-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 09 13 /17:56

Kun. Saulius Rumšas: popiežius Pranciškus labai gerai pažįsta Lietuvos situaciją

Rugsėjo 22-23 dienomis Lietuvoje lankysis ypatingas svečias – popiežius Pranciškus. Apie šio vizito svarbą, kodėl vizitui pasirinktos Baltijos šalys, ką turėtume žinoti ruošdamiesi susitikimui, kodėl numatyta būtent tokia apsilankymo programa 15min studijoje kalbėjomės su Lietuvos vyskupų konferencijos (LVK) pasiruošimo popiežiaus vizitui komiteto generaliniu sekretoriumi, kunigu Sauliumi Rumšu.
15min studijoje – pokalbis apie popiežiaus Pranciškaus vizitą su kunigu Sauliumi Rumšu
15min studijoje – pokalbis apie popiežiaus Pranciškaus vizitą su kunigu Sauliumi Rumšu / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Lietuva rugsėjo 4-ąją paminėjo popiežiaus Jono Pauliaus II vizito 25-metį, o dabar ruošiasi dar vienam istoriniams įvykiui. Po kiek daugiau nei savaitės į Baltijos šalis atvyksta popiežius Pranciškus, daugiausia dėmesio skirsiantis būtent Lietuvai.

VIDEO: Kun. Saulius Rumšas: popiežius Pranciškus atvyksta į Lietuvą, nes mes jį pakvietėme

Atvažiuoja dėl mūsų

Kas lemia popiežiaus vizitų kryptis? Neseniai jis buvo Airijoje, tačiau ten vyko ne oficialaus vizito, o į Pasaulinę šeimų šventę, kuri vyksta, kaip ir Pasaulio jaunimo dienos, kas kelerius metus. „O vizitas į Baltijos šalis – Lietuvą, Latviją ir Estiją, yra kitokio pobūdžio, jis važiuoja būtent į tas šalis, čia nėra jokių pasaulinių įvykių. Jis atvažiuoja dėl tų šalių, dėl tų žmonių, tikinčiųjų. Čia ir būtų galima ieškoti to vizito išskirtinumo, kad pasirinko mus, mūsų brolius latvius, estus, kai nuošaly liko tokios šalys kaip Prancūzija, Vokietija, gimtoji Argentina“, – kalbėjo kun. S.Rumšas.

Jis atvyksta, nes buvo pakviestas, šypsosi LVK pasiruošimo popiežiaus vizitui komiteto generalinis sekretorius. O kviestas ne kartą – ir aukščiausių šalies vadovų, ir Bažnyčios herarchų, kadangi popiežius yra ir Vatikano valstybės vadovas, ir Katalikų bažnyčios vyriausias ganytojas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus

„Esminis dalykas yra sulaukti jo paties, neliko nė dešimties dienų, jis atveš kažkokį žodį, kažką pasakys. O iš anksto svarstant, kodėl jis pasirinko mūsų šalį, galime svarstyti kelis dalykus. Pradėkime nuo pasirinkto šūkio – Kristus Jėzus mūsų viltis. Tai iš Šventojo Rašto paimti žodžiai, iš pirmojo laiško Timotiejui. Jau pats šūkis, kurį pasirinko Šventasis Tėvas šitam vizitui, duoda tam tikrą kryptį – tikintiesiems ir visiems geros valios žmonėms, esantiems Lietuvoje. Jeigu kalbame apie viltį, tai ar mūsų situacija kartais nėra tokia, kai atrodo, jog vilties nebėra, rytojus atrodo beprasmis“, – 15min studijoje sakė kunigas Saulius.

Jis paminėjo ir sodybų tuštėjimo metą – emigracijos problemą Lietuvoje, tai, kad neretai daug kas atsitrenkia tarsi į sieną, kai rytojus nelaukiamas: „Būdamas Bažnyčios ganytojas popiežius kreipia tikinčiuosius į pagrindą – viltis yra Jėzus Kristus, tikras žmogus ir tikras dievas, mūsų Išganytojas. Ta viltis nėra tai, kad man viskas bus gerai rytoj. Jėzumi Kristumi besiremianti viltis yra ta, kad ir kas nutiktų rytoj, visa tai yra prasminga. Ir tuo neužsibaigs, o mums atveria amžino gyvenimo prasmę. Tai tikinčio žmogaus perspektyva.“

Jeigu kalbame apie viltį, tai ar mūsų situacija kartais nėra tokia, kai atrodo, jog vilties nebėra, rytojus atrodo beprasmis, – sakė kun. S.Rumšas.

Dažnai sakoma, kad popiežius važiuoja į paribius, taip tarsi sumenkinamos tos šalys. Bet kunigas Saulius siūlo pažvelgti kitaip: „Bet popiežius pas mus atvažiuoja, čia tas džiaugsmas. Tie paribiai yra ženklas, kad ir mažos šalys negali būti nuvertintos.“

Rinkosi ne atsitiktinai

Anot kun. S.Rumšo, popiežius Lietuvos situaciją tikrai gerai pažįsta – ir dėl įvairių ataskaitų, teikiamų vietinės Katalikų bažnyčios, ir iš įvairių valstybės vadovų, ganytojų apsilankymų, taip pat ir iš kitų pusių. Mūsų situacijos išmanymą, žinojimą liudija ir pasirinkti objektai, kur popiežius lankysis.

Vienas iš tokių – tyli popiežiaus Pranciškaus malda prie paminklo Geto aukoms atminti, numatytą rugsėjo 23-ąją – dieną, kai minėsime Vilniaus geto sunaikinimo 75-ąsias metines. Po to Šventasis Tėvas lankysis Okupacijos ir Laisvės kovų muziejuje, KGB rūmuose, susitiks su tremtiniais.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paminklas tremtiniams
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Paminklas tremtiniams

„Holokausto aukų pagerbimas, jų prisiminimas, parodymas, kad tai nepamiršta, yra svarbu, tai negali pasikartoti. Popiežius sustos tyliai maldai – ar tai nėra žinia, kad nėra žodžių, tyla geriau išreiškia tą prisiminimą ir atmintį. Okupacijų ir Laisvės kovų muziejus – prisiminkime pernai metus, palaimintojo Teofiliaus Matulionio beatifikaciją, beatifikacijos dekretą pasirašė popiežius Pranciškus. O palaimintasis Teofilius kalėjo čia, ir ne tik jis, daug vyskupų, kunigų ir šiaip Lietuvos žmonių“, – kalbėjo LVK pasiruošimo popiežiaus vizitui komiteto generalinis sekretorius.

Programą popiežiaus vizitui dėliojo Vatikanas. Kaip juokauja kun. S.Rumšas, programa dėliota paprastai: padaryta idėjų rinkliava, išmetė į viršų, kas nukrito ant stalo, tą ir pasiėmė.

Programos ruošimas yra Vatikano reikalas. Kiek yra tekę gilintis į tą pasirinkimą, Šventasis Tėvas pats peržiūri.

„Kalbant rimtai, programos ruošimas yra Vatikano reikalas. Kiek yra tekę gilintis į tą pasirinkimą, Šventasis Tėvas pats peržiūri. Tai nereiškia, kad pasirinktos vietos yra išskirtinesnės, svarbesnės už kitas, kurių nepasirinko. Daug Lietuvoje žmonių turbūt norėjo, kad važiuotų į kitą vietą. Įtariu, kad Telšiai visai tinkamai būtų priėmę popiežių, pakeliui dar į Kryžių kalną užsukę. Tų norų yra daug, bet tai nereiškia, kad Telšiai ar Kryžių kalnas yra kuo nors blogesni nei Aušros vartai ar Kauno Santaka. Programos pasirinkimas yra savotiška žinutė ir apie istorinius, ir apie tikėjimo momentus“, – sakė kunigas.

Netikėtumų gali būti

Popiežius Pranciškus mėgsta netikėtumus ir staigmenas. Todėl kun. S.Rumšas neatmeta, kad ir Lietuvoje galime sulaukti netikėtų jo poelgių. Juk nuolat mirga socialiniuose tinkluose asmenukės su popiežiumi, girdėjome, kaip jis Neapolyje, gatvėje, sustojo ir ragavo kepėjo siūlomos picos ir t.t.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Popiežiaus Pranciškaus vizitas Čilėje

„Turbūt visi žinome tą istoriją, kai išrinktas popiežiumi Pranciškus paskambino, pats būdamas jėzuitu, į Jėzuitų generalinę kuriją ir sako „Čia popiežius Pranciškus“, o jam atsakė „Taip taip, aš Napaleonas“. Jis yra toks betarpiškas, jo tikslas būti kuo arčiau žmonių. Įdomus dalykas – į Lietuvą jau atkeliavo papamobiliai, kuriais važinės popiežius. Tai paprasti automobiliai su stogeliu, bet jie yra atviri. Mintis yra tokia, kad popiežius nori būti kuo arčiau žmonių, ką nors palaiminti, kam nors gerą žodį pasakyti. Lietuvoje irgi gali nutikti, kad duosi penkis popiežiui, gali tiesiog sustoti prie bet kurio iš mūsų. O sustojimo progų bus ne viena“, – kalbėjo kunigas Saulius.

Popiežius nori būti kuo arčiau žmonių, ką nors palaiminti, kam nors gerą žodį pasakyti. Lietuvoje irgi gali nutikti, kad duosi penkis popiežiui.

Paklaustas, ką jam pačiam kaip žmogui, katalikui, kunigui ir vienuoliui reiškia šis vizitas, S.Rumšas teigė manąs, kad tikrąją viso to reikšmę jis suvoksiąs po kažkiek laiko po vizito. Šiuo metu yra daug organizacinių klausimų, kalbėjimosi su įvairiais žmonėmis, techninio derinimo. Bet čia pat jis papasakojo istoriją:

„Viduramžiais nueina žmogus į akmens skaldyklą pažiūrėti, kaip ten akmenis tašo, prieina prie vieno darbininko, klausia, ką jis daro. „Vargstu čia, kiekvieną dieną vargstu.“ Prieina prie kito, tas sako „Aš čia uždirbu šeimai pinigų.“ Prieina prie trečio akmenskaldžio, o tas: „Aš katedrą statau.“ Taip ir kiekvienas iš mūsų kad ir mažu akmenėliu prisideda, daro daug didesnį darbą, negu gali įsivaizduoti tai darydamas. Todėl manau, kiekvienas prisidėdamas prie šito vizito, realiai jo prasmę suvoks tik kai praeis tas įvykis.“

Pirmąją vizito dieną – rugsėjo 22-ąją, šeštadienį – popiežius leis Vilniuje, susitiks su prezidente Dalia Grybauskaite, kreipsis į žmones S.Daukanto aikštėje, vėliau melsis Aušros vartų koplyčioje, važiuos atviru papamobiliu iki Katedros aikštės, kur rengiamas susitikimas su jaunimu. Į šį renginį išdalinta apie 30 tūkst. kvietimų jauniems žmonėms, taip pat žmonės laukiami aikštės prieigose.

Sekmadienį, rugsėjo 23 d., popiežius Pranciškus keliaus į Kauną, kur aukos šv. Mišias, bendraus su kunigais, vienuoliais, vienuolėmis, klierikais, vėliau vėl grįš į Vilnių ir tyliai melsis prie paminklo Vilniaus geto aukoms atminti, o tada lankysis Okupacijos ir laisvės kovų muziejuje KGB rūmuose.

Visą popiežiaus Pranciškaus vizito programą galite rasti čia: Popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje programa: kur ir kada jį bus galima pamatyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius