-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 18

15min šaltiniai: ES baus aštuonias Baltarusijos įmones, kai kurios turi ryšių su Lietuva

Naujienų portalas 15min išsiaiškino aštuonias Baltarusijos įmones, kurioms Europos Sąjungos šalių atstovai šią savaitę sutarė įvesti sankcijas, reaguojant į „Ryanair“ lėktuvo nutupdymą ir žurnalisto Romano Protasevičiaus bei jo draugės Sofios Sapegos areštą. Kai kurie šių bendrovių savininkai turi verslo ryšių ir Lietuvoje.
Aleksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka

Vakarų žadėtas atsakas Baltarusijos autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai dėl iš Atėnų į Vilnių skridusio keleivinio lėktuvo nutupdymo įgauna ryškesnius kontūrus.

„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Protasevičius
„Scanpix“/AP nuotr./Romanas Protasevičius

Europos Sąjungos diplomatai šią savaitę preliminariai suderino sankcijas dešimtims pareigūnų ir aštuonioms įmonėms.

Sankcijas ES užsienio reikalų ministrai formaliai turėtų patvirtinti pirmadienį, tačiau 15min pavyko sužinoti šių bendrovių sąrašą. Jame – valstybinės automobilių gamyklos, taip pat tarpininkavimo ir logistikos įmonės, valdomos A.Lukašenkos aplinkai priklausančių verslininkų. Kai kurie jų turi verslus ir Lietuvoje.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Politologo Lauryno Jonavičiaus teigimu, šios sankcijos atneš realius finansinius ir reputacinius kaštus režimui.

15min pateikia įmonių, kurioms planuojama taikyti sankcijas, sąrašą, ir L.Jonavičiaus komentarus apie jas.

„Logex“ – iš esmės muitinės tarpininkas gabenant prekes iš Vakarų per Baltarusijos teritoriją į Rusiją ir Aziją. Siejama su jau sankcijose esančiu režimui lojaliu verslininku Aleksandru Šakutinu. 2020 m. nuskambėjo kaip užsiimanti skintų gėlių perpardavimo verslu. Pastarasis verslininkas buvo vienas iš nedaugelio, kuris dalyvavo slaptoje A.Lukašenkos inauguracijoje 2020 metais.

„Novaja Neftenaja Kompanija“ – sukurta 2020 metais užsiimti alternatyvios rusiškai naftos tiekimu į Baltarusiją ir baltarusiškų naftos produktų eksportu. Nors steigėjai nėra žinomi, kalbama, kad tarp jų – Lukašenkai artimi A.Aleksinas, N.Varabejus (abu yra sankcionuojamųjų sąraše), rusas M.Gucerijevas (senas A.Lukašenkos partneris ir asmeninis draugas).

NNK nepriklauso „Belneftechim“ valstybiniam koncernui, todėl galima daryti prielaidą, kad įsteigtas kaip alternatyva tam atvejui, jei prekyba naftos produktais būtų apribota pritaikius sankcijas pačiam „Belneftechim“ (jam sankcijas taiko JAV).

„Sohra“ – JAE registruota kompanija, priklausanti dar vienam A.Lukašenkos režimą remiančiam verslininkui A.Zaicevui (artimas A.Aleksino partneris). Kompanija užsiima baltarusiškų sunkvežimių, traktorių, statybinių medžiagų ir net kalio trąšų eksportu į užsienį.

„Bremino group“ – A.Zaicevo, A.Aleksino ir N.Varabejaus kompanija. Per „Bremino-Orša“ laisvąją ekonominę zoną užsiima „sankcionuojamų prekių“ (kurioms Rusija taiko sankcijas kaip atsaką į Vakarų apribojimus) patekimu į Rusijos rinką per Baltarusiją. Tikėtina, kad tai – didelis nelegalių pajamų režimui šaltinis.

„Globalcustom“ – dar viena tranzito ir logistikos paslaugų kompanija. Netiesiogiai siejama su vienu artimiausių A.Lukašenkos bendražygių – Viktoru Šeimanu (sankcijose nuo 2004 m.). Teigiama, kad irgi dalyvauja sankcionuojamų prekių patekimo į Rusiją schemose bei gauna pelną iš veiklos energetiniame sektoriuje.

Įdomu, kad 2020 m. būtent „Globalcustom“ įsteigė pirmą privačią apsaugos kompaniją Baltarusijoje („GardService“), kurios darbuotojams leidžiama nešioti ir naudoti šaunamuosius ginklus. Jau vien tai rodo visiškai tiesiogines sąsajas su A.Lukašenka.

„Belaeronavigacija“ – valstybinė įmonė, teikianti oro navigacijos paslaugas Baltarusijos oro erdvėje, užsidirbanti iš paslaugų tranzitiniams skrydžiams per Baltarusiją.

„Maz“ ir „Belaz“ – baltarusių sunkvežimių gamybos gigantai, kurių produkcijos nemažai eksportuojama. Tiesa, daugiausiai į Rusiją ir trečiojo pasaulio šalis. Tai labai stipriai subsidijuojamos įmonės, kuriose dirba nemažai žmonių. Sankcijos joms greičiausiai turės ir gan skausmingas socialines pasekmes (visuomenei).

Kadangi šios įmonės – A.Lukašenkos pasididžiavimo šaltinis, tai greičiausia sankcijos joms sukels daugiausia reputacines pasekmes režimui.

Ryšiai su Lietuva

15min surinkti duomenys rodo, kad kelių įmonių, kurioms gresia ES sankcijos, bendrasavininkiai Aliaksei Aleksinas ir Alexanderis Zaicevas verslo pėdsaką įmynę ir Lietuvoje – abu A.Lukašenkai artimi verslininkai mūsų šalyje įkūrę įmones. Viena bendrovė netgi vadinasi taip pat, kaip ir įmonė Baltarusijoje, kurią ketina bausti ES.

Tiesa, šios bendrovės Lietuvoje beveik jokios veiklos nevykdo.

2012 metais A.Aleksinas Lietuvoje įkūrė bendrovę „Lexie Ventures“. Registrų centre pateiktoje ataskaitoje nurodoma, kad ši įmonė užsiima konsultacine, verslo ir kito valdymo veikla ir nuosavo arba nuomojamo nekilnojamojo turto nuoma ir eksploatavimu. Registrų centre kaip įmonės bendrasavininkis nuo 2017 metų nurodomas ir Marius Giržadas.

2020 metais šioje įmonėje nedirbo nė vienas darbuotojas, ji negavo jokių pajamų.

Tais pačiais metais, 2012-aisiais, Lietuvoje verslą nutarė pradėti ir A.Aleksino bendražygis A.Zaicevas, įkūręs mūsų šalyje įmonę „Sohra“ – tokiu pat pavadinimu, kaip bendrovė, kurią valdo Baltarusijoje ir kuriai, 15min šaltinių duomenimis, gresia ES sankcijos.

Registrų centrui pateiktoje finansinėje ataskaitoje nurodyta, kad įmonė užsiima panašia veikla, kaip ir A.Aleksino įmonė – konsultacine, verslo, nekilnojamojo turto operacijų ir kito komercinio pobūdžio veikla. Sodros duomenimis, įmonėje dirba vienas darbuotojas, Registrų centre pateiktoje ataskaitoje matyti, kad 2019 metais įmonė uždirbo 224 tūkst. eurų pajamų.

Tiesa, oficialiai A.Zaicevas nebėra „Sohra“ akcininku. Registrų centre esančių ataskaitų duomenimis, įmonės valdymą 2017 metais perėmė Kipro bendrovė „Litenburgo Investments Limited“. Siena.lt, Belsat TV ir Laisvės TV pernai atliktame tyrime nurodoma, kad „Litenburgo Investments“ dabar valdo pats A.Zaicevas.

Žala režimui

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas L.Jonavičius Baltarusijos įmonių, kurioms planuojama pritaikyti sankcijas, sąraše išskiria dvi grupes bendrovių.

„Pirma, tos, kurios pelnosi iš nelegalaus, šešėlinio ir tarpininkavimo verslo dėl tiesioginių ryšių su režimu (Logex, NNK, Sohra, Bremino, GlobalCustom). Antra grupė – valstybinės kompanijos (BelAeronavigacija, Maz, Belaz). Visų jų sankcionavimas turės realius kaštus režimui. Greta to, valstybinių įmonių sankcionavimas turės ir nefinansinius, bet statuso ir reputacinius kaštus režimui.

Vertinant šį sąrašą – labiausiai panašu į demonstraciją iš ES pusės, kad yra žinoma, kokiais legaliais ir nelegaliais būdais režimas gauna pelną. Vertinčiau tai kaip pademonstravimą, kad ES vis dėlto pasiryžusi imtis veiksmų, bet kol kas dar duoda šiek tiek laiko A.Lukašenkai pagalvoti, ar jis tikrai nenori pradėti kalbėtis ir derėtis. Tas laikas – kol bus patvirtintos sektorinės sankcijos, kurios dabar kaip tik ruošiamos.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Laurynas Jonavičius

Aišku, A.Lukašenka beveik neabejotinai į nuolaidas neis, todėl greičiausiai ES spaudimas (į sankcijas įtraukiant vis platesnes sritis ir sektorius), turėtų pamažu didėti. Taigi, ES ėjimas dar ne va bank, bet labiau žingsnis po žingsnio. Nenorima pernelyg staigiai ir plačiai smogti (greičiausiai suprantant ir neigiamas pasekmes visuomenei ir nerimaujant dėl galimos Rusijos bei paties režimo reakcijos). Toks bandymas pasitikrinti, ką darys režimas, kai bus spaudžiamas vis labiau ir vis labiau skausmingose vietose“, – teigia politologas.

Reaguodama į precedento neturintį A.Lukašenkos režimo elgesį ES jau uždraudė Baltarusijos nacionalinės oro vežėjos „Belavia“ lėktuvams patekti į savo oro erdvę, kai kurios Europos aviakompanijos nusprendė aplenkti Baltarusijos oro erdvę.

Briuselis šiuo metu taip pat rengia naujų sankcijų svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams. ES diplomatijos vadovas Josepas Borrelis yra užsiminęs, kad sankcijomis būtų galima taikytis į kalio trąšų sektorių, neleisti per Baltarusiją į bloką tiekti gamtinių dujų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius