Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 02

A.Širinskienė tikina Jakilaičių veikla besidominti savo iniciatyva, E.Jakilaitis tai laiko viešųjų ryšių triuku

Praėjusią savaitę pranešusi apie kreipimąsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl užsienio reikalų ministro atstovės spaudai žurnalisto Edmundo Jakilaičio žmonos Rasos Jakilaitienės, „valstietė“ Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė socialiniame tinkle „Facebook“ šią temą plėtoja toliau. Šįkart ji tikina paprašiusi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atlikti E.Jakilaičio vykdomos individualios veiklos patikrinimą. Žurnalistas tokius veiksmus sako vertinantis kaip viešųjų ryšių triuką.
Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis
Agnė Širinskienė, Aurelijus Veryga, Ramūnas Karbauskis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Keturi A.Širinskienės klausimai dėl E.Jakilaičio verslo

„Valdininkė nurodė savo vyro, verslininko ir žurnalisto Edmundo Jakilaičio turimus verslus ir vykdomą individualią veiklą: kino filmų, vaizdo filmų ir televizijos programų gamyba, garso įrašymo ir muzikos įrašų leidybos veikla (veiklos rūšies kodas – 59); kūrybinė, meninė ir pramogų organizavimo veikla (veiklos rūšies kodas – 90); sporto ar atlikėjo veikla (veiklos rūšies kodas – 01).

Praėjus keletui dienų po R.Jakilaitienės privačių interesų deklaracijos pateikimo, jos sutuoktinis netikėtai pareiškė kitaip ir facebooke nurodė: „Individualią veiklą esu registravęs dar prieš 10 metų. Vedu renginius, seminarus, mokymus, debatus <…> man siūlo kažką moderuoti ar mokyti kur kas dažniau nei galiu sau leisti dėl užimtumo. Tam ir reikalinga individuali veikla.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Edmundas Jakilaitis

Kaip žinia, įvairūs mokymai – atskiros ekonominės veiklos rūšys, o Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (toliau – Įstatymas) 35 straipsnio 2 dalyje yra įtvirtinta mokesčio mokėtojo pareiga pradėjus vykdyti kokios nors rūšies individualią veiklą, apie tai informuoti mokesčio administratorių“, – socialinio tinklo paskyroje skelbia Seimo narė.

Ar galimai ne tik kad buvo nevykdoma pareiga pranešti mokesčių inspekcijai apie savo ūkinę veiklą, bet ir kartu nesumokėti mokesčiai už pajamas, gautas vedant mokymus?

„Kas pranešta mokesčių inspekcijai, kai E.Jakilaitis ir jo sutuoktinė įvardija E.Jakilaičio vykdomas veiklas nevienodai? Ar E.Jakilaitis galimai nevykdė įstatymu jam nustatytos pareigos pranešti mokesčių inspekcijai apie vykdomą naują individualios veiklos rūšį (mokymus)? Ar galimai ne tik kad buvo nevykdoma pareiga pranešti mokesčių inspekcijai apie savo ūkinę veiklą, bet ir kartu nesumokėti mokesčiai už pajamas, gautas vedant mokymus? Kaip sumokėti mokesčiai, kai veiklos rūšies kodo tikriausiai negali rašyti į metinę gyventojo pajamų deklaraciją, nes mokesčių inspekcijos nesi informavęs apie vykdomą veiklą?“ – vardija klausimus A.Širinskienė ir priduria įžvelgianti kuriamų prielaidų neteisėtam mokesčių susimažinimui.

„Kadangi klausimų kilo daug ir jie visi – mokestiniai – šįryt kreipiausi į Valstybinę mokesčių inspekciją, prašydama atlikti verslininko E.Jakilaičio vykdomos individualios veiklos mokestinį patikrinimą“, – pasisakymą užbaigia „valstietė“.

VMI atstovė spaudai Rūta Asadauskaitė 15min patvirtino, kad inspekcija antradienį sulaukė parlamentarės kreipimosi.

Įrašus „Facebook'e“ rašo pati

15min pasiteiravus, ar A.Širinskienė pati administruoja savo socialinio tinklo paskyrą ir yra minėto įrašo autorė, parlamentarė tikino: „Taip, o kas vietoj manęs dar gali administruoti?“.

„Kadangi kyla klausimų dėl valstybės tarnautojo interesų, aš manau, yra labai natūralu, kada matai nedeklaruotus interesus, tą klausimą kelti. Tai yra ne pirmas mano kreipimasis į VTEK dėl nedeklaruotų interesų ir dėl Seimo narių buvo kreiptasi, netgi gal mano frakcijos kai kurių nedeklaruotų interesų. Lygiai taip pat buvo kreiptasi ir dėl ponios R.Jakilaitienės“, – savo sprendimą domėtis užsienio reikalų ministro atstovės spaudai ir E.Jakilaičio žmonos veikla aiškina Seimo narė.

Tiesa, VTEK teigimu, A.Širinskienė asmeniškai į komisiją yra kreipusis du kartus – dėl minėtos R.Jakilaitienės ir parlamentaro Mindaugo Basčio.

A.Širinskienei kreipusis į VTEK dėl R.Jakilaitienės esą pažeisto Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo, užsienio reikalų ministro atstovė spaudai atnaujino savo interesų deklaraciją.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Jakilaitienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rasa Jakilaitienė

A.Širinskienės teigimu, R.Jakilaitienė į kreipimąsi sureagavo „labai teisingai ir nedelsiant užpildė visus vyro interesus ir akcijas, kurias turi“.

„Ji pripažino, kad tas pažeidimas buvo daromas ir ganėtinai ilgus metus“, – sako „valstietė“.

Čia buvo mano pareiga informuoti valstybinę instituciją, kad gali būti problema dėl mokesčių mokėjimo.

Jos teigimu, po šio kreipimosi į VMI žurnalistas E.Jakilaitis turėtų „pasidaryti išvadas“: „Tiesiog man kilo klausimas dėl jo individualios veiklos – žmona deklaravo vieną veiklą deklaracijoje, jis „Facebook'o“ paskyroje užsiminė, kad jis verčiasi kitomis veiklomis. Manau, tai yra mokesčių inspekcijos klausimas, išsiaiškinti, kokios ten realiai veiklos ir kaip ten yra mokėti mokesčiai. Nes iš tiesų, jeigu pažiūrėtumėm, kaip yra pildoma individualios veiklos apmokestinimo deklaracija, ten turi nurodyti konkrečius veiklos kodus. Vėlgi jeigu tai veiklai neturi kodo, nesi deklaravęs tos veiklos mokesčių inspekcijai, greičiausiai nelabai gali ir tas grafas pildyti. Tada kyla klausimas, kaip yra mokami mokesčiai. Čia buvo mano pareiga informuoti valstybinę instituciją, kad gali būti problema dėl mokesčių mokėjimo. Institucijos pareiga – vienaip ar kitaip reaguoti. Manau, išsiaiškins.“

Paklausus, kiek domėjimasis tiek R.Jakilaitienės interesais, tiek E.Jakilaičio verslu yra susijęs su žurnalisto klausimais Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkui Ramūnui Karbauskiui apie jo valdomo „Agrokoncerno“ veiklos skaidrumą, A.Širinskienė tikina, kad šie dalykai nesusiję visiškai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Karbauskis

„Tiesiog kadangi matai, jog yra nedeklaruoti interesai arba nesumokėti mokesčiai, tai reaguoji atitinkamai. Jeigu matyčiau, kad kitas asmuo nemoka mokesčių galimai arba galimai nedeklaruoja interesų, elgčiausi lygiai taip pat. Tą iš tiesų ir darau, nes, jeigu pasižiūrėtumėte, mano VTEK'ui skundų yra labai nemažai ir dėl kitų asmenų, kurie nėra nei žurnalistai, nei verslininkai“, – tvirtina A.Širinskienė.

Su R.Karbauskiu veiksmų sako nederinanti

Savo veiksmų kreipiantis į valstybines institucijas, skelbiant įrašus socialinėje erdvėje Seimo narė sako su R.Karbauskiu nederinanti: „Nederiname jokių veiksmų. Kiekvienas Seimo narys užsiima ta veikla ir sprendžia tas problemas, kurias jis mato. Frakcijoje jokių veiksmų dėl jokio kreipimosi šiuo ar kitu atveju, į VTEK ar VMI, anksčiau kreipusis ir į FNTT dėl kai kurių institucijų veiklų, tikrai nederiname ir priimame tuos sprendimus, kuriuos matome, kad reikia priimti.“

E.Jakilaitis: jeigu A.Širinskienė iš tikrųjų domėtųsi, atvažiuotų į biurą

Žurnalistas E.Jakilaitis teigia sveikinantis Seimo narės sprendimą kreiptis į VMI, sako neturintis, ką slėpti, o patį kreipimosi faktą tikina vertinantis ne kaip „norą išsiaiškinti“, o kaip bandymą nukreipti dėmesį.

„Gerb. Seimo nare, ačiū, kad toliau domitės. Bet kuriuo atveju, dėkoju, kad kreipėtės į VMI, ten tikrai geriau supranta“, – taip komentaruose socialiniame tinkle rašo žurnalistas.

„Individualios veiklos turėjimas nereiškia pajamų gavimo per individualią veiklą. Kada registravau individualias veiklas, registravau jas visiems gyvenimo atvejams kaip aš įsivaizdavau, kokių mano gyvenime gali būti pajamų, ir tiek“, – 15min sako jis ir priduria individualia veikla užsiimantis gana retai, kadangi turi kitų pareigų.

Jeigu jai labai įdomu, lai ji domisi, aš tikrai sveikinu ir neturiu nieko ką slėpti ir galiu viską visiems atsakyti.

„Čia yra niekas kita kaip noras nukreipti dėmesį, kalbėti apie kažkokius kitus asmenis, šiuo atveju, apie mane. Galime kalbėti, esu atviras, laukiu visų klausimų, sveikinu visus kreipimusis. Jeigu ponia A.Širinskienė iš tikrųjų domėtųsi, ji jau būtų atvažiavusi pas mus į biurą, paskaičiusi sutartis su LRT, išgėrusi visai neprastos kavos ar arbatos ir gavusi visus atsakymus į jai rūpimus klausimus ir toliau dirbtų veiklas, kurias pridera Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkei. O čia dabar yra noras nukreipti dėmesį, – kartoja E.Jakilaitis. – Jeigu jai labai įdomu, lai ji domisi, aš tikrai sveikinu ir neturiu nieko ką slėpti ir galiu viską visiems atsakyti. Jokių problemų nėra. Tik įtariu, kad tai yra akivaizdus viešųjų ryšių triukas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

Vertindamas teisinę bazę ir koncerno valdomus žemės ūkio paskirties žemės kiekius, E.Jakilaitis sako, kad „turime reikalų su pačiu turtingiausiu Lietuvoje gyvenančiu asmeniu Ramūnu Karbauskiu“.

„Ir man natūraliai kyla klausimai, kad tas ėjimas į politiką buvo siekis visa tai apsaugoti ir įtvirtinti dar labiau. Kai mes turime reikalą su, mano nuomone, turtingiausiu Lietuvoje gyvenančiu žmogumi, tai jo veiklų ir pasirenkamų būdų, ginklų arsenalas, tikėtina, yra labai platus. Tarp jų – ir toks bandymas nukreipinėti dėmesį“, – dėsto E.Jakilaitis.

Dabar kaip žurnalistas esu įsipareigojęs į tuos klausimus gauti atsakymus, jei ne tiesiogiai iš Ramūno Karbauskio, tai iš kitų šaltinių.

Padėkojo apie nedeklaruotus interesus pranešusiai „valstietei“

Į virtualioje erdvėje užvirusią diskusiją žurnalistas sako nežiūrintis kaip „į kariavimą“: „Aš uždaviau klausimus. Dabar kaip žurnalistas esu įsipareigojęs į tuos klausimus gauti atsakymus, jei ne tiesiogiai iš Ramūno Karbauskio, tai iš kitų šaltinių. Esu tikras, kad visuomenei svarbi informacija anksčiau ar vėliau bus susisteminta ir pateikta. Toks mano darbas.“

Tiesa, E.Jakilaitis pripažįsta, kad A.Širinskienės viešas įrašas ir kreipimasis į VTEK dėl jo sutuoktinės interesų deklaracijos, turėjo įtakos ją papildant.

„Perskaitęs tą pirmą ponios A.Širinskienės laišką aš jai padėkojau [...], nes mano žmona, tiesą sakant, tik 2014 metais pildė tą deklaraciją, po to jos nepapildė. Ponios A.Širinskienės laiškas ar kažkokie vieši dalykai buvo gera proga man su žmona pasikalbėti ne tik apie šeimyninius klausimus, vaikus ir taip toliau, [bet] ir apie mano vykdomas veiklas. Daugelio tų dalykų ji nežinojo ir iš karto papildė deklaraciją kaip koks Seimo pirmininkas po 15min rašinio“, – pasakojo E.Jakilaitis.

A.Širinskienės įrašą virtualioje erdvėje pakomentavo ir mokesčių ekspertė bei konsultacijų kompanijos „Fidexperta“ steigėja Rūta Bilkštytė, paaiškinusi, kad visos A.Širinskienės išvardytos profesijos (renginių, seminarų, mokymų, debatų vedimas) priskiriamos prie individualios veiklos. Iš šios veiklos gautos pajamos apmokestinamos 15 proc. gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu.

„Labai tikslus pajamų rūšies deklaravimas reikalingas, jei būtų daliai pajamų taikomas lengvatinis GPM 5 proc. tarifas, pvz., vykdant ir gavus pajamų iš pardavimo ar tarpininkavimo parduodant prekes ar pajamų iš žemės ūkio ar pan. Laisvųjų profesijų pajamos paprastai apmokestinamos atimant 30 proc. – kuomet pagal įstatymą nereikia papildomų sąnaudas įrodančių dokumentų“, – aiškino R.Bilkštytė.

E.Jakilaitis gruodį socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje R.Karbauskiui uždavė 24 klausimus apie jo valdomą „Agrokoncerno“ verslą. Seimo narys į šiuos klausimus neatsakė ir E.Jakilaičio pareikalavo klausimus paneigti. Žurnalistas to daryti nesutiko ir pranešė esantis pasiruošęs bylinėjimuisi teisme.

Socialiniame tinkle „Facebook“ temą apie R.Karbauskio kontroliuojamus verslus vysto ir politinės satyros „Dviračio šou“ kūrėjas Haroldas Mackevičius. Paskutinį kartą jis paviešino istoriją apie koncerno veiklą perimant smulkesnių ūkininkų žemes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius