-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 06 12

Epidemiologai nerimauja ne tik dėl švenčių ir keliautojų: sunku atsekti, kaip COVID-19 užsikrėtė 9 žmonės

Per penkias šios savaitės dienas Lietuvoje nustatyti 42 nauji užsikrėtimų koronavirusu atvejai - dvigubai daugiau nei praėjusią. Penktadienį mirė dar vienas žmogus. Kitą savaitę Lietuvoje atšaukiamas karantinas, o kaip toliau kovosime su pasauline pandemija? A.Veryga neslepia, kad problemų dabar kelia įvežtiniai atvejai ir asmeninėse šventėse kilę židiniai. R.Lingienė priduria, kad dar labiau neramu dėl to, kad per savaitę nustatyti 9 su židiniais nesusiję atvejai.

Apie visa tai penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

Konferenciją žiūrėkite čia:

R.Lingienė tvirtino, kad per šią savaitę jau nustatyti 9 atvejai, kai neįmanoma atsekti, kur žmonės užsikrėtė.

„Didžiausią susirūpinimą mums šiuo metu kelia šventės, pasekmės po švenčių ir būtent tie atvejai, dėl kurių neįmanoma nustatyti jokių sąsajų“, – teigė ji.

R.Lingienė tvirtino, kad devyni atvejai, kai užsikrėtimo šaltinio nepavyksta atsekti, kelia didžiausią susirūpinimą.

„Šie atvejai rodo, kad virusas niekur nedingo ir plinta visuomenėje. Tikrai negausiai, nesparčiai, bet tokiais atvejais nepavyksta nutraukti jo plitimo grandinės, kai nežinai, kur tas šaltinis. Plitimas visuomenėje, kai nežinome, kas nuo ko užsikrėtė, susirūpinimą kelia. Ir minėtos asmeninės šventės“, – aiškino R.Lingienė.

Plitimas visuomenėje, kai nežinome, kas nuo ko užsikrėtė, susirūpinimą kelia.

Įvežtiniai atvejai, kurių šią savaitę – penki, netrimo kelia mažiau, nes juos pavyksta lokalizuoti.

Pasak ministro, visus naujus įvežtinius atvejus sugaudyti yra labai sudėtinga, nes nebegalioja sienų kontrolė ir niekas negali sužiūrėti, ar žmogus grįžo iš šalies, iš kurios grįžus reikia būtinai saviizoliuotis.

„Žmonės turėtų suprasti, kad atsakingi už saugumą esame mes visi“, – teigė A.Veryga ir prašė negudrauti ir laikytis nurodymų, nerizikuoti savo ir kitų žmonių sveikata.

Taip pat ministras dar kartą kartojo patarimą vasarą atsisakyti švenčių, kurių galima atsisakyti. O jei šventė visgi vyks, tai stengtis jas organizuoti lauke, neprisikviesti per daug svečių.

Ministras tvirtino, kad visų piliečių ištirti nėra galimybių, todėl besimptomių atvejų pasitaikys.

„Labai svarbu testuoti žmones, kurie turi simptomų“, – aiškino ministras ir nurodė, kad tokie atvejai esą ir labiau užkrečiami.

Taip pat jis tikino, kad situaciją visuomenėje geriau suvoksime po to, kai bus atliktas populiacijos tyrimas, kurį pradėti planuojama liepą.

Tirti visų atvykstančių neįmanoma

Klausiamas, ar tikrai pagrįstas buvo sprendimas nebetirti visų grįžtančių iš užsienio asmenų, ministras tikino, kad didėjant keliautojų srautams tiesiog nebeįmanoma jų visų ištirti.

„Jie (įvežtiniai atvejai – red.) gali tapti problema, jie yra problema, bet lygiai taip pat neįvežtiniai atvejai yra problema. Matome židinius, plitimą šventėse, susibūrimuose. Dėl ko visi nėra testuojami, tai dėl to, kad srautai yra dideli. Būtų sudėtinga tą organizuoti ir užtikrinti. Net ir patį mėginių paėmimą nėra taip paprasta suorganizuoti, kuomet atvyksta labai daug žmonių“, – aiškino, kodėl atvykstantiems tyrimai nebeprivalomi, A.Veryga.

Kol kas tikrai neplanuojame visų atvykstančių testuoti.

„Jei pradėtume kiekvieną parvykstantį testuoti, susidurtume su problemomis, kad žmonėms, kuriems testas būtinai reikalingas (...), jie susidurtų su problemomis atlikti tokį testą. Kol kas tikrai neplanuojame visų atvykstančių testuoti, bet rekomendacijos yra aiškios: stebėti savo būklę, atsiradus bent menkiausiems simptomams, tirtis, net ir tie, kurie neturi simptomų, gali užsiregistruoti ir išsitirti mobiliuosiuose punktuose. Kol kas to pakanka. Jei matysime, kad situacija darosi sudėtinga, yra ne tik testavimas – yra galimybės riboti atvykimą iš tų šalių“, – pridūrė ministras.

Pasak jo, nors šios savaitės situacija blogesnė nei praėjusi, kol kas nedvejojama, ar teisinga buvo nuo kitos savaitės karantiną atšaukti.

„Kriterijai yra orientyras, rekomendacija, į ką mes žiūrime kaip į atskaitos tašką. (...) Anksčiau du iš keturių kriterijų atitiko tuos nustatytus reikalavimus, bet tie du, kurie neatitiko, yra labiau mūsų pačių nusistatyti labiau lokaliai situacijai vertinti“, – kalbėjo ministras.

Ministras pranešė, kad rengiantis pakartotinėms koronaviruso bangoms, medicinos atsargų rezervą papildė „Intersurgical“ pagamintos kaukės.

Pasak A.Verygos, jau atveria duris medicininės reabilitacijos klinikos.

„Dabar yra tikrai aiškus nurodymas, kad jos turi atnaujinti paslaugų apimtis“, – sakė jis.

A.Verygos teigimu, jau svarstoma atsisakyti nurodymo medikams dirbti ciklais, kad komandos nesusidurtų.

„Girdime pacientus ir raginame įstaigas greičiau prisitaikyti“, – kalbėjo jis.

Ministro teigimu, liepą sveikatos įstaigos jau turės suteikti 70 proc. paslaugų, kad gautų 1/12 finansavimą.

Mirė dar vienas žmogus

Penktadienį nuo koronaviruso mirė dar vienas asmuo. Klaipėdos universitetinė ligoninė pranešė, kad mirė 51-60 amžiaus grupei priklausantis asmuo, kuris gegužę keltu grįžo iš Švedijos.

Trys iš keturių per praėjusią parą patvirtintų naujų koronaviruso atvejų užfiksuoti Vilniaus, vienas – Kauno apskrityje.

R.Lingienės teigimu, du atvejai nustatyti atliekant mokamus tyrimus.

Įvežtinis atvejis nustatytas tolimųjų reisų vairuotojui, gegužės 30 dieną grįžusiam iš Danijos. Jam mokamas tyrimas atliktas darbdavio iniciatyva.

Kitas asmuo mokamą tyrimą darėsi prieš išvykdamas į Vokietiją.

Trečias atvejis sostinėje nustatytas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės darbuotojui, jaučiančiam infekcijos simptomus.

Paskutinį kartą darbe asmuo buvo birželio 10 dieną, nors simptomus pajuto birželio 8-ąją.

Šis atvejis problemiškas, nes asmuo dalyvavo asmeninėje šventėje birželio 6 dieną. Su juo glaudų kontaktą turėjo 8 asmenys, o darbe 30 bendradarbių, iš kurių 13 rizika susirgti aukšta ir teks izoliuotis.

Apie ketvirtą atvejį, nustatytą Kauno apskrityje, NVSC pateikti daugiau informacijos kol kas negalėjo.

Koronavirusas iš viso nustatytas 1756 asmenims, šiuo metu juo serga 272 žmonės, pasveiko – 1400, izoliacijoje šiuo metu yra 309 asmenys.

Nuo koronaviruso mirė 75 žmonės, dar dešimt koronavirusu užsikrėtusių asmenų mirė dėl kitų priežasčių.

Nuo birželio pirmos dienos šalyje registruoti 15 įvežtinių atvejų. Šią savaitę jau nustatyti penki įvežtiniai atvejai – du iš Lenkijos, po vieną iš Jungtinės Karalystės, Lenkijos ir Nigerijos.

Ligoninėse penktadienį gydomi 30 žmonių, reanimacijoje trys, o plaučių ventiliacijos reikia vieninteliams pacientui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius