-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 04 19

15min paaiškina: kodėl naujagimio kraujyje esanti alkoholio koncentracija viršija net motinos?

Pastarosiomis dienomis paviešinti net keli atvejai, kai į ligoninę gimdyti atvyksta girtos moterys. Vienos iš jų naujagimiui nustatytas net 4 promilių girtumas, kai pačiai motinai – 2 promilių. Ir tai – tikrai ne vienetiniai incidentai. Lietuvos mokslininkų tyrimas atskleidžia, kad alkoholį paskutinėmis nėštumo savaitėmis vartojo 3 proc. moterų, o 0,15 proc. vartojo alkoholį dideliais kiekiais. Todėl, tikėtina, jų pagimdyti naujagimiai turi įgimtą alkoholinį vaisiaus sindromą.
Kūdikis
Kūdikis / Vida Press nuotr.

Tokius mokslininkų atlikto tyrimo rezultatus yra pristatęs Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas prof. dr. Algirdas Utkus.

Pasak profesoriaus, tyrimas buvo atliktas siekiant įvertinti, kokia yra situacija Lietuvoje dėl alkoholio vartojimo nėštumo laikotarpiu.

Amerikiečių skaičiavimu, 1 iš 10 moterų vartoja alkoholį nėštumo metu. Europoje yra nuo 2 iki 7 proc. alkoholį vartojančių nėščiųjų.

„Taigi, su savo 3 proc. mes pataikome į tą Europos vidurkį“, – vasarį skaitydamas pranešimą „Alkoholis ir nėštumas – situacija Lietuvoje“ kalbėjo A.Utkus.

Jis apgailestavo, kad net nedidelio alkoholio kiekio galimos žalos vaisiaus vystymuisi dar ir šiandien neįvertina dalis nėščiųjų.

Alkoholio vartojimo tarp nėščiųjų paplitimas buvo atliekamas, tiriant alkoholio žymenį anoniminiuose naujagimių kraujo mėginiuose.

Ištirta 2086 mėginiai iš visų Lietuvos regionų nuo Kelmės iki Vilniaus.

Tyrimas atskleidė, kad alkoholį paskutinėmis nėštumo savaitėmis vartojo 3 proc. moterų. 0,15 proc. vartojo alkoholį dideliais kiekiais.

A.Utkus pasakojo, kad išgėrus per 30 minučių alkoholis rezorbuojamas į motinos kraują, pereina placentą ir patenka į vaisiaus kraujotaką, audinius bei vaisiaus vandenis.

„Besivystančio vaisiaus kraujyje alkoholio koncentracija labai išauga ir net gali viršyti motinos kraujyje esančią, nes vaisiaus kepenys daug lėčiau metabolizuoja alkoholį nei suaugusiojo. Be to, vaisius nuryja vaisiaus vandenų, o, jei juose yra alkoholio, su kiekvienu gurkšniu vaisius gauna papildomą alkoholio dozę. Užsisuka ciklas“, – pasakojo profesorius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Utkus
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Utkus

Moterys, nėštumo metu vartojusios alkoholį, dažniau pagimdo anksčiau laiko. Be to, jų naujagimių mažesnė kūno masė.

1–3 naujagimiai iš 1000 gimsta su įgimtu alkoholiniu vaisiaus sindromu, kuriam būdingi ne tik vidaus organų, bet ir centrinės nervų sistemos pažeidimai. Be to, sindromo ženklai matomi ir naujagimio veide.

Vaisius nuryja vaisiaus vandenų ir su kiekvienu gurkšniu gauna papildomą alkoholio dozę. Užsisuka ciklas.

„Aš visada studentams rekomenduoju įsidėmėti paciento veidą ir plaštakas, nes tai – sritys, kur daugiausiai nukrypimų nuo normos. Iš to galime įtarti vieną ar kitą retą ligą. Įgimtam alkoholiniam vaisiaus sindromui būdingi specifiniai – smulkūs – veido bruožai: sutrumpėję akių plyšiai, pailgėjęs atstumas tarp nosies ir viršutinės lūpos, įdubusi nosies nugarėlė, epikantas, viršutinė lūpa plona ir siaura. Be to, gali būti nagų vystymosi defektų“, – vardijo A.Utkus ir pabrėžė, kad šių pažeidimų galėtume išvengti 100 proc., jei moterys besilaukdamos nevartotų alkoholio.

Jautriausias laikas, kai vartojant alkoholį gali būti padaroma ryškiausia žala, yra nuo 3 iki 10 savaitės po apvaisinimo, mat tuo metu vaisius vystosi labai sparčiai: „Smegenys pažeidimams jautrios visą nėštumo laikotarpį.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius