog nepriėmė.

Vakariečiai tyli apie tai, kad eiliniam britui ar norvegui kur kas didesnis rūpestis yra jo apylinkėse siaučiančios atvykėlių iš Rytų Europos gaujos, nei Vladimiras Putinas, kurio „nekonvencinė“ agresija, palyginus su kasdieniu smurtu gatvėse, apšvarintais kaimyno namais, pavogtu automobiliu ar užpulta bei išžaginta dukra, yra tik tolimas miražas.

Ką aš siūlau? Visų pirma, pripažinti faktą, kad Lietuvoje gimę ir augę žmonės, net jei šiuo metu gyvena Vakaruose, nėra tokie patys vakariečiai.

Europiečiai tyli apie tai, kad  išgyvena naująjį agresyvų tautų kraustymosi laikotarpį. Iš istorijos mes puikiai žinome, kaip tai baigdavosi vietiniams gyventojams ir joks politinis korektiškumas bei jokios integracijos programos čia neveiks. Juk patys dažnai net ir viešojoje erdvėje pripažįstame, kad Lietuvoje mažėja nusikaltimų, nes nusikaltėliai emigravo svetur.

Ką aš siūlau? Visų pirma, pripažinti faktą, kad Lietuvoje gimę ir augę žmonės, net jei šiuo metu gyvena Vakaruose, nėra tokie patys vakariečiai. Tai nei gerai, nei blogai, bet faktas, kad jie yra kitokie.

Dažnai jie šaiposi iš Vakarų valstybių dosniai mokamų bedarbio pašalpų ir puikių sąlygų kalėjimuose, o vakariečiai pritariamai linkčioja. Bet juk tai neteisinga. 

Gal ES valstybių vyriausybės prarado politinę galią, o nacionalines vertybes išstūmė Briuselio demokratija, tačiau vakariečiai turi teisę savo šalyse tvarkytis kaip nori, tik ja nesinaudoja. Kodėl? Nes kiekvienas gimęs kūdikis su motinos pienu sugeria ir vakarietišką pasaulio pajautimą. Tu gali būti nusikaltėlis, gali būti teroristas, gali būti net tamsioje tarpuvartėje atvykėlį spardantis skinheadas, bet jeigu gimei ir augai Vakaruose, tai, tikėtina, kad ir tavo gėrio ir blogio supratimas bus vakarietiškas.

Tokia pasaulėžiūra yra vakariečių operacinė sistema, jų pamatinės vertybės, kurios nulemia viską – nuo bendravimo ir santykių šeimoje iki demokratijos ir valstybių ekonominių santykių.

Didžioji blogybė yra šio fakto ignoravimas. Apsimetinėjama, kad tikrieji vakariečiai ir atvykėliai iš tokių valstybių kaip Lietuva pasaulį suvokia vienodai, laikosi tų pačių taisyklių, taip pat vertina žmogaus teises ir toleranciją.

Lietuvoje, ypač okupuotoje sovietų, gimusių ir augusių žmonių operacinė sistema yra kitokia, todėl jie pasaulį supranta kitaip. Pakartosiu, kad tai nėra nei gerai, nei blogai. Tiesiog taip yra.

Didžioji blogybė yra šio fakto ignoravimas. Apsimetinėjimas, kad senieji vakariečiai ir atvykėliai iš tokių valstybių kaip Lietuva pasaulį suvokia vienodai, laikosi tų pačių taisyklių, taip pat vertina žmogaus teises ir toleranciją. 

Net jeigu ir ne vienodai suvokia šitas Vakarų vertybes, tai užtenka nedorą atvykėlį paglostyti ir viskas išsispręs.

Kiek dar aukų reikės, kol suvoksime, jog šitas glostymas neveikia? Tai nereiškia, kad vakariečiai iš savo miestų ir valstybių turi išvaryti visus imigrantus. Jokiu būdu. Tai reiškia, kad atvykėliai privalo laikytis tokių pačių taisyklių, kaip ir vietiniai. Jungtinė Karalystė, Airija, Norvegija visų pirma yra tų valstybių piliečių namai, jie yra jų šeimininkai.

Akivaizdu, kad į britų mokyklas leisti lietuvių vaikus, kai dažnas iš jų tėvų net angliškai gerai nemoka, yra absurdas.

Prisimenu lenkų santechniko personažą, kuris prieš plečiantis ES buvo tapęs į senąsias Europos valstybes atvažiuosiančių žemos kvalifikacijos juodadarbių iš Rytų simboliu. Žurnalistai Briuselio gatvėse kalbino gyventojus ir klausė jų nuomonės.

Viena jauna mama, už rankos laikydama savo berniūkštį, kažką aiškino apie toleranciją, o jos vaikelis staiga paklausė: mama, o mūsų tėtis neteks darbo?

Net vaikui aišku, kad toks sprendimas yra absurdiškas, bukas ir neteisingas. Akivaizdu, kad į britų mokyklas leisti lietuvių vaikus, kai dažnas iš jų tėvų net angliškai gerai nemoka, yra absurdas. Ir dar už jų mokslą turi sumokėti Jungtinės Karalystės mokesčių mokėtojai.

Net Briuselio neūžauga sugeba pateikti logiškus klausimus apie šitą keistą situaciją. O vakariečiai nesugeba ir bijo. Net aš, kažkur giliai viduje, savo komentarą laikau panašų į kraštutinio dešiniojo pareiškimą, tačiau juk neparašiau nieko radikalaus ir nieko, apie ką nebūtumėte pagalvoję jūs patys.

Visi pažįsta jaunų žmonių, kurie po mokyklos išvyko į anglus ir ten dirba juodą darbą. Jie nuolat pasakoja apie tai, kaip vengia užsienyje susitikti lietuvių ir kaip pavojinga jų gyvenamuosiuose rajonuose.

Visi pažįsta jaunų žmonių, kurie po mokyklos išvyko į anglus ir ten dirba juodą darbą. Jie nuolat pasakoja apie tai, kaip vengia užsienyje susitikti savo tautiečių ir kaip pavojinga jų gyvenamuosiuose rajonuose. Net policijos patruliai bijo su lietuviais veltis į konfliktus, o tokių konfliktų vaizdo įrašų pilnas internetas.

Kaip į tokius pasakojimus reaguojame mes, išsilavinę ir juodo darbo neragavę žmonės?

Patyliukais šypsomės, šaipomės ir galvojame, kad šitas vargšas emigrantas yra per daug neišprusęs, todėl jam galima atleisti už tokį netolerantišką požiūrį.

O ar kada pagalvojote, kad tie žmonės irgi gali būti kažkiek teisūs? Kad jie pasakojo apie savo gyvenimo realybę? Kad dalis į Vakarus atvykstančių lietuvių išties negerbia vietinių taisyklių ir elgiasi bjauriai? Ar kada pagalvojote, kad britai, savo akimis matę Londono riaušes ir kitus atvykėlių siautėjimus, išties jaučia pavojų?

Man atrodo, kad vakariečiai jau seniai gyvena kažkokioje hiperrealybėje ir ignoruoja nepatogius faktus.

Kremlius išleidžia milijardus tam, kad suminkštintų vakariečių gynybą, tačiau kam to reikia, drauge V.Putinai? Jie taip įsipainiojo į savo taisykles, kad greit patys pasismaugs. Tai puikiai parodo, kaip Vakarai praranda adekvatų požiūrį į save, kitas bendruomenes ir valią priešintis, o mes tuo akiplėšiškai naudojamės. Ir dar pretenzijas reiškiame, jei kas nusprendžia apie tai užsiminti.

O kas toliau? Galimybės dirbti apribojimas? Sienų uždarymas? Priverstinė deportacija? Socialinių pašalpų mokėjimo sustabdymas? Specialių getų sukūrimas ir judėjimo laisvės apribojimas? Papildomų įgaliojimų policijai suteikimas? Galimybės vaikams lankyti valstybines mokyklas atėmimas? Informacinių kampanijų visuomenei šviesti kūrimas?

Ir draugas V.Putinas tai puikiai žino. Juk radikalių dešiniųjų grupės, kurios dažnai remiasi Kremliaus socialinio konservatizmo idėjomis, Europoje suklestėjo būtent dėl šito absurdo. Dėl tradicinių partijų nesugebėjimo priimti ryžtingų sprendimų, ginti savo piliečių ir sudrausminti taisyklių nesilaikančių atvykėlių.

Kai galvažudys J.Stalinas užgrobė ir naikino Lenkiją bei Baltijos šalis, tuometis britų (ir ne tik jų) elitas antikomunizmą laikė neišprusimu ir bloga maniera. Antikomunistais, anot elitinio brito, galėjo būti tik stačiokai. 

Dabar tokiais stačiokais yra laikomi tie, kurie kritikuoja nuolaidžiavimą taisyklių nesilaikantiems ir parazituojantiems atvykėliams iš Lietuvos bei aukština jų teisių gynimą. Atleiskite, bet šiandien mielai pabūsiu tuo neišprusėliu.

P.S. Šis komentaras būtų kiek aktualesnis, jei būtų išėjęs 2014 gruodžio 22, gruodžio 19 ar gruodžio 2 dienomis. Ir tai tik pastarojo mėnesio aktualijos.

TAIP PAT SKAITYKITE: Dovydas Pancerovas: Ar turime teisę smerkti CŽV dėl teroristų kankinimo?

Dovydai, manykim, kad problemą pripažinome – o kas toliau? Galimybės dirbti apribojimas? Sienų uždarymas? Priverstinė deportacija? Socialinių pašalpų mokėjimo sustabdymas? Specialių getų sukūrimas ir judėjimo laisvės apribojimas? Papildomų įgaliojimų policijai suteikimas? Galimybės vaikams lankyti valstybines mokyklas atėmimas? Informacinių kampanijų visuomenei šviesti kūrimas? Kaip ši, skirta lenkams viename iš Norfolko prekybos centrų?

O gal iš karto reiktų imti pavyzdį iš Ramzano Kadyrovo ir susidoroti su žudikų artimaisiais, kad kitiems pamoka būtų, jei jau manome, kad nenuteisto žmogaus kalinimas ir kankinimas slaptame kalėjime ES valstybėje yra normali ir priimtina specialiųjų tarnybų praktika?

Blogis nugali tada, kai pasiduodame baimei ir pykčiui. Ar mes jau pralaimėjome?

Ir dar, žmogaus teises nurašyti lengva tol, kol tai neliečia mūsų asmeniškai. Kol ne tu sulaikomas neribotam laikui, nes pareigūnui nepatiko tavo akcentas ar kilmės šalis.

Kol ne tavo artimieji tampa visuomenės raupsuotaisiais.

Kol ne tavo vaikai mokyklose persekiojami tautiniu, religiniu ar rasiniu pagrindu.

Kol nejauti, kad aplinkiniams esi tik potencialus nusikaltėlis, kurio pretenzija į teisę normaliai gyventi kelia pyktį.

Prisiminkim Aną Politkovskają, Nataliją Estemirovą ir kitus kovoje už žmogaus teises galvas padėjusius žmones. Blogis nugali tada, kai pasiduodame baimei ir pykčiui. Ar mes jau pralaimėjome?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius