-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 16

„Ačiū, Stasy“: Šiaulių ir Panevėžio merai piktinasi Seimo sprendimu dėl rinkimų komitetų

Seimas šią savaitę atmetė prezidento Gitano Nausėdos veto dėl Politinių organizacijų įstatymo ir patvirtino griežtesnius reikalavimus rinkimų komitetams. Tai supykdė su komitetais išrinktus Šiaulių ir Panevėžio merus Artūrą Visocką ir Rytį Mykolą Račkauską, kurie sako, kad taip paprasčiausiai partijos bando kliudyti komitetams artėjančiuose savivaldos rinkimuose.
Artūras Visockas ir Rytis Mykolas Račkauskas
Artūras Visockas ir Rytis Mykolas Račkauskas / 15min nuotr.

„Aš jau padėkojau viešai Stasiui, bet nerašiau kokiam, ir parašiau –ačiū, Stasy, už tai, jog tiesiog bijoma aukštesnio lygio politinės diskusijos ir konkurencijos. Kodėl bijoma? Matyt, pasekė kelis sezonus, mato, kad neišeina laisvoj Lietuvoj persiimti dėmesį, žmonių palankumą paprastuoju būdu, tai tada pradeda užtvaras daryti“, – 15min sakė Šiaulių miesto vadovas A.Visockas.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Artūras Visockas
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Artūras Visockas

„Tam tikros detalės juokingos iki ašarų: registruojant komitetą – išgirskit, ką pasakysiu – mums kiekvienas žmogus turės ateiti į savivaldybę ir pasiimti raštą, kad jis tikrai deklaruotas. Keliu klausimą – kokio velnio tai reikalinga, jeigu Teisingumo ministerija tuos duomenis turi – užtenka suvesti asmens kodą ir viskas jiems aišku“, – piktinosi jis.

Jo teigimu, parlamentarai, atmetę prezidento veto, išsigando kitokio mąstymo.

„Žmonės išsigando aukštesnio lygio mąstymo, kuris veda į tam tikrą filosofiją, o ne tik į tas plyteles arba fotelius – vienas tam, kitas – kitam, tau ten namą, tau ten sklypą“, – kalbėjo A.Visockas.

„Kodėl mano komanda Šiauliuose nesubyra, nors įtampų pilna? Nes dirbame ne fotelio, o idėjos lygmeny. Jį reikėtų perkelti ir į Seimą, bet, žinai, tai jau pavojinga, kažkas grius, kažkam nebetiks, taisyklės yra kitokios“, – tęsė jis.

Šiaulių meras įsitikinęs, kad istorija dėl griežtesnių reikalavimų komitetams prasidėjo nuo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko, konservatoriaus Stasio Šedbaro melo.

„Kažką turėsim daryti ir darysim. Ir šitoje vietoje visa melodija prasidėjo nuo Stasio Šedbaro melo pasakant, kad komitetai po rinkimų išnyksta. Niekur jie neišnyksta – sąrašas kabėdavo kaip ir partijų sąrašai. Bet kuri organizacija po rinkimų gali išsiregistruoti ir čia išnyksta ar neišnyksta nėra tema. Melu pradėta istorija, o tikslas yra sutramdyti ir apriboti laisvę ir demokratiją“, – pykčio neslėpė Šiaulių miesto vadovas.

„Konkreti diskriminacija“

Panevėžio miesto meras R.M.Račkauskas 15min pabrėžė, kad griežtesni reikalavimai yra diskriminaciniai komitetų atžvilgiu.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Rytis Mykolas Račkauskas

„Aš manau, kad partijos nustato žaidimo taisykles savo politiniams konkurentams. Tai nekorektiška ir neteisinga. Lyg ir daroma su pretekstu kažką suvienodinti, bet realiai tai yra komitetų diskriminacija, ir labai konkreti“, – kalbėjo penkto pagal populiaciją šalies miesto vadovas.

Pasak politiko, valdžia stengiasi apsunkinti „gyvenimą“ komitetams, kurie, kaip parodė rinkimai, savivaldoje yra dažniausiai populiaresni už tradicijas partijas.

„Stengiamasi maksimaliai apsunkinti. Dar didesniuose miestuose paprasčiau, bet mažesnėse savivaldybėse sudėtingiau bus tą komitetą įsteigti. Administracinė našta bus didesnė. Partijos nepopuliarios, komitetai populiaresni, tai bandoma kažką padaryt“, – teigė R.M.Račkauskas.

Vis dėlto, jis įsitikinęs, kad net ir griežtesni reikalavimai jo komiteto nuo dalyvavimo rinkimuose nesustabdys.

„Nemanau, kad tai kaip nors sustabdys, bet daroma viskas, kad būtų sunkiau – nelygios sąlygos konkuruoti su partijomis, nes ir parašų daugiau reikės surinkti, ir steigiant turės būti procentaliai daugiau negu partijoms. Žodžiu, sąlygos nekorektiškos ir diskriminuojančios, nežinau, ar demokratiškoje šalyje taip turėtų būti“, – sakė Panevėžio miesto meras.

Ką padarė Seimas?

Kaip rašė BNS, prezidentas G.Nausėda birželio pabaigoje priimtą Politinių organizacijų įstatymą vetavo, nes jame numatyti reikalavimai apsunkins jų dalyvavimą politiniame gyvenime ir „nesudarys lygių sąlygų į vietos savivaldą bei Europos Sąjungos reikalų sprendimą įtraukti kuo daugiau politinio proceso dalyvių“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Vis dėlto, į rudens darbus sugrįžęs Seimas šalies vadovo nuomonės nepaisė ir veto atmetė. Už tai balsavo 97 parlamentarai, prieš buvo 22, susilaikė du Seimo nariai.

Prezidento veto atmesti reikėjo ne mažiau kaip 71 balso „už“.

Už tai, kad įstatymas su griežtesniais reikalavimais komitetams būtų priimtas, balsavo valdantieji konservatoriai, liberalai ir Laisvės frakcijos atstovai, opoziciniai socialdemokratai, „darbiečiai“, Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovai, išskyrus pavienius opozicijos atstovus. Vieningai „prieš“ balsavo opoziciniai „valstiečiai“.

Naujuoju įstatymu numatoma prievolė komitetus steigti kaip juridinius asmenis, taip pat reikės turėti ir daugiau steigėjų.

Įstatymas numato, kad Europos Parlamento rinkimuose dalyvauti norinčiam komitetui reikėtų mažiausiai 1 tūkst. steigėjų, o savivaldos rinkimams – mažiausiai 0,1 proc. tos savivaldybės gyventojų.

Ligšiolinis įstatymas numatė, kad rinkimų komiteto keliamą kandidatų į savivaldybės tarybos narius sąrašą turi paremti ne mažiau kaip 20 proc. tos savivaldybės rinkėjų skaičiuojant vienam mandatui, bet ne mažiau kaip 100 tos savivaldybės rinkėjų.

Keli su komitetais išrinkti merai, tarp jų Kauno vadovas Visvaldas Matijošaitis, Šiaulių meras A.Visockas, Panevėžio meras R.M.Račkauskas, šią savaitę paskelbė laišką su parama prezidento veto, sakydami, kad reikalavimai komitetams sugriežtinami, tačiau nesuteikiamos lygios teisės, pavyzdžiui, į valstybės finansavimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius