Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 04

A.Butkevičius ir V.Ušackas įvertino G.Nausėdos pasirinkimą: jis tikrai nenusivils

Būsimasis prezidentas Gitanas Nausėda, kaip skelbiama, pasirinko dvi patarėjas: užsienio politikos klausimais – diplomatę Astą Skaisgirytę-Liauškienę, teisės – konkurencijos prievaizdę Jūratę Šovienę. Su jomis dirbę politikai jas vertina kaip kompetentingas ir darbščias profesionales.
Asta Skaisgirytė-Liauškienė ir Jūratė Šovienė
Asta Skaisgirytė-Liauškienė ir Jūratė Šovienė / Creative Commons ir asmeninio archyvo nuotr.

Artėjant liepos 12 dienai, kai bus inauguruotas G.Nausėda, aiškėja jo politinės komandos kontūrai.

Remdamasi keliais informuotais šaltiniais, naujienų agentūra BNS pranešė, kad naujajam prezidentui patarinės Užsienio reikalų ministerijos (URM) politikos direktorė A.Skaisgirytė-Liauškienė ir antrąją kadenciją Konkurencijos taryboje baigianti pirmininko pavaduotoja J.Šovienė.

Tiesa, G.Nausėdos rinkimų štabo komunikacijos vadovas, dirbsiantis ir prezidento komandoje, Aistis Zabarauskas to nekomentavo, sakydamas, kad patarėjai bus pristatyti prieš inauguraciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda

Nei su A.Skaisgiryte-Liauškiene, nei su J.Šoviene 15min susisiekti nepavyko.

Užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė perdavė, kad diplomatė šiuo metu nuo komentarų susilaiko. J.Šovienė atostogauja ir tarnybinio mobiliojo telefono nekėlė.

Siuntė laišką britų laikraščiui

A.Skaisgirytė-Liauškienė – patyrusi diplomatė, URM dirbanti nuo 1993 metų. Ji yra buvusi užsienio reikalų viceministrė, ėjusi mūsų šalies ambasadorės Prancūzijoje, Izraelyje ir Jungtinėje Karalystėje pareigas.

2013 metais A.Skaisgirytei-Liauškienei dirbant Londone, britų laikraštis „The Independent“ išspausdino karikatūrą, sukėlusią nemažą lietuvių pasipiktinimą.

Joje buvo vaizduota prekybos tinklo „Tesco“ pakuotė, kurioje buvo suguldyti plėvele uždengti žmonių kūnai. Užrašai ant dėžutės skelbė: „Migrantai darbuotojai“, „Pigios darbo jėgos pakuotė“, „Rytų Europos produktas“, „2 už 1 kainą“. Prieraše prie pakuotės teigta: „Kiekvienas lietuvis padeda“.

ANGLIJA.today/Andriaus Gikaro nuotr./Lietuvos Respublikos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė-Liauškienė
ANGLIJA.today/Andriaus Gikaro nuotr./Lietuvos Respublikos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė-Liauškienė

Tąsyk mūsų šalies ambasadorė nusiuntė atvirą laišką „The Independent“ redaktoriui. Jame A.Skaisgirytė-Liauškienė apgailestavo, kaip laikraštis gali spausdinti tokį žemą, beskonį, ksenofobinį ir rasistinį turinį.

Kartu ji pabrėžė, kad Jungtinėje Karalystėje įsikūrę lietuviai atsakingai prisideda prie šios šalies gerovės kūrimo ir yra teigiamo imigracijos poveikio pavyzdys, o karikatūros autorius šios imigracijos pusės visiškai neatskleidė.

A.Skaisgirytė-Liauškienė netruko sulaukti atsakymo. Laikraščio redakcija apgailestavo, kad lietuviai įsižeidė dėl jų išspausdintos karikatūros. Anot laikraščio, karikatūra nukreipta ne prieš lietuvius migrantus, o prieš darbą reglamentuojančius įstatymus.

Ne pritarėjų ar autobiografijos rašytojų korpusas

Užsienio reikalų viceministre A.Skaisgirytę-Liauškienę 2009 metais paskyrė tuometis ministras Vygaudas Ušackas. Jis sakė labai gerai pažįstantis visus Lietuvos diplomatus, taip pat ir ją.

Jeigu G.Nausėda iš tiesų pasirinko minėtą diplomatę patarėja užsienio politikos klausimais, V.Ušacko nuomone, tai rodo, kad būsimasis šalies vadovas priima solidžius sprendimus ir renkasi aukščiausio kalibro asmenį į savo komandą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Vygaudas Ušackas

„Jeigu iš tikrųjų yra toks pasirinkimas, tai siunčia rimtą signalą, kad išrinktasis prezidentas G.Nausėda tikrai renkasi labai solidžią, su didžiule patirtimi ambasadorę. Ir, ko gero, renkasi taip, kad jo patarėjų korpusas nebus kaip anksčiau – pritarėjų ar autobiografijos rašytojų korpusas, bet tikrai solidžių, savo nuomonę turinčių, gebančių įvertinti viso pasaulio kompleksiškumą, sudėtingumą ir patarti prezidentui priimti teisingiausius sprendimus“, – mano V.Ušackas.

Ko gero, renkasi taip, kad jo patarėjų korpusas nebus kaip anksčiau – pritarėjų ar autobiografijos rašytojų korpusas.

Pasak jo, A.Skaisgirytė-Liauškienė yra labai darbšti, profesionali, objektyvi ir nešališka.

„Manau, būtent toks žmogus labiausiai tinka būti užsienio politikos patarėju šiais sudėtingais laikais. Turint omenyje jos diplomatinę biografiją – ji buvo ambasadore ir Didžiojoje Britanijoje, ir Prancūzijoje, ir Izraelyje – Europos Sąjungai (ES) išgyvenant „Brexit“, matant iššūkius, su kuriais susidūrė ES ir Emmanuelio Macrono siekiama lyderystė, jos patirtis suteiks reikiamą ekspertizę ir kompetenciją prezidentui G.Nausėdai priimti teisingus sprendimus“, – pabrėžė V.Ušackas.

Įvertino vaučerių idėją

Kaip rašoma Konkurencijos tarybos interneto svetainėje esančioje J.Šovienės biografijoje, ji yra baigusi Vilniaus universitetą, 2001 metais įgijusi teisės magistro laipsnį. 1992–1993 ir 1995–1996 metais ji dirbo juristo padėjėja privačioje įmonėje.

2013 metų rugsėjį J.Šovienė antrai kadencijai buvo paskirta Konkurencijos tarybos nare ir netrukus pradėjo eiti pirmininko pavaduotojos pareigas. Iki tol ji trylika metų dirbo Konkurencijos taryboje: iš pradžių Pramonės ir statybos skyriaus vyriausiąja specialiste, nuo 2000 metų – Teisės skyriaus vyriausiąja specialiste, nuo 2003 metų – Teisės skyriaus vedėja.

Mato Miežonio / 15min nuotr./Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šovienė
Mato Miežonio / 15min nuotr./Konkurencijos tarybos pirmininko pavaduotoja Jūratė Šovienė

Konkurencijos tarybos nare pirmajai kadencijai J.Šovienė buvo paskirta 2007 metais. 2011 metų vasario–kovo mėnesiais ji laikinai ėjo tarybos pirmininko pareigas.

Kaip nurodoma J.Šovienės biografijoje, 2009 metais ji skaitė konkurencijos teisės paskaitas Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakultete, 2010–2011 metais dėstė administracinio proceso teisę Mykolo Romerio universitete.

J.Šovienė yra kritiškai atsiliepusi apie vaučerių idėją. Interviu 15min ji yra sakiusi, kad vadinamieji vaučeriai konkurencijos nepaskatins, nes prekybos tinklai su mažomis parduotuvėlėmis „ant kampo“ nekonkuruoja – tai daugiau propagandinė priemonė.

Konkurencijos tarybai neįmanoma sureguliuoti kainų, o kišimasis į prekybininkų ir tiekėjų sutartis kainas tik didins, 2018 metų pabaigoje yra sakiusi ji.

Atsakinga ir pareiginga darbuotoja

Antrai kadencijai į Konkurencijos tarybos nares J.Šovienės kandidatūrą teikė 2013 metais premjero pareigas ėjęs Algirdas Butkevičius. Jis sakė, kad nėra gerai pažįstamas su, kaip teigiama, būsimąja G.Nausėdos patarėja teisės klausimais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Algirdas Butkevičius

„Bent kiek teko susitikti įvairiuose pasitarimuose arba kada dalyvavo Konkurencijos tarybos vadovas, arba ji, kaip pavaduotoja, nagrinėjant įvairius klausimus ir ruošiant Konkurencijos įstatymo kai kurias pataisas, tai tikrai ji pasireiškė kaip kompetentingas asmuo toje srityje. Tikrai labai yra stipriai įsigilinusi į teisinius klausimus. Taip pat, aš kiek supratau, turi labai didelę patirtį ir tarptautinės teisės srityje“, – komentavo Seimo narys.

A.Butkevičius prisiminė, kad J.Šovienė būdavo ta, kuri gana aktyviai pasakydavo, kaip reikia tobulinti Konkurencijos tarybos darbą, kaip šioje srityje atrodome tarptautiniame kontekste. „Vertinu, kad kompetencija yra gana aukšta“, – pakartojo jis.

Vertinu, kad kompetencija yra gana aukšta.

A.Butkevičiaus manymu, J.Šovienė turėtų būti gera patarėja G.Nausėdai. „Tikrai nenusivils, galiu pasakyti tiek, kad atsakinga, pareiginga darbuotoja yra“, – pabrėžė jis.

L.Kojala atsisakė

G.Nausėda nuo rinkimų kampanijos nuolat sulaukia klausimų apie savo prezidentinės komandos formavimą. Tačiau jis vis dar nenori įvardyti žmonių, kurie jau sutiko dirbti kartu.

Anksčiau išrinktasis prezidentas yra sakęs, kad savo politinio pasitikėjimo komandą, dirbsiančią su juo Simono Daukanto aikštės rūmuose, pristatys tik po inauguracijos liepos 12 dieną ir visus vienu ypu.

Dirbti su G.Nausėda prezidentūroje jau yra apsisprendę jo rinkimų štabo nariai A.Zabarauskas ir Povilas Mačiulis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kojala
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Kojala

Prisijungti prie savo komandos G.Nausėda taip pat yra kvietęs kariuomenės vadą Joną Vytautą Žuką, kurio kadencija baigiasi liepos pabaigoje, ir politologą, Rytų Europos studijų centro vadovą Liną Kojalą.

Tačiau pastarasis atsisakė būti naujojo prezidento patarėju užsienio politikos klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius