Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 08 08

17 minučių Kaune trukusi vėtra apie save primins ne vieną dieną (nuotraukos, video)

Visą dieną įvairių tarnybų ir pačių kauniečių tvarkytas vėtros nusiaubtas Kaunas bus tvarkomas ne vieną dieną. Sekmadienį vakare keli šimtai vartotojų vis dar neturėjo elektros. Gelbėtojai prognozuoja, kad naujų pranešimų apie vėtros padarinius sulauks ir sekmadienį vakare bei pirmadienį, nes dalis kauniečių tik baigiantis savaitgaliui grįžo į namus ir pamatė, kad šie nuniokoti.
Kaunas tvarkomas po praūžusios vėtros
Kaunas tvarkomas po praūžusios vėtros / Aliaus Koroliovo nuotr.

Mieste dirbančių bendrovių „Irgita“ ir „Kauno švara“ brigados, taip pat ugniagesiai gelbėtojai bei patys gyventojai nuo pagrindinių kelių jau patraukė dešimtis vėjo išverstų medžių. Iki vakaro mieste buvo visiškai atnaujintas viešojo transporto judėjimas į Šančius, Panemunę ir Petrašiūnus (šios miesto dalys bene labiausiai nukentėjo nuo audros). Tačiau elektros iki šiol neturi apie 400 vartotojų.

Elektros dar neturi 400 kauniečių

Kaip 15min.lt sakė bendrovės VST atstovė spaudai Giedrė Vinickienė, dėl rugpjūčio 8-osios naktį siautusio vėjo, stipraus lietaus bei perkūnijos VST prižiūrimoje teritorijoje laikinai be elektros energijos yra likę apie 13 800 klientų. Daugiausiai jų – Kauno regione (apie 13 tūkst. klientų), Kauno rajone (apie 7 000), Prienų (3 300), Kaišiadorių (3 300), Jonavos (1 400) rajonuose.

VST prižiūrimoje teritorijoje laikinai be elektros energijos yra likę apie 13 800 klientų. Daugiausia jų – Kauno regione (apie 13 tūkst. klientų), Kauno rajone (apie 7 000), Prienų (3 300), Kaišiadorių (3 300), Jonavos (1 400) rajonuose.

Sekmadienį vakare, 18.30 val., dėl 3 gedimų vidutinės ir 73 gedimų žemos įtampos tinkle Kaune laikinai be elektros energijos dar buvo likę apie 400 bendrovės klientų.

„Šalinti padarinių išsiųstos akcinės bendrovės VST budinčios bei papildomos brigados, darbuotojams talkina kolegos iš kitų skyrių. VST specialistai dirba maksimaliu krūviu, elektros energijos tiekimą klientams planuojama atkurti kaip įmanoma greičiau“, – tikino bendrovės atstovė.

Laukia antros skambučių bangos

Jau iš ryto daugiau nei 1 000 pagalbos skambučių sulaukę gelbėtojai prognozuoja antrąją bangą. „Daugelis kauniečių savaitgalį buvo ne namuose, o pajūryje, prie ežerų. Sekmadienį vakare grįžę į Kauną ir pamatę, kad namuose nėra elektros, kiemai, gatvės užversti medžiais, elektros stulpais, puls skambinti“, – įsitikinęs Kauno miesto savivaldybės Civilinės saugos tarnybos vyresnysis specialistas Vaclovas Kyguolis.

Pasak pašnekovo, tikslus vėtros padarytos žalos mastas paaiškės rytoj, kai seniūnai pristatys surinktus duomenimis. Tačiau jau dabar aišku, kad, be apgadintų automobilių, medžiais užverstų kiemų, gatvių, kai kurie gyventojai patyrė ir didesnių bėdų. Gauta keletas skundų dėl vėjo nukeltų stogų, kitur nuplėšta dalis jų.

Oficialiai dėl vėtros nunešto stoto turime skundų iš Bruknių tako, Amaliuose, ir Žuvinto, Aukštuosiuose Šančiuose, gatvių. Bet jų bus ir daugiau“, – prognozavo Civilinės saugos tarnybos atstovas.

VIDEO: Kaunas po audros 2010

Interneto ryšys atnaujintas

Ryte ir dieną kai kuriose Kauno vietose buvo sutrikęs interneto ryšys. Ypač daug trukdžių teigė pajutę bendrovės TEO vartotojai. Tačiau į tiekėjus greitai kreipėsi ne visi, nes, TEO LT duomenimis, skundų iš Kauno dėl prasto ar nutrūkusio interneto ryšio beveik nebuvo.

Kauno regione sekmadienį buvo užfiksuoti du sutrikimai: dalyje rajono interneto vartotojai neturėjo 10–11 val., kitur – 14–15 val. Tikslus tuo metu nepatogumus patyrusių vartotojų skaičius tikslinamas. Tačiau kalbama apie šimtus klientų. Šiuo metu ryšys jiems atnaujintas ir veikia be trukdžių“, – teigė bendrovės TEO LT atstovas spaudai Antanas Bubnelis. Kaune užfiksuoti tik pavieniai sutrikimai.

Pasak Kauno meterologijos stoties darbuotojų, jų prietaisai rodo, jog sekmadienio naktį škvalas prasidėjo 3.13 val. Tuomet užfiksuotas vėjo greitis 20 m/s. Praėjus 7 minutėms, t. y. 3.20 val., vėjo greitis pasiekė 26 m/s. Maždaug 3.30 val. vėjas nurimo ir škvalas baigėsi.

Trukdžių buvo dėl nutrūkusio elektros tiekimo. Bet vos tik jis atnaujintas, interneto ryšys veikia be sutrikimų. Šiuo metu visos – ir telefonijos, ir interneto paslaugos Kauno regione turėtų veikti puikiai“, – sakė bendrovės atstovas.

Miestą nusiaubė per 17 minučių

Kauno meterologijos stoties duomenimis, sekmadienio naktį Kauną nusiaubęs škvalas buvo išskirtinis trukme: jis tęsėsi net 17 minučių. Kiti šią vasarą laikinąją sostinę užgriūdavę škvalai paprastai trukdavo kelis kartus trumpiau – ne ilgiau nei 5–7 minutes.

Pasak Kauno meterologijos stoties darbuotojų, jų prietaisai rodo, jog sekmadienio naktį škvalas prasidėjo 3.13 val. Tuomet užfiksuotas vėjo greitis 20 m/s. Praėjus 7 minutėms, t. y. 3.20 val., vėjo greitis pasiekė 26 m/s.

Maždaug 3.30 val. vėjas nurimo ir škvalas baigėsi.

Tačiau iš to, kokios žalos vėtra pridarė mieste ir prie meterologijos stoties, meterologai spėja, kad Kaune vėjo greitis buvo gerokai didesnis. Tikslesnius duomenis žadama pateikti pirmadienį. 

DAUGIAU INFORMACIJOS APIE AUDRĄ LIETUVOJE

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius