Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 14 /14:45

A.Bilotaitė apie migrantų krizę: neturėjome jokių ryžtingų pasiūlymų iš prezidentūros

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė Seimo posėdyje pareiškė, kad prezidentūra nepateikė jokių ryžtingų pasiūlymų migrantų krizei suvaldyti. Ministrė sakė, kad pareigūnai pastebi socialiniuose tinkluose arabų kalba platinamus pranešimus, kad Baltarusijos kelias yra baigtas ir siūlymus vengti Lietuvos.
Agnė Bilotaitė
Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Antradienį paklausta apie prezidento patarėjos Astos Skaisgirytės pareiškimą, jog Vyriausybė ryžtingų priemonių dėl migrantų krizės suvaldymo ėmėsi po „labai aiškaus prezidento pokalbio su premjere, vidaus reikalų ministre, kitais ministrais“, A.Bilotaitė sakė, kad iš prezidentūros ryžtingų pasiūlymų negauta.

„Mūsų Vyriausybė suvaldė šitą krizę, taip pat panašu, kad šioje šlovėje, matyt, nori pasišildyti ir kitos institucijos, – antradienį Seime sakė vidaus reikalų ministrė. – Noriu patikinti, kad neturėjome jokių ryžtingų pasiūlymų iš šios institucijos (prezidentūros – aut. past.), tiesiog sprendimai buvo priimti apsvarsčius teisėtumą ir kitus dalykus.“

Antradienį tą patį kalbėjo ne tik premjerė Ingrida Šimonytė. Parlamento Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad prezidentūra kaip tik siūlė neskubėti su migrantų apgręžimu.

Spaudimas iš Baltarusijos išlieka didelis

„Šiandien jau galime pasakyti – situacija dėl neteisėtos migracijos yra stabili. Neteisėti migrantai neturi galimybės kirsti mūsų sienos“, – Seimo posėdyje kalbėjo ministrė.

A.Bilotaitė pabrėžė, kad migracijos spaudimas iš Baltarusijos pusės išlieka didelis, bandoma organizuoti naujus migrantų srautus, prisidengiant krize Afganistane, kuriamos dirbtinės situacijos dėl pasienyje įstrigusių asmenų.

„Tačiau socialiniuose tinkluose arabų kalba pareigūnai pastebi pranešimus, kad Baltarusijos kelias yra baigtas ir siūloma vengti Lietuvos“, – kalbėjo ministrė.

Jos teigimu, Baltarusijos sukurta legenda, kad Lietuva yra lengvai pereinamas kiemas į ES „paneigta ir nebegalioja“.

Anot jos, mūsų sprendimus pozityviai vertina ir Europos Komisija.

A.Bilotaitė kalbėjo, kad teisinis reguliavimas Europos Sąjungoje nėra pritaikytas tokioms situacijoms.

Ji patikino ministerijoje kiekvieną savaitę bendraujanti su savivaldos atstovais. Ministrė pripažino, kad krizės pradžioje komunikacijos galėjo būti daugiau, tačiau tai esą reikėtų suprasti, nes situacija – neeilinė.

„Galbūt komunikacija yra ta vieta, kuriai sudėtingiau skirti daugiau laiko, nes jo paprasčiausiai nėra. Galbūt ši vieta yra tokia, kurią būtų galima tobulinti“, – sakė ji.

Atsakydama parlamentarams ji teigė, kad planas per metus pastatyti fizinį barjerą yra įgyvendinamas.

Migrantams lieka du keliai

VRM antradienį pranešė, kad institucijos išnagrinėjo ir atmetė 562 neteisėtų migrantų prašymus suteikti politinį prieglobstį, nuo metų pradžios 130 jų jau išvyko iš šalies.

Antradienį ji Seime žurnalistams sakė, kad prieglobsčio negavusiems migrantams lieka du keliai: namo grįžti savanoriškai arba būti deportuotiems.

„Kai yra priimamas sprendimas nesuteikti prieglobsčio prašymo, yra dvi galimybės – arba pasiūlyti tiems asmenims savanoriškai grįžti į kilmės šalis, arba priverstinis grąžinimas, deportacija“, – A.Bilotaitę cituoja BNS.

Klausiama, ar Lietuva turi planą, kaip bus integruojami migrantai, kurie nebus deportuoti į savo kilmės šalis, A.Bilotaitė atkreipė dėmesį, kad Lietuva dažniausiai suvokiama ne kaip tikslo šalis, o tarpinė stotelė.

Tačiau integracijos planas, anot ministrės, „yra dėliojamas, bet visas dėmesys, visos pastangos skiriamos tam, kad tie asmenys būtų sugrąžinti į kilmės šalis“.

Vakcinavosi tūkstantis migrantų

Parlamentaro Antano Vinkaus klausiama, kokia koronaviruso padėtis migrantų stovyklose, teigė, jog visi atvykėliai yra testuojami dėl koronaviruso.

„Jie taip pat yra vakcinuojami, mano žiniomis, apie tūkstantis migrantų yra vakcinuota. Be to, ir toliau tęsime tą procesą“, – sakė ministrė.

A.Bilotaitės teigimu, koronaviruso atvejų pasitaiko, o sergantieji yra izoliuojami, o, esant reikalui, siunčiami į gydymo įstaigas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius