Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2018 10 16

15min paaiškina: kaip Lietuvoje vyks prekyba vaistais su kanapėmis?

Praėjusią savaitę Seimo nariai priėmė įstatymo pataisas, kuriomis įteisino savo sudėtyje kanapių turinčius medikamentus. Kur tokių vaistų bus galima įsigyti, kas juos galės išrašyti bei kaip apskritai atrodo tokie vaistai? Portalas 15min atsako į dažniausiai kylančius klausimus, susijusius su legalizuotais vaistiniais preparatais, kurių sudėtyje yra kanapių.
Medicininė kanapė JAV
Medicininė kanapė JAV / „Scanpix“/AP nuotr.

Dalį medicininių kanapių įteisinimo entuziastų šie atsakymai nuliūdins – įsigyti bus galima tik registruotus ir gydytojo išrašytus kanapių vaistus, dėl kurių piniginę atverti teks plačiai, o už „suktinės“ susisukimą, nepriklausomai nuo ligos, kuria sergama, grės tokia pati atsakomybė kaip ir anksčiau.

Kaip bus galima įsigyti savo sudėtyje kanapių turinčių vaistų?

Registruoti vaistai su kanapėmis, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) teigimu, bus parduodami vaistinėse. Perkant bus būtina pateikti receptą – popierinį arba elektroninį.

Pardavinėti tokius vaistus galės ne visos vaistinės: tik tos, kurios turi specialią licenciją veiklai su II ir III sąrašų narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis. Tokių vaistinių Lietuvoje yra 227, jos pasiskirsčiusios visose savivaldybėse.

Kas galės išrašyti receptą vaistui, kurio sudėtyje yra kanapių?

Registruojant kanapių turintį vaistą Lietuvoje, kaip ir registruojant bet kokį kitą vaistą, bus patvirtinamos jo indikacijos – kokias ligas vaistas gydo. Tai nurodys vaisto gamintojas.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV auganti medicininė kanapė
„Scanpix“/AP nuotr./JAV auganti medicininė kanapė

Vaistą tuomet galės skirti sveikatos priežiūros specialistai, kurie gydo atitinkamas ligas pagal patvirtintas indikacijas.

Ar šeimos gydytojai galės skirti vaistus su kanapėmis? SAM teigimu, į šį klausimą atsakyti dar sunku.

„Jei indikacijos sutaps su šeimos gydytojo gydoma sritimi, teoriškai vaistą skirti jis galės, tačiau nesant nei vienam užregistruotam vaistui šiuo metu tai yra tik spėjimas“, – nurodoma 15min ministerijos atsiųstuose atsakymuose.

SAM teigimu, užsienio praktika rodo, kad kanapių preparatai gali būti vartojami skausmui mažinti, raumenų spazmams atpalaiduoti, pykinimui ir vėmimui slopinti, sergantiems onkologinėmis ligomis, AIDS/ŽIV, išsėtine skleroze, depresija, nemiga.

Kaip vyks kanapių turinčių vaistų registracija?

Vaisto gamintojui pateikus prašymą, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) vaistinius preparatus, savo sudėtyje turinčius kanapių, registruos ir įrašys į Lietuvos vaistinių preparatų registrą. Tuomet tokius preparatus galės išrašyti gydytojai, o vaistinės – jais prekiauti.

Registruoti bus galima preparatus, kurių saugumas ir veiksmingumas yra įrodytas moksliniais tyrimais.

Kai kurie vaistai gali būti registruojami ir Europos Sąjungos lygmeniu – sprendimą priėmus Europos Komisijai. Tokiu atveju vaistai bus įtraukti į Bendrijos vaistinių preparatų registrą, ir Lietuvoje gamintojui atskirai registruoti vaisto nereikės. Tiesa, šiuo metu Bendrijos vaistinių preparatų registre kanapės preparatų nėra.

Ar kanapių turintys vaistiniai preparatai bus kompensuojami?

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos, tokia galimybė egzistuoja, tačiau tiksliai tai bus aišku tik ateityje.

„Jei po kurio laiko būtų pateikta paraiška kompensuoti vaistą, tai vadovaujantis nustatyta kompensavimo tvarka ir vaisto vertinimo kriterijais (terapinė nauda, kaina, kompensavimo įtaka valstybės biudžetui ir kt.) klausimas būtų svarstomas nustatyta tvarka“, – 15min nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Kiek skirtingų vaistų pacientams galės išrašyti medikai?

Pasirinkimas, bent iš pradžių, nebus didelis. Šiuo metu Sveikatos apsaugos ministerija nurodo turinti informacijos tik apie vieną kanapių savo sudėtyje turintį kitose šalyse registruotą vaistą. Tai „Sativex“ – kanapių veikliųjų medžiagų tetrohidrakanabinolio (THC) ir kanabidiolio (CBD) savo sudėtyje turintis burnos purškalas. „Sativex“ – tai prekinis ženklas, bendrinis vaisto pavadinimas – naboksimolis.

„Sativex“, kaip nurodoma 15min atsiųstuose atsakymuose, jau yra registruotas ne vienoje ES valstybėje narėje (pvz., Vokietijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje). Šio vaisto gamintojas, SAM teigimu, gali pateikti paraišką vaistą registruoti ir Lietuvoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Sativex vaistas
„Scanpix“/AP nuotr./Sativex vaistas

Dar keli kanapių savo sudėtyje turintys vaistai (prekės ženklai „Marinol“, „Cesamet“, bendriniai vaistų pavadinimai – atitinkamai dronabinolis ir nabilonas), Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, yra pateikti registruoti kai kuriose valstybėse, pvz., Vokietijoje, Austrijoje, Prancūzijoje, bet sprendimai dėl jų šiose šalyse dar nepriimti.

Tiesa, SAM duomenys šiuo atveju greičiausiai yra šiek tiek pasenę – internetiniai medicininių kanapų legalumą įvairiose šalyse lyginantys puslapiai pateikia informaciją, kad tiek „Marinol“, tiek „Cesamet“ vaistai keliose ES šalyse (pvz., Vokietijoje) taip pat jau gali būti parduodami, turint receptą.

Ką gydo „Sativex“? Kiek jis kainuoja?

„Sativex“ yra augalinės kilmės vaistas, kuris buvo sukurtas gydyti išsėtinės sklerozės simptomus – palengvinti raumenų spazmus, kuriuos patiria šia liga sergantys ligoniai, kuriems nepadeda kiti vaistai. Taip pat šis vaistas kai kuriose šalyse skiriamas ir kitomis ligomis, pavyzdžiui, vėžiu sergantiems ligoniams, kad sumažėtų skausmas.

Šį vaistą sukūrė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi vaistus gaminanti bendrovė „GW Pharmaceuticals“. Šiuo vaistu jau prekiaujama 17 ES šalių.

Šis vaistas turi vienintelį pavidalą – yra burnos purškalas. Vienoje vaisto dozėje yra 2,7 miligramai tetrahidrokanabinolio ir 2,5 miligramai kanabidiolio kanapių aliejaus pavidalu. Dažniausiai rekomenduojamos keletas dozių per dieną.

Priklausomybės „Sativex“, kiek rodo klinikiniai tyrimai, nesukelia. Tačiau šis vaistas nėra rekomenduojamas nėščiosioms, maitinančioms motinoms ar asmenims, kurių šeimose yra šizofrenija ar psichoze sergančių asmenų.

„Sativex“ nėra pigus vaistas. 2013 m. duomenimis, daugelyje šalių „Sativex“ dozė dienai kainuoja 4–5 eurus. Kadangi tai vaistas, kurį pacientai, jei vaistas yra veiksmingas, turi vartoti kasdien, buteliuko kaina siekia apie 100 eurų, o „Sativex“ vartojimo kaina mėnesiui gali siekti apie 150 eurų.

Kai kuriose šalyse vaistas yra kompensuojamas, jei pacientas atitinka tam tikrus kriterijus. Tačiau būtent aukšta gamintojo nustatyta vaisto kaina daugelyje šalių apsunkina kompensavimo mechanizmo įdiegimą ir vaisto prieinamumą.

„Scanpix“/AP nuotr./Kanapių plantacija JAV
„Scanpix“/AP nuotr./Kanapių plantacija JAV

Ką gydo kiti vaistai?

„Marinol“ ir „Cesamet“ vaistai yra gaminami kapsulių pavidalu. Skirtingai negu „Sativex“, jie yra sintetiniai. Tai reiškia, kad juos gaminant realūs kanapių augalai nenaudojami, o veiklioji medžiaga sukuriama laboratorijoje. Jie skirti gydyti vėžio, AIDS, sklerozės simptomus.

Vidutinė gydymosi „Marinol“ kaina mėnesiui Vokietijoje yra dar didesnė negu „Sativex“ – siekia 250–400 eurų. Todėl pacientai šioje šalyje patiria daug problemų, siekdami, kad jų įsigyti vaistai būtų kompensuoti.

Ar sergantys asmenys galės auginti kanapes savo reikmėms?

Negalės. Lietuvoje Seimo priimti įstatymų pakeitimai įteisina tik medicininius preparatus su kanapėmis, kurių galima įsigyti vaistinėse, o kanapių auginimas medicininiais tikslais nėra leidžiamas.

Už kanapių, kuriose tetrohidrokanabinolio (THC) norma viršija nustatytą kiekį, auginimą ir toliau gresia baudžiamoji atsakomybė, nepriklausomai nuo ligų, kuriomis serga jas auginantis asmuo.

Ar sergantys asmenys galės savo reikmėms turėti kanapių ar jų produktų, juos vartoti?

Negalės. Kanapes, jei jos nėra registruoto vaistinio preparato sudėtyje, medicinos tikslais vartoti įstatymai ir toliau draus.

Už kanapių turėjimą, jei tai nėra Lietuvoje registruotas medicininis preparatas, ir toliau gresia baudžiamoji atsakomybė, nepriklausomai nuo jų kiekio. Išimčių sergantiems kokiomis nors ligomis, kaip ir kanapių auginimo atveju, teisės aktai nenumato.

Nuo kada įsigalios naujoji tvarka?

Naujoji tvarka įsigalios nuo 2019 m. gegužės 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius