Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 30 /19:26

A.Sacharukas tikina atsilaikęs prieš „MG Baltic“ viliones ir pagrasinęs nužudyti koncerno vadovus

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) atliktas tyrimas priminė ir primirštus Lietuvos politinio gyvenimo veikėjus. Viename iš išvadose aptariamų epizodų minimas buvęs Tautos prisikėlimo partijos (TPP) narys, vėliau Seimo frakcijos „Viena Lietuva“ vadovas Aleksandras Sacharukas.
Aleksandras Sacharukas
Aleksandras Sacharukas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Išvadų projekte teigiama, kad koncerno „MG Baltic“ atstovas Raimondas Kurlianskis siekė paveikti A.Sacharuką, kad jo vadovaujama nuo TPP atskilusi Seimo narių grupė balsuotų taip, kaip būtų naudinga tuometiniam švietimo ministrui, liberalui Gintarui Steponavičiui. Už tai A.Sacharukui žadėta „sutvarkyti jo paketą“.

Ten man buvo pasiūlyta „MG Baltic“ meilė už lojalumą frakcijos. Žadėjo nuimti nuo manęs tą visą šantažą, presą.

Po to, kai Seimo nutarimas dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą dėl švietimo reformos buvo atmestas, teigiama, G.Steponavičius padėkojo A.Sacharukui.

Tiesa, pats A.Sacharukas buvo įtariamas dėl ryšių su verslininku Gediminu Žiemeliu ir bandymo draugystę paversti politine įtaka. 2009 metų rudenį buvo kilę klausimų dėl dalies TPP narių ryšių su G.Žiemeliu, mat partija kurį laiką buvo įsikūrusi šio verslininko įmonei „ŽIA Valda“ priklausančiame pastate sostinės Žvėryno rajone. Tuomet portalas Alfa.lt rašė, kad neoficialiai kalbėta, jog TPP persikėlimą į šią būstinę organizavo partijos narys A.Sacharukas kartu su kitais G.Žiemelio įmonių darbuotojais, priklausiusiais neteisėtai išrinktam TPP prezidiumui.

Jį susipykus politikams buvo įkūrę partijos vado Arūno Valinsko priešininkai. Parlamentaru buvęs Saulius Stoma tuomet teigė, kad iš Spaudos rūmų į Žvėryną išsikelti dėl kainos skirtumo pasiūlė naujasis prezidiumas.

Tarp Laimonto Diniaus vadovaujamo neteisėto partijos prezidiumo narių buvo Marius Žutautas, G.Žiemelio verslui priklausančios „ŽIA Valda“ generalinis direktorius. Pats L.Dinius yra sakęs, kad G.Žiemelis lengvatines sąlygas įkurti būstinę galėjo pasiūlyti ne dėl interesų ir savo žmonių veiklos partijoje, o dėl to, kad A.Sacharukas – jo vaikystės draugas.

A.Sacharukas: „Man buvo pasiūlyta „MG Baltic“ meilė“

15min kalbintas A.Sacharukas tikino, kad su R.Kurlianskiu buvo susitikęs tik tris kartus, o vieno iš susitikimų metu netgi grasino nužudyti „MG Baltic“ vadovus. Šie bandė daryti jam įtaką, tačiau sulaukę neigiamo atsakymo puolė spausti ir „bandė perlaužti“, kad veiktų jiems naudinga linkme.

Pasak A.Sacharuko, 2010 m. sausio 19 dieną jis lankėsi „MG Baltic“ būstinėje, kur buvo atvestas Tomo Dapkaus.

„Pasikvietė mane, susipažinom, apsikeitėm nuomonėm. Jie sakė, kad yra dešiniųjų partijų rėmėjai, jiems imponuoja konservatoriai ir liberalai“, – pasakojo jis, teigdamas, kad sulaukė siūlymo jungtis prie valdančiosios koalicijos.

„Pirmą susitikimą mes tiesiog susipažinom. Aš jų nei nepažinojau, nei kada su jais buvau bendravęs“, – tikino jis. A.Sacharukas nemanė, kad keista, jog į susitikimus jį veda žurnalistas T.Dapkus. Jo teigimu, tai buvo normali bendravimo praktika, kai vaikštoma į susitikimus su įvairių interesų grupių atstovais.

„Po pirmojo susitikimo „MG Baltic“ žiniasklaida ėmė mane persekioti už Lino Karaliaus skandalą. Prasidėjo „presas“. Tada įvyko tas antras susitikimas, po kokių trijų savaičių. Tam antram susitikime tiesiogiai dalyvavo T.Dapkus ir tiesiogiai dalyvavo konservatorius Vitas Matuzas“, – pasakojo A.Sacharukas.

„Susitikimas vyko Jasinskio gatvėje, kavinėje. Pasikvietė T.Dapkus ir aš galvojau, kad su V.Matuzu kalbėsiu, o ten buvo ir R.Kurlianskis kartu. Tas susitikimas jau buvo rimtas, kaip aš vadinu. Ten man buvo pasiūlyta „MG Baltic“ meilė už lojalumą frakcijos. Žadėjo nuimti nuo manęs tą visą šantažą, presą“, – prisiminė buvęs Seimo narys.

A.Sacharuko teigimu, „V.Matuzas vaikščiojo už rankyčių su R.Kurlianskiu“. Pasak jo, koncerno įtaka konservatoriams buvo žymiai didesnė nei nurodoma NSGK tyrime.

„V.Matuzas buvo tiesioginis ryšys, Kubiliaus dešinioji ranka su „MG Baltic“. Man tam susitikime buvo pasiūlyti dideli pinigai – 700 tūkstančių (litų – aut.)“, – tikino buvęs politikas, pridurdamas, kad už tai buvo prašoma jungtis prie valdančiųjų ir balsuoti pagal pareikalavimą.

Jis sakė atmetęs pasiūlymą ir „pasiuntęs ant trijų raidžių“. Buvusio Seimo nario manymu, būtent todėl prasidėjo konfliktas, kurio metu jis ir jo artimieji patyrė didelį spaudimą.

„Jie mane toliau šantažavo. Po vieną tampė frakcijos narius. Jie manė, kad mane išmes iš Seimo ir pilnai nuves pas liberalus frakciją“, – svarstė A.Sacharukas.

Aš jam pasakiau į akis: esu paprastas žmogus ir nesu politikas, nupirkt manęs nenupirksit, bet aš tiesiog paimsiu tave su Mockum ir nušausiu!

„O trečias susitikimas buvo jau gegužės mėnesį. Susitikau R.Kurlianskį eidamas prie „Neringos“ viešbučio ir jam į akis pasakiau... Mano žmona tuo metu laukėsi ir prarado vaiką, jai buvo persileidimas nuo to viso persekiojimo... Aš jam pasakiau į akis: esu paprastas žmogus ir nesu politikas, nupirkt manęs nenupirksit, bet aš tiesiog paimsiu tave su Mockum ir nušausiu! Po to nueisiu į prokuratūrą ir atsėdėsiu už jus!“, – pasakojo buvęs politikas.

„Jie išsigando, nes pamatė, kad mane jau perspaudė. Dabar aš su jais mirtinas priešas“, – dėstė A.Sacharukas.

Jo teigimu, dar būdamas Seimo nariu jis kreipėsi ir į kitus kolegas, ėjo ir nešė įrodymus tuometiniam prezidentės patarėjui nacionalinio saugumo klausimais Jonui Markevičiui, tačiau jokios reakcijos nesulaukė.

„Tie duomenys yra saugomi. Aš asmeniškai užsirašiau pas D.Grybauskaitę į priėmimą tuo metu, su manim susitiko jos patarėjas Jonas Markevičius ir aš jam papasakojau, kad esu pasiruošęs kalbėt, pasiruošęs duot įrašus su jais ir viską atvirai kalbėt“, – pasakojo A.Sacharukas, stebėdamasis, kad prezidentė teigia nieko apie tokią įtaką nežinojusi.

„Aš tiesiog tyliai atlaikiau tuos visus išbandymus ir išėjau iš politikos“, – savo istorijos pasakojimą baigė jis.

V.Matuzas apie paslaptingą susitikimą: „Negalėčiau dabar atsakyt“

Buvęs Seimo narys, konservatorius Vitas Matuzas atsisakė komentuoti savo santykius su „MG Baltic“ atstovais ir neigė turėjęs privačių susitikimų su tuometiniu kolega A.Sacharuku.

„Neturiu apie ką šnekėt su žurnalistais“, – aiškino jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitas Matuzas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vitas Matuzas

Paklaustas, ar buvo 2010 m. vasario mėnesio susitikime su R.Kurlianskiu ir A.Sacharuku, V.Matuzas nerado atsakymo.

„Negalėčiau dabar atsakyt“, – lakoniškai nukirto jis.

Paklaustas, ar aptarinėjo „MG Baltic“ klausimus su bendrapartiečiais, V.Matuzas pareiškė, kad neatsakinėja į tokius klausimus ir skubiai pabaigė pokalbį.

R.Kurlianskis apie A.Sacharuko išpažintį: „Jam klimaksas“

Susisiekus su buvusiu „MG Baltic“ viceprezidentu R.Kurlianskiu, šis teigė pažįstantis A.Sacharuką ir su juo vis dar susitinkantis. Paklausas apie A.Sacharuko grasinimą nušauti, R.Kurlianskis neslėpė juoko.

„Jis man?“, – perklausė R.Kurlianskis ir padaręs pauzę pradėjo juoktis. „Jis man susidorojimu? Ne! Baikit, baikit. Jam klimaksas”, – juokėsi toliau buvęs koncerno viceprezidentas.

Atsakyti į tolesnius klausimus R.Kurlianskis nesutiko.

Trečiadienį vakare „MG Baltic“ išplatino komentarą apie NSGK tyrimo išvadą.

„Nuo pat pradžių buvo matoma, kad šis tyrimu pavadintas procesas neatitinka net minimalių teisinės valstybės standartų. Visas tyrimas – tik politinis farsas ir valstybės diskreditavimas, vadinamosios išvados – selektyvus, politizuotas ir iš gandų surašytų pažymų kratinys, kurio epizodai – atvira dezinformacija, neturinti nieko bendro su realybe“, – laiške cituojamas Tadas Marčiukaitis, įmonės Korporatyvinių reikalų ir komunikacijos direktorius.

Jis priduria, kad dėl šio proceso visa verslo aplinka patirs neigiamų padarinių. „Politinis, selektyvus tyrimas neteisėtai kriminalizavo stambiausias Lietuvos verslo grupes ir diskreditavo jas tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Ekonominė šalies gerovė priklauso nuo investicijų, kurios lemia ekonomikos ir žmonių pajamų augimą, o ne siaurų interesų politikų žaidimai, kurie tik atitolina juos nuo realaus gyvenimo“, – teigiama „MG Baltic“ komentare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius