Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 15

Agnės Širinskienės vadovaujamai laikinajai komisijai informacijos kol kas neduoda ir VSD

Negavusi medžiagos iš parlamentinio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) ir kol kas – iš Valstybės saugumo departamento (VSD), „valstietės“ Agnės Širinskienės vadovaujama laikinoji komisija imasi smulkesnių klausimų. Trečiadienį numatytame komisijos posėdyje ketinama gilintis į pačios A.Širinskienės spalio mėnesį paviešintą informaciją apie galimą spaudimą Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariams.
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė
Ramūnas Karbauskis ir Agnė Širinskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rudenį sudaryta A.Širinskienės vadovaujama laikinoji komisija sulaukė antausio iš NSGK – komitetas atsisakė suteikti bet kokią turimą informaciją.

Po to A.Širinskienė pažadėjo informaciją gauti tiesiai iš spectarnybų – pernai komisija kreipėsi į VSD, prašydama pateikti NSGK teiktą medžiagą, kuri nebuvo vieša ir nepateko į NSGK tyrimo išvadą.

Tačiau ir VSD iki šiol šios medžiagos komisijai nepateikė.

A.Širinskienė 15min pirmadienį sakė, jog laikinoji komisija iš departamento gavo medžiagos sąrašą, tačiau pačios medžiagos – ne.

VSD ją pažadėjo pateikti tik tada, kai baigsis Seimo kontrolieriaus Augustino Normanto tyrimas. NSGK tyrimo išvadose daug minėtas koncernas „MG Baltic“ kontrolieriui yra apskundęs VSD.

Anot A.Širinskienės, tai, jog viešai nėra skelbiama apie tyrimo rezultatus, reiškia, jog Seimo kontrolierius tyrimo terminą greičiausiai pratęsė.

„Kaip suprantu, ten dar buvo tokia problema, jog Seimo kontrolierius neturėjo leidimo dirbti su slapta informacija, ir dar kol buvo išduotas tas leidimas buvo sugaišta laiko“, – teigė komisijos pirmininkė.

Anot jos, ilgiausiai kontrolieriaus tyrimas gali tęstis pusmetį. Laikinosios komisijos darbo pabaiga numatyta gegužės 1 dieną. Su A.Normantu 15min susisiekti nepavyko.

A.Širinskienė pirmadienį pabrėžė, jog planų tirti verslo įtaką politikams laikinoji komisija tikrai nėra atsisakiusi.

„Neturint įslaptintos informacijos kai kuriuos epizodus galima nagrinėti“, – sakė ji.

Komisijos akiratyje – Povilas Urbšys

Tačiau prieš tai laikinoji komisija ketina panagrinėti pernai rudenį nuskambėjusią istoriją.

Laikinosios tyrimo komisijos dėl galimos neteisėtos įtakos ir (ar) poveikio Lietuvos politikams, valstybės tarnautojams ir politiniams procesams Lietuvoje komisijos artimiausiame posėdyje planuojama išklausyti VTEK narius, buvusį komisijos Prevencijos skyriaus vedėją Mindaugą Siaurį ir buvusi „valstiečių“ frakcijos narį Povilą Urbšį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Urbšys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Povilas Urbšys

Komisija žada gilintis į po pernai spalį A.Širinskienės ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio paviešinto įrašo kilusį klausimą, ar M.Siaurys buvo verčiamas iš darbo išeiti savo noru.

2017 metais greičiausiai paties M.Siaurio darytame įraše girdėti, kaip VTEK nariai sako nurodymą atleisti M.Siaurį išgirdę iš tuomet Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetui vadovavusio Povilo Urbšio ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio.

A.Širinskienė 15min pirmadienį sakė, kad šis epizodas yra atskiras: „Bandysime pasiaiškinti, kas gi ten vyko tarp Seimo nario P.Urbšio ir VTEK narių kas ir kas ten vyko Seimo pirmininko kabinete, kur irgi, kaip žinote, panašu, kad buvo kažkokie pokalbiai.“

Beje, V.Pranckiečio dalyvavimas komisijos posėdyje nenumatomas.

Kilus skandalui R.Karbauskis paragino VTEK atsistatydinti ir pažadėjo, kad P.Urbšiui bus rengiama apkalta. VTEK nariai atsakė, kad kalbos apie Seimo vadovybės spaudimą jiems yra laužtos iš piršto.

Kilus skandalui, 15min Seimo archyve išklausė P.Urbšio vadovauto komiteto posėdžio įrašą, iš kurio paaiškėjo, kad jame VTEK nariai kėlė M.Siaurio savivaliavimo klausimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius