Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 04 /2019 11 05

A.Anušauskas dėl slepiamos informacijos apie „Orlen“ paramą „Rytui“ kreipėsi į Vilniaus savivaldybę

Pirmadienį po 15min tyrimo konservatorius Arvydas Anušauskas kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę. Jis ragina savivaldybę laikytis įstatymo ir atskleisti, kokio dydžio paramą krepšinio klubas „Rytas“ gavo iš lenkų naftos koncerno „Orlen Lietuva“.
Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Vilniaus krepšinio klubo „Rytas“ dalininkai yra ne tik premjero Sauliaus Skvernelio neoficialus „patarėjas“ Darius Gudelis, bet ir Vilniaus miesto savivaldybė. Todėl negali būti nuo visuomenės ir nuo žiniasklaidos slepiama informacija apie klubo rėmėjus“, – teigė A.Anušauskas.

Seimo narys pabrėžė, kad Viešųjų įstaigų įstatymas aiškiai įpareigoja pateikti informaciją apie visus paramos teikėjus – juridinius asmenis ir jų suteiktos paramos vertę.

„Todėl prašau Vilniaus miesto savivaldybę pademonstruoti aukštesnius skaidrumo standartus, nei savo abejotinus ryšius ir sandėrius dangstanti Vyriausybė, ir laikytis įstatymo nuostatų ir skaidrumo reikalavimų“, – pranešime cituojamas A.Anušauskas.

100 tūkst. eurų

Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Adomas Bužinskas Vilniaus savivaldybės pateiktame komentare tvirtina, kad krepšinio klubas turi vadovautis aukščiausiais skaidrumo standartais.

Komentare teigiama, kad reaguodamas į žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją dėl krepšinio klubo „Rytas“ administracijos neatskleidžiamos koncerno „Orlen“ paramos, suteiktos krepšinio klubui „Rytas“, bei sulaukus Seimo nario Arvydo Anušausko kreipimosi į Vilniaus miesto savivaldybę, A.Bužinskas pateikia visuomenei informaciją apie klubo gautą paramą.

„Savivaldybėje ir jos valdomose įmonėse bei įstaigose, kuriose esame dalininkai, visada siekiame aukščiausių skaidrumo standartų. Todėl paprašėme „Ryto“ atstovų pateikti duomenis dėl rezonansą visuomenėje sukėlusios koncerno „Orlen“ paramos krepšinio komandai. Visa informacija, kurią klubas teikia valstybinėms institucijoms, turi būti vieša bei turi pasiekti visus besidominčius. Koncerno „Orlen“ parama Vilniaus klubui šiemet sudarė 100 tūkst. eurų“, – sakė A.Bužinskas.

Jo teigimu, dar didesnį skaidrumą klubo veikloje turėtų užtikrinti šiuo metu atliekamas auditas.

„Istoriškai, kartu su Kauno „Žalgiriu“, „Rytas“ yra vienas iš dviejų stipriausių ir daugiausiai titulų iškovojusių Lietuvos krepšinio klubų, todėl prie jos išlaikymo svariai prisideda ir miestas, ir kiti privatūs rėmėjai“, – pažymėjo A.Bužinskas.

Krepšinio klubo „Rytas“ dalininkai yra Linas Kleiza, Darius Gudelis, UAB „Norvelita“, VšĮ krepšinio klubas „Perlas“ ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Ryšiai su „Orlen Lietuva“

Pirmadienį 15min tyrimas atskleidė, kad Sauliaus Skvernelio Vyriausybė priėmė ne vieną Lenkijos naftos koncernui „Orlen Lietuva“ naudinga sprendimą. Koncernas gavo šimtamilijoninių nuolaidų ir valstybės užsakymų, kurių sąlygos buvo pritaikytos pagal šio koncerno prašymus.

Iškart po to „Orlen Lietuva“ parėmė su S.Skvernelio aplinkos verslininkais susijusius krepšinio klubus: Vilniaus „Rytą“, kurio dalininkas yra viešųjų ryšių konsultantas Darius Gudelis; Panevėžio „Lietkabelį“, kurio prezidentu yra buvęs kelių policininkas, dabar verslininkas Alvydas Bieliauskas; Regionų krepšinio lygą, kurią valdė tas pats D.Gudelis ir verslininkas Tomas Pačėsas, organizavęs slaptus S.Skvernelio susitikimus su galingiausiu Lenkijos politiku Jaroslawu Kaczynskiu.

Nė vienas iš klubų neatskleidė, kokią paramą gavo iš „Orlen Lietuvos“, nors tai padaryti juos įpareigoja įstatymas.

Visą tyrimą skaitykite čia.

VIDEO: 15min tyrimas. Po slaptų S.Skvernelio susitikimų – milijonai Lenkijos naftos koncernui

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius