-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 04

A.Skardžiaus apkaltos komisija kol kas stabdo tyrimą dėl vėjo jėgainių

Artūro Skardžiaus apkaltos komisija Seime nusprendė kuriam laikui sustabdyti tyrimo dalį, susijusią su vėjo jėgainėmis bei piktnaudžiavimu. Komisijos pirmininkė Agnė Širinskienė teigė, jog toks sprendimas buvo priimtas tam, kad nebūtų dubliuojamas Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) darbas. Opozicija tai vadina A.Skardžiaus gelbėjimu.
Artūras Skardžius ir Rimantė Šalaševičiūtė
Artūras Skardžius ir Rimantė Šalaševičiūtė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

STT atstovai trečiadienį lankėsi A.Skardžiaus apkaltos komisijos posėdyje. Tai buvo jau antras „valstietės“ A.Širinskienės vadovaujamos komisijos posėdis, abu kartus posėdžiai buvo uždari, taigi pašaliniai asmenys bei žurnalistai į juos įleisti nebuvo, tačiau posėdžiuose dalyvavo pats A.Skardžius.

Sutapimas ar ne, bet dar antradienį „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis „Žinių radijo“ eteryje užsiminė, jog Seimo komisija gali stabdyti tyrimą dėl A.Skardžiaus apkaltos, kol sulauks teisėsaugos išvadų. O trečiadienį po posėdžio A.Širinskienė pranešė, jog tyrimas keliais klausimais yra stabdomas, nes šiuo metu savo tyrimą atlieka STT.

Kol teisėsauga nepabaigs ikiteisminio tyrimo, Seimo komisija galės aiškintis epizodus, susijusius su A.Skardžiaus ir jo šeimos veikla Baltarusijoje, bet ne su vėjo jėgainėmis Lietuvoje. Nors būtent vėjo jėgainių istorija sukėlė didžiausią atgarsį bei daugiausiai abejonių dėl A.Skardžiaus veiklos.

„Remiantis tuo, kad vyksta ikiteisminis tyrimas ir buvome patikinti, kad galbūt artimiausiu laiku jis bus baigtas. Mes esame priėmę sprendimą stabdyti tyrimą apkaltos komisijos, bet tik ta apimtimi, kiek tai yra susiję su ikiteisminiu tyrimu. Iš keturių klausimų, manyčiau, kad du klausimai sustoja ir mes laukiame STT sprendimų. Žinodami, kad jis (sprendimas – aut. pas.) bus vienoks ar kitoks, tikėtina, kad artimiausiu laiku“, – sakė A.Širinskienė.

Pateikiame interviu su A.Širinskiene:

– Ko netirsite ir ką tirsite konkrečiai tada?

– Visos veikos galimos, kurios yra susijusios su piktnaudžiavimu, su jau minėtų elektrinių statymu kaimuose įvairiuose, su sandoriais – tikėtina, kad jos patenka į ikiteisminio tyrimo apimtį ir jos bus tiriamos vėliau. Dabar komisija savo darbą fokusuos ties tais epizodais, kurie yra nesusiję su ikiteisminiu tyrimu. Visų pirma Seimo nario galimi veiksmai, susiję su Baltarusija ir verslais ten.

– Ramūnas Karbauskis dar vakar, berods, pasakė, kad komisija gali stabdyti savo darbą, kol sulauks ikiteisminio tyrimo rezultatų. Ar jūs čia tarėtės su ponu Karbauskiu, ar jis taip nuspėjo?

– Nesitarėme, aš nežinojau jo tokio pasakymo. Bet manau, kad toks pasakymas yra logiškas, žinant Konstitucinio teismo sprendimus, kurie anksčiau buvo padaryti aiškinant tuos atvejus, kai apkalta yra susijusi su baudžiamosios atsakomybės klausimais.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Agnė Širinskienė

– Ponas Karbauskis taip pat sakė, kad apkaltos nėra iš ko daryti, jei STT nepateiks kitos medžiagos. Ar jūs su tuo sutinkate?

– Visų pirma, nekomentuoju nei Karbauskio žodžių, kurių negirdėjau, nes neturiu laiko klausytis kiekvieno jo pasisakymo. Kitas dalykas, tikrai nekomentuoju ir nereiškiu išankstinių nuomonių dėl paties tyrimo.

– Jūs sakėte, kad STT gali būti, jog greitai pabaigs tyrimą, STT taip pat mums sakė, kad tyrimas bebaigiamas. Ar jūs manote, kad iki komisijos darbo pabaigos STT pabaigs tyrimą, ar galėtų būti pratęstas komisijos darbo laikas?

– Manau, kad pabaigs. Jeigu komisija nespės ištirti, komisija turi visas galimybes pratęsti tyrimą. Jeigu prisimintumėme analogišką apkaltos procesą su ponu Basčiu, tai jeigu neklystu, ten buvo du kartus pratęsinėjamas laikas ir tas nesutrukdė tyrimo atlikti kokybiškai ir paduoti į Konstitucinį teismą.

– Tai jūs sieksite, kad jeigu STT nebaigs ikiteisminio tyrimo, kad būtų pratęstas komisijos darbo laikas? Na, kad Seimas bent balsuotų dėl to?

– Taip, priklausomai nuo to, kaip baigsis STT tyrimas. Jeigu jis baigsis įtarimų pareiškimu, tai apkalta ta apimtimi bus negalima. Jeigu baigsis be įtarimų pareiškimo, apkalta tos medžiagos pagrindu yra galima ir atitinkamai mes priimsime sprendimus.

– Ar jūs ketinate prašyti kažkokios medžiagos iš STT?

– Taip, yra priimtas sprendimas kreiptis į dvi institucijas. Prašysime prokuroro leidimo susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga ir taip pat kadangi yra epizodai, susiję su užsienio valstybėmis, su Baltarusija, kreipsimės į VSD (Valstybės saugumo departamentas – aut. pas.) klausdami ar jie neturi kažkokios informacijos.

– Bet žiūrėkite, STT pareigūnai mums sakė, kad nesidubliuoja jų tyrimas ir jūsų tyrimas, o jūs sakote kitaip.

– Tiesiog aš manau, kad jūs supratote kitaip tą nesidubliavimą. Nes medžiaga dubliuojasi, tačiau mūsų tyrimas tikrai negali daryti įtakos STT tyrimui. Tai yra vienas dalykas. Be to, kadangi išvada komisijos eis į Konstitucinį teismą, mes turime aiškiai atriboti tas veikas, kurios gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę. Nes vėliau tiesiog apkala negalės būti vykdoma, kol nesibaigs baudžiamosios bylos.

STT atstovas: ikiteisminis tyrimas beveik baigtas

STT Antrosios valdybos viršininkas Daumantas Pocius žurnalistams teigė, kad jų vykdomas ikiteisminis tyrimas dėl A.Skardžiaus veiklos yra beveik baigtas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Specialiųjų tyrimų tarnyba

„Tyrimas vyksta 9 mėnesius, atsižvelgiant į tyrimo specifiką, tai nėra labai trumpas, bet ir nėra ilgas tyrimas. Tyrimas yra beveik pabaigtas“, – komentavo D.Pocius.

Tiesa, jis paminėjo, kad STT ir parlamento komisijos tyrimai skiriasi ir teisėsaugai Seime atliekamas tyrimas netrukdo.

A.Kubilius: Skardžiaus gelbėjimo komisija

A.Skardžiaus apkaltos komisijos narys, konservatorius Andrius Kubilius sprendimą sustabdyti tyrimą tam tikrose dalyse pavadino A.Skardžiaus gelbėjimu.

Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Andrius Kubilius
Aliaus Koroliovo / 15min nuotr./Andrius Kubilius

„Aš protestavau, mano manymu, yra ieškoma būdų, kaip sąmoningai netirti arba vilkinti. Daugumos balsais buvo priimtas sprendimas, kad kol kas daroma pertrauka vadinamam Čiūtelių kaimo epizode, kur mes įtariame, kad yra gaunamos nepagrįstos pajamos iš žemės nuomos. Nes kaip tik šitą epizodą tiria STT.

Buvo bandoma taip pat teigti, kad kitų epizodų, pavyzdžiui Baltarusijos, neverta tirti, nes tai neįeina į šią Seimo kadenciją. Nors, mano manymu, kad iš ten gaunamos pajamos ir dabar yra gaunamos ir todėl reikia tirti. Na, tai tą lyg ir pradėsime tirti, bet bendra nuotaika man yra tokia, kad Skardžiaus gelbėjimo komisija veikia nuosekliai“, – kalbėjo A.Kubilius.

Primename, kad A.Skardžiaus apkaltos Seimas imasi po 15min tyrimų, kuriais atskleisti nutylėti politiko ryšiai. Pernai 15min nustatė, jog A.Skardžiaus šeima gauna solidžias pajamas iš žemės, ant kurios įrengtos vėjo elektrinės, kai A.Skardžius pats galimai proteguoja šio verslo savininkų interesus Seime.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Artūras Skardžius

Vėliau surengtas parlamentinis tyrimas nustatė, jog A.Skardžiaus sutuoktinės Snieguolės Skardžiuvienės ir jos partnerių verslas Baltarusijoje finansuojamas „Belgazprombank“ – Baltarusijos banko, kurį kontroliuoja Rusijos energetikos koncernas „Gazprom“. A.Skardžius yra pagarsėjęs kaip suskystintų gamtinių dujų terminalo kritikas – Seimo opozicija jam ne kartą prikišo, esą taip jis gynė „Gazprom“ interesus Lietuvoje.

VIDEO: Apie ryšius su vėjo energetikais paklaustas A.Skardžius: „Gal tu norėtum savo akytes man parodyt?“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius