Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 25

A.Lydeka priverstinį karantiną ne namie lygina su kalėjimu be teismo: „Būtume žinoję – nebūtume grįžę“

Etiketo ekspertas, buvęs Seimo narys Arminas Lydeka su Brigita Olga Lydekiene pateko tarp tų, kurie privalomai karantinuojami Vilniaus viešbučiuose. Iš Balio grįžusi pora dabar dvi savaites privalės leisti viešbučio kambarėlyje, nors turi visas sąlygas saviizoliuotis savo namuose. A.Lydeka svarsto, ar Lietuvoje teisė dar išvis galioja, ar už ją svarbesnis tapo sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos žodis.
Arminas Lydeka su žmona lėktuve
Arminas Lydeka su Brigita Olga Lydekiene lėktuve / A.Lydekos nuotr.

„Būtume žinoję, kad būsim Lietuvoje taip pažeminti – nepadarę jokio nusikaltimo įkalinti, be jokių galimybių rinktis, su policijos konvojumi lydimi, kaip nusikaltėliai į įkalinimo vietą, be pasirinkimo, privalomai turėję pasirašyti dokumentą, kad mes sergam, – tikrai būtume negrįžę į Lietuvą. Lietuvoje teisė nebegalioja“, – 15min pyktį ir apmaudą trečiadienį ryte liejo A.Lydeka.

Kaip 15min skelbė anksčiau, pora buvo užstrigusi Balyje. Iš Balio jiems pavyko grįžti trečiadienį suorganizuotu paskutiniu komerciniu skrydžiu. Už bilietą vienam asmeniui sumokėjo 750 eurų. Kaip sako A.Lydeka, dvigubai daugiau, nei kelionė būtų kainavusi įprastai.

Šiuo metu A.Lydeka su B.O.Lydekiene apgyvendinti viešbutyje „AirInn“, dviviečiame kambaryje. Naktį pora gavo kariškus maisto davinius, o ryte – pusryčius.

A.Lydekos nuotr./Kareiviškas davinys dalijamas karantinuojamiems
A.Lydekos nuotr./Kareiviškas davinys dalijamas karantinuojamiems

„Mano žmonai davinys su savaime pasišildančiu maistu ir sūriais krekeriukais buvo egzotika, tikrai nesiskundžiame, nieko blogo tame“, – pasakojo jis.

Iš kambario porai išeiti uždrausta, todėl pašnekovas negalėjo nurodyti, kiek žmonių ir iš kur dar yra apgyvendinti viešbutyje „AirInn“.

A.Lydekos nuotr./Pusryčiai karantinuojamiems
A.Lydekos nuotr./Pusryčiai karantinuojamiems

„Visai nebejuokinga situacija. Taip, tai yra viešbutis, ne kokie nors nakvynės namai ir ne dujų kamera. Mūsų nesušaudė, neuždarė į kalėjimą. Tai yra viešbutis, sąlygos pakenčiamos, dėl to nereikia išgyventi, bet kur kas liūdniau darosi pagalvojus apie žmogaus teises“, – kalbėjo A.Lydeka.

Jis tikino, kad pasijuto lyg nusikaltėlis, kai negalėdamas pasirinkti su ginkluotos policijos konvojumi buvo atvežtas į paskirtą vietą, kurioje privalės praleisti keturiolika dienų.

Taip, tai yra viešbutis, ne kokie nors nakvynės namai ir ne dujų kamera. Mūsų nesušaudė, neuždarė į kalėjimą.

„Be teismo sprendimo įkalinti“, – taip situaciją vertino pašnekovas.

A.Lydeka tikino, kad po 21 val. skrydžio „pavargusiu“ mažu lėktuvu Vilniaus oro uoste dvi valandas truko patikra – žmonės esą buvo stumdomi nuo stalo prie stalo, išskirstyti pagal savivaldybes, o paskui vėl suvaryti atgal į krūvą atsiimti bagažo.

„Kai yra toks idiotiškas priimtas sprendimas, tiems visiems žmonėms įgyvendinti jį pasidaro sudėtinga“, – kalbėjo jis.

A.Verygos sprendimas yra žmones įkalinti ir visa sistema dirba dėl žmonių įkalinimo.

A.Lydeka vertina, kad A.Verygos sprendimai pažeidžia elementarią medicininę, teisinę ir ekonominę logiką.

„Mums duota pasirašyti, kad mes sutinkame būti karantinuojami dvi savaites. Galimybės atsisakyti nėra, nes ginkluota policija stovi už nugaros. Yra A.Verygos sprendimas. A.Verygos, kuris šiandien – aukščiausioji valdžia, aukštesnė už prezidentą, Seimą, kuris nušalintas nuo situacijos. A.Verygos sprendimas yra žmones įkalinti ir visa sistema dirba dėl žmonių įkalinimo“, – kalbėjo A.Lydeka.

Pasak jo, niekam neįdomu, kad jie grįžo iš šalies, kurioje koronavirusas nėra paplitęs, kad neserga, neturi jokių požymių. Taip pat esą neįvertinta, kad iš Balio grįžo ne nepaklusnūs emigrantai, o poilsiautojai.

„Tai visiškai skirtinga situacija, bet dabar valstybei užkraunama našta išlaikyti žmones, kurie gali izoliuotis, turi tam sąlygas. Aš sutinku, kad izoliuotis būtina ir tas karantinavimosi principas teisingas, bet ne tokiomis bet kokią logiką paneigiančiomis sąlygomis. Tai neracionalu, nesuprantama, neekonomiška. Pagaliau – net neteisėta. Žmogų galima sulaikyti, bet ne keturiolikai dienų įkalinti. Tam reikalingas teismo sprendimas“, – kalbėjo buvęs Seimo narys.

Jis tikino galvojantis apie skundą teismui. Tiesa, kol kas pirmiausia norėtų pamiegoti, nes dvi paras miegojo po dvi valandas.

A.Lydeka vylėsi, kad per tą laiką, kol miegos, A.Veryga savo sprendimą panaikins ir žmonėms, kurie turi sąlygas ir sąmoningumo izoliuotis visos apimties karantinui patys savo namuose, tai bus leista padaryti.

„Tikiuosi, kad būsime išleisti ir ši našta bus nuimta nuo valstybės pečių. Pagaliau, žmonės turės normalias sąlygas, o ne vieną mažą kambariuką keturiolikai dienų, nekalbant apie drabužius, tinkamus klimatinėms sąlygoms, higienos priemones, – kalbėjo jis. – Manau, kad nereikės jokių teismų, kad šis idiotiškas ir teisiškai, ir mediciniškai, ir ekonomiškai sprendimas bus pakeistas.“

Tačiau A.Veryga trečiadienį pranešė neketinantis savo įsakymo, pagal kurį visiems, grįžusiems iš užsienio, privaloma keturiolika dienų gyventi priverstiniame karantine, atšaukti.

Jis pripažįsta, kad klaidų gal ir padaryta, bet dabar esą laikas susitelkti, nes kitaip situacija bus nevaldoma.

Visuomenės informavimo grupės vadovas, premjero patarėjas Giedrius Surplys trečiadienį nurodė, kad įsakymas gali būti keičiamas tik taip, kad žmonės be šeimų būtų apgyvendinami po vieną, kad jiems būtų teikiama pakankamai maisto ir užtikrinta apsauga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius