Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 26

A.Bilotaitė: Lietuva šiuo metu galėtų apgyvendinti apie 18 tūkst. nuo karo bėgančių ukrainiečių

Lietuva pasiruošusi nuo karo bėgančių ukrainiečių priėmimui ir dalį jų galėtų perimti iš Lenkijos, šeštadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Gyventojai taip pat raginami aktyviai prisidėti prie pagalbos Ukrainai – nuo rytojaus tam šešiuose didžiausiuose miestuose organizuojami „Raudonojo kryžiaus“ punktai. .
Ukrainiečiai bėga nuo karo
Ukrainiečiai bėga nuo karo / „Scanpix“ nuotr.

A.Bilotaitė sakė, kad jau yra įsteigti du informaciniai centrai Kalvarijoje ir Lazdijuose, kuriuose suteikiama visa informacija apie apgyvendinimą ir kitas paslaugas. Darbą pradėjo ir registracijos centras Alytuje, tiesa, šiuo metu nei vienas asmuo į registracijos centrą nesikreipė.

Vis dėlto apie 100 asmenų užsiregistravo pagalbai per „Stiprūs kartu“ iniciatyvą. Dar 70 ukrainiečių šį vakarą atskris į Vilnių iš Madeiros, kuriems taip pat gali reikėti humanitarinės pagalbos. Kai įvyko Rusijos invazija šie asmenys atostogavo, tiesa, teigiama, kad dalis jų greičiausiai norės grįžti į Ukrainą prisidėti prie šalies gynybos.

Ministrės teigimu, savivaldybės yra pasiūliusios apgyvendinimo vietų 11 tūkst. asmenų, o iniciatyva „Stiprūs kartu“ siūlo dar 7 tūkst. vietų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

Didžiausią krūvį dėl pabėgėlių Ukrainos-Rusijos krizės metu turi atlaikyti Lenkija – šeštadienį Lenkijos vidaus reikalų viceministras Pawelas Szefernakeris paskelbė, kad nuo invazijos pradžios į Lenkiją iš Ukrainos atvyko 115 tūkst. žmonių.

Lietuva yra pasiruošusi bent dalį jų apgyvendinti pas save, tačiau kol kas tokio poreikio neatsirado.

A.Bilotaitė minėjo, kad į Lenkiją jau nusiųsti autobusai, padėsiantys pargabenti ukrainiečius iš Lenkijos į Lietuvą, jeigu to prireiktų.

Lietuvos gyventojų parama Ukrainai bus koordinuojama per tris logistikos centrus Lenkijoje.

„Gauname daug paramos prašymų iš Ukrainos pusės ir tikrai tos paramos reikia įvairios. Kviečiame ir visuomenę prisidėti, nes žinau, kad visuomenė nori įsitraukti į tuos procesus“, – kalbėjo A.Bilotaitė.

Pati VRM skyrė paramos Ukrainai už 1,8 mln. eurų. Ją sudaro humanitarinė ir karinė parama, šis krovinys jau yra pakeliui į Ukrainą.

Nuo rytojaus skatina teikti paramą reikalingiausiais daiktais

„Lietuvos raudonojo kryžiaus“ direktorė Kristina Meidė teigė, kad šešiuose didžiausiuose miestuose nuo rytojaus bus galima atnešti daiktus, kurie bus perduoti Ukrainos žmonėms.

Ji minėjo, kad reikalingiausi daiktai šiuo metu yra drabužiai vaikams moterims, vyrams, batai, pledai, rankšluosčiai, miegmaišiai ir panašūs daiktai.

Šalies gyventojai, norintys paaukoti daiktų Ukrainos žmonėms, juos galės nuo rytojaus vidurdienio perduoti Raudonojo kryžiaus savanoriams Vilniuje, Kaune, Alytuje, Panevėžyje, Šiauliuose, Klaipėdoje:

Vilniuje – Avia Solutions Group Arena (Ozo g. 14, Vilnius)

Kaune – Žalgirio arenos aikštelė (Karaliaus Mindaugo pr. 50, įvažiavimas nuo senamiesčio)

Klaipėdoje – Piliavietės aikštelė (Pilies g. 4)

Šiauliuose – Šiaulių arena (J. Jablonskio g. 16)

Panevėžyje – „Cido“ arena (Parko g. 12)

Alytuje – Sporto ir reakreacijos centras (Naujoji g. 52)

Paramą daiktais šiuose surinkimo punktuose bus galima perduoti sekmadienį 12 – 20 val., pirmadienį ir antradienį 10 – 20 val.

K.Meidė pabrėžė, kad, esant poreikiui, darbo valandos galėtų būti pratęstos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius