-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Justinas Marcinkevičius: laisvė – neišsemiamas dalykas

Laisvė yra neišsemiamas dalykas, o eiti į ją yra ilgas žmonijos kelias, 20-ųjų Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo metinių išvakarėse teigia poetas Justinas Marcinkevičius.
Justinas Marcinkevičius
Justinas Marcinkevičius / Organizatorių nuotr.

„Laivė yra dalykas, kuris niekada neišsemiamas. Yra daug jos pavidalų, sakykime, politinė, ekonominė, religinė, moralinė laisvė. Jei žmogus gauna vieną kurią nors laisvę, jis jau mano, kad jis yra laisvas. Tačiau taip nėra, ir eiti į laisvę yra ilgas žmonijos kelias“, – prezidentūroje žurnalistams trečiadienį kalbėjo 80-metį švenčiantis poetas.

J.Marcinkevičius sakė, kad jam šiek tiek liūdna dėl to, kad žmonės yra nusivylę laisve ir valstybe.
„Be abejo, kad ateidami, sakykime, į Sąjūdį, į Kovo 11-ąją (...) žmonės galvojo, kad štai paskelbsime Nepriklausomybę, atsiras prekių vitrinose, pigu bus gal kažkiek, trispalvės plevėsuos beveik kiekviename lange. Taip nebūna, taip neįvyko. Sąjūdis, tiesą sakant, šito nelabai ir žadėjo, jam buvo svarbus politinis aktas. Tą jis atliko“, – teigė poetas.

Be abejo, kad ateidami, sakykime, į Sąjūdį, į Kovo 11-ąją (...) žmonės galvojo, kad štai paskelbsime Nepriklausomybę, atsiras prekių vitrinose.

J.Marcinkevičiaus teigimu, atkūrus nepriklausomybę žmonių nusivylimą sukelti galėjo nuosavybės formų kaita: „Tai sukelia žmonėms diskomforto, įvairių netikėtų, nelauktų ir kitą sykį ne visai švarių dalykų.“

Pasak jo, prieš 20 metų vykusiuose Sąjūdžio mitinguose dalyvavę žmonės buvo geresni.
„Man atrodo, kad ėjom taip, kaip ėjosi (...) O žmonės, aš nežinau, bent tie, kuriuos matydavau mitinguose ar kitose vietose, man atrodo, buvo geresni“, – paklaustas, ar Nepriklausomybės dvidešimtmetis yra toks, kaip buvo tikėtasi atkuriant Lietuvos nepriklausomybę, sakė J.Marcinkevičius.

Jis trečiadienį prezidentės Dalios Grybauskaitės buvo apdovanotas Nepriklausomybės 20-mečio atkūrimo medaliu. Šalies vadovė kūrėją pasveikino jubiliejaus proga.

J.Marcinkevičiaus kūryba 2001 metais apdovanota Nacionaline kultūros ir meno premija, du kartus Lietuvos valstybine premija, o poeto visuomeninė veikla 1994 metais įvertinta Santarvės premija. 2008 metais menininkui įteikta Nacionalinė kultūros pažangos premija.
Poetas yra Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 1 ir 3-iojo laipsnio bei Vytauto Didžiojo ordinų kavalierius. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius