Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 10 13

Raseiniuose koronaviruso židinys blėsta, o dėl Kelmės nerimo daugiau – siūloma steigti mobilų punktą, atšaukti renginius

Per trylika spalio mėnesio dienų Lietuvoje jau nustatyti 1673 užsikrėtimų koronavirusu atvejai – vidutiniškai po 128 kasdien. Ar situaciją dar galima vadinti valdoma? Auga atvejų skaičius, kai nepavyksta nustatyti užsikrėtimo grandinės. Spalį tokių atvejų – jau kas ketvirtas.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Antradienį spaudos konferencijoje naujausią informaciją apie koronaviruso valdymą pristato sveikatos apsaugos ministras, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovas Aurelijus Veryga, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė ir Ignas Rubikas, SAM Visuomenės sveikatos departamento Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas.

Konferenciją žiūrėkite čia:

Danielė Patapaitė išsiųsta prieš 2 val.

Ministras tikino, kad skaičiai įrodo, kad situacija dėl viruso plitimo blogėja, tačiau tai, kad situacija yra valdoma, leidžia sakyti faktas, kad gyvename atsipalaidavę, gal net per daug, tačiau sveikatos sistema veikia, teikiamos planinės paslaugos.

„Mes funkcionuojame taip, kaip funkcionuotume ir viruso nesant. (...) Kol kas nematome ir eksponentinio augimo, augimas pas mus kol kas yra nuosaikus. Aišku, jis bet kada gali peraugti į eksponentinį, nes, kaip paminėjote, daugėja atvejų, kai užsikrėtimo kelias yra nežinomas. Jei žmonės nesilaikys saugos, (....) tai galime pereiti į čekišką scenarijų“, – teigė jis.

Anot A.Verygos, planinės paslaugos būtų stabdomos, jei būtų pasiektas 70 proc. lovų koronaviruso pacientams rezervo užimtumas.

Po savaitgalio rizikingomis savivaldybėmis tapo jau 17 savivaldybių, jose bus intensyviau vykdomi COVID-19 tyrimai.

Pasak A.Verygos, nuolat yra stebima, kiek sergančių asmenų kokiame rajone yra nustatoma, ten didinamas testavimas ir, jei pastebima, kad yra plitimas, ten NVSC teikia rekomendacijas savivaldybėms.

„Raseiniuose situacija buvo ypatinga, teko skelbti lokalų karantiną“, – sakė A.Veryga.

Ministras tikino, kad Kelmės ir Plungės savivaldybėms rekomendacijas jau pateikė NVSC. Pasak ministro, gali būti, kad Raseiniuose karantino pakaks dviejų savaičių trukmės.

Pasak R.Lingienės, koronaviruso židinys Raseiniuose pamažu blėsta, o žmonės ėmė aktyviau tirtis. Kvietimus išsitirti yra gavę dar apie 900 žmonių.

Tuo tarpu Kelmėje židinys ima liepsnoti stipriau. Iki spalio 11 d. jau buvo fiksuotas 71 atvejis. Daugiausia atvejų siejama su „Kelmės pienine“ ir Kelmės ligonine. Nerimą kelia ir Liolių socialinės globos namai.

„Raginame Kelmės ekstremalių situacijų komisiją imtis aktyvių veiksmų“, – sakė R.Lingienė.

Pasak R.Lingienės, savivaldybė raginama atidaryti mobilų tyrimų punktą, atšaukti renginius, įvesti nuotolinį mokymąsi ir darbą.

Šiuo metu, pasak NVSC atstovės, visoje Lietuvoje koronavirusu serga 293 medikai.

Koronavirusas yra pasiekęs 179 ugdymo įstaigą, trisdešimtyje ugdymo įstaigų fiksuotas vidinis viruso plitimas.

Sveikatos apsaugos ministras taip pat pranešė, kad keičiasi saviizoliacijos taisyklės. Pakeitimai leis netaikyti saviizoliacijos vadovybės apsaugos pareigūnams, užsieniečiams, kurie atvyks dėl humanitarinių priežasčių, dirbti atvykstantiems žurnalistams – jiems reikės atlikti koronaviruso tyrimą. Išvykti iš Lietuvos bus leidžiama ne tik užsieniečiams ir užsienyje dirbantiems lietuviams, bet ir tiems, kurie į kitą valstybę vyks sveikatos priežiūros tikslais.

A.Veryga antradienį teigė, kad atnaujinta svetainė pagalbasau.lt, kur galima gauti su emocine pagalba susijusias paslaugas.

R.Lingienė tvirtino, kad nerimą kelia du židiniai sveikatos įstaigose Kaune.

Per vakar dieną 2 infekcijos atvejai buvo patvirtinti LSMU Kauno klinikų Neurochirurgijos skyriuje, vienas pacientas, kitas gydytojas. Iš viso registruoti 6 susiję atvejai, iš kurių 5 pacientai ir 1 darbuotojas.

Taip pat 2 COVID-19 infekcijos atvejai registruoti LSMU Kauno ligoninės Kardiologijos skyriuje. Vienas iš asmenų yra pacientas, kitas antrinis atvejis. Iš viso registruotas 21 atvejis, susijęs su šiuo protrūkiu.

Be to, fiksuotas dar vienas židinys Birštono sanatorijoje „Tulpė“, kur koronavirusas nustatytas medikui ir pacientui.

Per parą Lietuvoje nustatyta 118 naujų koronaviruso atvejų, bendras jų skaičius siekia 6366, trys žmonės mirė, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Tebeserga 3386 asmenys, pasveikusiais laikomi 2842.

Skelbiama, jog mirusiųjų nuo koronaviruso yra 106, trimis daugiau nei ankstesnę parą.

Taip pat dešimčia, iki 32, išaugo dėl kitų priežasčių mirusių sirgusiųjų COVID-19 skaičius. R.Lingienė tikino, kad apie dešimt naujų mirčių duomenys gauti iš Šiaulių regiono, ne visi jie mirė per vieną dieną, tačiau duomenys gauti pirmadienį.

Izoliacijoje šiuo metu yra 34 tūkst. 624 asmenys.

Ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 149 pacientai, antradienį pranešė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Rolanda Lingienė.

Anot jos, 22 pacientai guli reanimacijos skyriuose, 80-čiai taikoma deguonies terapija, dešimčiai – dirbtinė plaučių ventiliacija.

Likusieji 123 gydomi stacionare.

Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruotas 321 įvežtinis atvejis.

Per praėjusią parą ištirti 7266 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, nuo pandemijos pradžios iš viso atlikti 852 tūkstančiai ir aštuoni tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius