-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 12

A.Širinskienė mūru stoja už R.Žemaitaitį, kiti opozicijos atstovai – smerkia

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, priminęs antisemitinį eilėraštuką, nuo kalno paleido gniūžtę, kuri virto milžiniška lavina – pasisakymą pasmerkė dauguma Vakarų diplomatų, šalies vadovai, valdantieji, žydų bendruomenė. Tuo metu opozicijoje dirbantys politikai tyliai stebėjo besiformuojantį tarptautinį skandalą.
Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis ir Remigijus Žemaitaitis
Aurelijus Veryga, Agnė Širinskienė, Saulius Skvernelis ir Remigijus Žemaitaitis / BNS nuotr.

15min primena, kad R.Žemaitaičio pasisakymas apie žydus sukėlė nemenką audrą – dėl to ikiteisminį tyrimą pradėjo prokurorai, pasisakymą pasmerkė įvairūs ambasadoriai, žydų bendruomenė ir šalies vadovai.

Seimo nariui užkliuvo žinia apie tai, kad Izraelio pajėgos sekmadienį nugriovė palestiniečių pradinę mokyklą okupuotame Vakarų Krante, paskui sulaukė Europos Sąjungos, kuri finansavo projektą, kritikos.

„Po tokių įvykių nelieka nuostabos, kodėl gimsta tokie pasakymai: Lipo žydas kopėčiom ir nukrito netyčiom. Imkit, vaikai, pagaliuką ir užmuškit tą žyduką“, – feisbuke rašė R.Žemaitaitis.

Antradienio vakarą šio įrašo politiko feisbuko profilyje jau nebebuvo.

15min nuotr./R.Žemaitaičio įrašas feisbuke
15min nuotr./R.Žemaitaičio įrašas feisbuke

A.Širinskienę nustebino „audringa reakcija“

Mišrioje Seimo narių grupėje dirbanti Agnė Širinskienė 15min teigė, kad ją nustebino tokia reakcija į R.Žemaitaičio pasisakymą.

„Mane šiek tiek ta audringa reakcija nustebino, nes, kiek aš pažįstu Žemaitaitį ir kiek aš su juo bendrauju, nes jis mano kaimynas Seimo salėje, tai jis tikrai neketino kažko įžeisti, paskleisti kažkokių antisemitinių nuotaikų“, – sakė parlamentarė.

„Jis tiesiog labai nuoširdžiai pasipiktino Palestinos mokyklos sugriovimu“, – pridūrė ji.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

Paklausta, kaip mano, ar R.Žemaitaitis pasirinko tinkamą formą išreikšti kritiką Izraelio veiksmams, ji tvirtino, kad kolegos Seime įrašą skaito kitaip nei dauguma.

„Jeigu skaitytume įrašą, tai jis tą eilėraštį citavo ir bandė pasakyti, kad tokie veiksmai kaip Palestinos mokyklos, pastatytos už Europos Sąjungos lėšas, sugriovimas pasaulyje gali sukelti ir prieš Izraelį nukreiptas nuotaikas. Aš jo įrašą taip skaitau ir man labai keista, kodėl jis buvo ištraktuotas kaip antisemitinis“, – kalbėjo A.Širinskienė.

Ji teigė, kad kolegos įrašas nebuvo skatinantis neapykantos prieš žydus.

„Aš nemanau, kad atsiminti posakius ir tai, kas buvo praeityje, yra blogai. Juolab, kad kontekstas nebuvo skatinantis elgtis pagal tą eilėraštį“, – pabrėžė Seimo narė.

Ką mano kiti?

Kiti opozicijos atstovai 15min tvirtino nesuprantantys, ką R.Žemaitaitis norėjo pasakyti į savo įrašą įterpdamas antisemitinį pasisakymą.

„Nežinau, ką norėjo jis pasakyti. Tai buvo galima pasakyti visiškai kitaip (...) Tu gali pasakyti, kad nepritari tokiems veiksmams, bet čia buvo pagražinta tokiu antisemitiniu pasisakymu“, – sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ lyderis Saulius Skvernelis.

„Tokie išsireiškimai yra nepriimtini, netoleruotini“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Saulius Skvernelis

Kolegos įrašą smerkia ir socialdemokratai, ir Darbo partijos atstovai.

„Mūsų frakcija ir partija smerkia tokius pasisakymus, kurie yra antisemitiniai, skatinantys neapykantą“, – kalbėjo socialdemokratų frakcijos seniūnės pavaduotoja Rasa Budbergytė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rasa Budbergytė

„Blogai vertinu, liūdna, kad nesuvokia žodžio daromos žalos. Vis dėlto, be mūsų, kaip įstatymų leidėjų, pareigų didžiausias ginklas yra žodis. Kaip tu jį naudosi, kur jis nuves – mes turime jausti už tai atsakomybę. Deja, bet per daug sau leido kolega ir tai daro didelę žalą valstybei“, – pabrėžė „darbietė“ Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ieva Kačinskaitė-Urbonienė

Tuo metu „valstiečių“ atstovas Aurelijus Veryga tvirtino, kad R.Žemaitaitis tokiu pasisakymu jo nenustebino.

„Gal čia tik žanras, apie ką jis šneka, buvo naujas – antisemitinis, kuris užkliuvo tarptautinei bendruomenei ir tikrai Lietuvai garbės nedaro“, – pasakojo buvęs sveikatos apsaugos ministras.

„Jis toks yra – kažkoks neprognozuojamas, nevaldomas ir nenustebino, bet bėda ta, kad jis iš savo tos politikos darymo pridaro gėdos Lietuvai“, – pridūrė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Aurelijus Veryga

Apkaltos idėją palaikytų ne visi

Priklausomai nuo to, kaip eisis prokurorų ir Seimo etikos sargų atliekami tyrimai, tai gali nuvesti ir prie R.Žemaitaičio apkaltos.

Vis dėlto, dauguma opozicijos atstovų apie tai, ar palaikytų tokią idėją, kalba nedrąsiai.

„Atsakyti dabar taip – niekas jums neatsakys, ar palaikytų, ar nepalaikytų, nes apkaltos klausimas visada yra argumentų kalba – mes turime matyti argumentus, kuriais remiantis yra aišku, kad Seimo narys yra pažeidęs Konstituciją ar sulaužęs priesaiką“, – kalbėjo R.Budbergytė.

„Nemanau, kad šitoje vietoje reikėtų kalbėti apie apkaltą. Aišku, jeigu bus teisėsaugos kokie nors veiksmai, bet ne, čia yra politinis įvertinimas ir jį padarys partija ir rinkėjai, bet apkaltos aš neįžvelgčiau“, – sakė S.Skvernelis.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis

Kiek kitokią poziciją turi I.Kačinskaitė-Urbonienė.

„Nenoriu spekuliuoti be frakcijos pasitarimo, bet asmeniškai – jeigu jis neatsiprašo ir nesigaili, tai taip“, – tvirtino „darbietė“.

Tuo metu , pasak A.Verygos, artėjant Seimo rinkimams apkalta R.Žemaitaičiui tik padėtų susikrauti balsų.

„Kiek čia liko iki tų rinkimų? Ji jam tik sugeneruotų daugiau matomumo, žinomumo, jis turėtų, ką dėti į Tiktoką – manau, kad iš to būtų nulis naudos“, – kalbėjo Seimo narys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius