-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 31

Abiturientų šventės: kaip linksmintis be tragedijų ir skaudžių pasekmių visam gyvenimui

Kone kasmet abiturientų paskutinio skambučio ir išleistuvių šventės neapsieina be incidentų ar net skaudžių nelaimių. Kaip subalansuoti norą pagaliau atsipalaiduoti po sekinančių mokslo metų ir egzaminų sesijos, linksmybes ir sveiką protą?
Abiturientų šventė
Abiturientų šventė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis pasakojo, kad aukso vidurį sunku rasti ne tik paaugliams, bet ir tėvams bei pareigūnams.

Natūralu, kad švęsti jaunimas nori be suaugusiųjų. Vakarėliuose tėvai nepageidaujami, retai į juos kviečiami ir mokytojai. Policijos pareigūnai, net ir žinodami švenčių vietas, į jaunimo teritoriją nesibrauna, nebent būtų sulaukę skundų ar iškvietimų, turėdami įtarimų, kad kas nors neleistino vyksta.

„Organizuoti reidus sodybose turbūt nėra tinkamiausias kelias. Policija nueina į mokyklą, patikrina moksleivius dėl narkotinių medžiagų, o visuomenėje kyla pasipiktinimas, kad pažeidžiamos žmogaus teisės. Sunku rasti balansą, nors pareigūnai labai stengiasi“, – užtikrino R.Matonis.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Pasirengę reaguoti

R.Matonis pažymi, kad žiniasklaida dažniausiai nušviečia rezonansinius įvykius. Tuo metu patruliai abiturientų švenčių metu susiduria su daugybe įvairių incidentų.

„Garsas, triukšmas, muštynės, viešosios tvarkos pažeidimai. Daugiausiai nusiskundimų sulaukiama, jei kaimo turizmo sodybos turi kaimynų“, – pasakojo R.Matonis.

Žmones, matančius įtartinas situacijas, pavyzdžiui, jei neblaivūs jaunuoliai bando sėsti už vairo, jis ragina būtinai informuoti policiją: „Esame pasirengę į tokius pranešimus reaguoti.“

Siūlo vengti tvenkinių

R.Matonio įsitikinimu, nėra vieno recepto, kaip apsaugoti linksmybių sūkurio įtrauktus jaunus žmones nuo nelaimių. Uždrausti švęsti – tikrai ne išeitis.

„Tačiau galbūt tėvai vaikams galėtų pasiūlyti įdomesnių veiklų: ne tik susirinkti linksmintis, bet ką nors veikti, žaisti lauko žaidimus. Galbūt vertėtų samdyti įmonę, kuri organizuotų pramogas ir veiklas. Tokiu būdu būtų mažiau vartojama alkoholio ar narkotinių medžiagų“, – įsitikinęs Policijos departamento atstovas.

Būtų puiku, jei šventes organizuojantys jaunuoliai pagalvotų ir apie privačias saugos tarnybas. Tai būtų žmonės iš šalies, kurie nesikėsintų į vakarėlio privatumą, tačiau galėtų padėti išvengti nemalonių incidentų.

Policija nueina į mokyklą, patikrina moksleivius dėl narkotinių medžiagų, o visuomenėje kyla pasipiktinimas.

„Tai, aišku, yra papildomos išlaidos. Dažniausiai organizuojant išleistuvių šventes taupoma ir pinigai leidžiami pramogoms, prabangesnių sodybų, pirčių nuomai“, – svarstė R.Matonis.

Tiesa, renkantis šventės vietą jis rekomenduoja gerai pagalvoti, ar verta nuomotis sodybą ant ežero kranto: „Tvenkiniuose, ežeruose įvyksta skaudžių nelaimių. Organizuojant šventę reikėtų į tai atsižvelgti, o ir sodybų savininkams pagalvoti, kaip jaunimui sudaryti kuo saugesnes sąlygas.“

Tėvų indėlis – reikšmingas

Įvykus nelaimėms visuomenės akys nukrypsta į įvairias institucijas, tačiau, anot R.Matonio, nereikėtų nuvertinti tėvų indėlio.

„Labai svarbu, kad tėvai pasirūpintų vaikų parvežimu iš tų vakarėlių. Būtų logiška susitarti, kad, kai baigiasi vakarėlis, jie atvažiuotų. Taip būtų galima išvengti nelaimių, kai neblaivūs jaunuoliai sėda prie vairo ir patenka į tragiškus eismo įvykius“, – pažymėjo R.Matonis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Abiturientų šventė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Abiturientų šventė

Jis rekomenduoja tėvams su vaikais palaikyti nuolatinį ryšį telefonu ir susiskambinti kas kelias valandas. Tai irgi padėtų kontroliuoti vakarėlio eigą, jausti jo atmosferą.

„Siūlome tėvams aktyviai dalyvauti renginio organizavime, pasikalbėti su sodybų ar kavinių savininkais, kurie irgi gali kelti tam tikrus reikalavimus ir sąlygas. Būtina žinoti tikslią vakarėlio vietą, sodybų šeimininkų kontaktus“, – sakė R.Matonis.

Skaudžių nelaimių neišvengė

Šiomis dienomis Lietuvą prikaustė istorija, kai po dešimtokų vakarėlio septyniolikmetė atsidūrė Kauno klinikų reanimacijoje. Jurbarko rajone gyvenančią merginą vakarėlio metu pasikėsinta išžaginti, ji buvo žiauriai sumušta. Plačiau apie tai skaitykite čia.

Tai – toli gražu ne vienkartinis atvejis, kai jaunuolių mokyklos baigimo linksmybės baigiasi liūdnomis pasekmėmis.

  • 2017 metų gegužę paskutinio skambučio šventę Panevėžio rajone užtemdė tragedija. Nelaimė įvyko, kai nuo abiturientų BMW stogo staiga nulėkė kartoninė skrybėlė, puošusi 12-tokų mašiną paskutinio skambučio proga. Išvydusi staiga ant kelio nukritusią kliūtį iš paskos važiavusi moteris bandė stabdyti savo „Opel“, tačiau mašiną sumėtė, ji išlėkė į priešingą eismo juostą ir kaktomuša susidūrė su sunkvežimiu. Per nelaimę iš karto žuvo vairuotoja ir jos 7 metų amžiaus dukrelė.
  • 2013 metų gegužę Paskutinio skambučio šventė tragiškai baigėsi dviem Panevėžio „Minties“ gimnazijos abiturientams. Kaimo turizmo sodyboje surengto vakarėlio metu nuskendo du jaunuoliai. Bendramoksliai vaikinų pasigedo vėlų vakarą, kai jie iš pirties išėjo į šalia esantį tvenkinį maudytis ir nebegrįžo. Kadangi tragedijos liudininkų nebuvo, manyta, kad vienas abiturientas pradėjo skęsti, o kitas puolė jo gelbėti, tačiau tai pražudė abu.
  • Prieš 9 metus Paskutinis skambutis Panevėžio „Minties“ gimnazijoje irgi suskambėjo gedulingai. Tąkart šios šventės rytą žuvo 19-metę abiturientę per dvyliktokų rytines šėliones motociklu „Yamaha“ skubiai vežęs ir į automobilį rėžęsis jos pažįstamas baikeris. Mergina liko gyva, bet buvo rimtai sužalota.
  • 2008-aisiais Paskutinį skambutį gedulas aptemdė Mažeikių rajono Sedos Vytauto Mačernio gimnazijoje. Per šią šventę, po oficialių iškilmių moksleiviams išvykus švęsti į poilsiavietę Uikių miške, prie Plinkšių ežero, už kelių kilometrų nuo Sedos, naktį dingo 19-metis abiturientas. Maždaug po savaitės vaikino kūnas buvo surastas nuskendęs Plinkšių ežere. Pareigūnai neslėpė, kad abiturientai tąkart buvo vartoję nemažai alkoholio.

Šiais metais bendrojo ugdymo mokyklas baigia 23,7 tūkst. abiturientų. Praėjusią savaitę nuskambėjus paskutiniam skambučiui, abiturientams pagrindinė brandos egzaminų sesija mokyklose dar truks iki birželio 20 d. Norint gauti brandos atestatą, šiemet reikia išlaikyti privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieną pasirinktą brandos egzaminą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius