Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 11 17

A.Veryga: pusmetį pereinamuoju laikotarpiu vaistininkams baudos nebus taikomos

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad bus taikomas pereinamasis pusmečio laikotarpis (iki kitų metų gegužės 1 d.), kurio metu vaistinėse apsilankę ir pažeidimų užfiksavę Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) slapti pirkėjai nebaus vaistininkų piniginėmis baudomis. Tokiais atvejais bus taikomi tik įspėjimai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Receptas
Receptas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, toks sprendimas priimtas įvertinus vaistinių veiklos trūkumus, susikaupusius per daugybę metų, kurie išryškėjo nuo lapkričio įsigaliojus naujovėms, nors iki šiol dar nė vienoje vaistinėje nebuvo apsilankęs joks slaptas pirkėjas.

„Su ekspertais nusprendėme, kad šiuo atveju geriausias sprendimas būtų taikyti pusmečio pereinamąjį laikotarpį, kurio metu visi galėtų deramai pasiruošti pokyčiams. Pirmiausia, reikia nuraminti pacientus – jie neturėtų nerimauti, nes vaistų išdavimo ir išrašymo taisyklės nesikeitė. Jos – tokios pat, kaip iki šiol. Skirtumas tik tas, kad iki šiol vaistinės jų nesilaikė, o dabar nusprendė tai daryti kruopščiai, bijodamos slaptų pirkėjų vizitų. Tad raginame pacientus pasitarti gydytojais, pasirūpinti reikiamais receptais“, – sako ministras A.Veryga.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Per šį laikotarpį, bus sudarytos lankstesnės galimybės pacientams, nepatiriant nepatogumų, įsigyti reikiamus vaistus. Pavyzdžiui, numatyta įdiegti naujoves, kurios leistų gydytojams prasitęsti receptus telefonu, sudaryti galimybes vaistininkams tam tikrais atvejais patiems pratęsti receptus arba skirti receptinius vaistus.

Tuo tarpu vaistinės turi dar daugiau įsipareigojimų, kurie, ministro A.Verygos teigimu, yra labai rimtas socialiai atsakingo verslo išbandymas, kuris parodys, ar šis verslas gali mąstyti pilietiškai, o ne vien pelno siekiančiai.

„Vaistinės kaip verslas privalo būti visapusiškai socialiai atsakingos ir sklandžiai pasiruošti pokyčiams. Jos privalo parengti darbuotojus, nuolat objektyviai ir be emocijų informuoti pacientus apie naujoves, žmonėms nekelti panikos ir jų neerzinti, siunčiant prašyti receptų pas Verygą ar kitus politikus. Tai, kas vyksta dabar, yra neadekvati vaistininkų reakcija į naujoves, kurių labai nenorėjo farmacijos sektorius“, – teigia ministras A.Veryga.

Tuo tarpu VVKT viršininkas Gintautas Barcys sako, kad dar nė vienoje vaistinėje nebuvo atlikti kontroliniai pirkimai (slaptų pirkėjų vizitai), kurie atliekami tik gavus skundus arba kitos institucijos pavedimą ar prašymą patikrinti konkrečius atvejus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Barcys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gintautas Barcys

„Atkreipiame dėmesį, jei vaistinėse apsilankę slapti pirkėjai fiksuos kokių nors pažeidimų, vaistininkams pusmetį bus taikomi tik įspėjimai, o ne piniginės baudos. Mūsų tikslas nėra bausti, mes norime, kad pacientai gautų kokybiškas farmacines paslaugas, konsultacijas, tad esame pasirengę bendradarbiauti ir konsultuoti pacientus bei vaistines“, – sako G.Barcys.

Jo teigimu, vaistininkai irgi turėtų būti budrūs – VVKT slapti pirkėjai neprašo susimokėti baudų prie kasos, tad jei taip nutinka, reikėtų kreiptis į policiją.

SAM primena, kad pastarosiomis dienomis paaiškėjo, jog dauguma vaistinių ilgą laiką pažeidinėjo vaistų išdavimo taisykles ir neprašydavo iš pacientų receptų tam tikriems vaistams, nors privalėjo tai daryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius