Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2011 06 23 /12:55

Alaus gamyklos darbuotojai dėl nukelto streiko surengė piketą

Ketvirtadienį nuo 11 val. prie alaus gamyklos „Švyturys-Utenos alus“ piketavo gamyklos darbuotojai, kurie nesutiko su Klaipėdos apylinkės teismo nutartimi nukelti organizuoto streiko gamykloje datą.
Alaus daryklos darbuotojai piketavo dėl to, kad teismas nukėlė streiko datą.
Alaus daryklos darbuotojai piketavo dėl to, kad teismas nukėlė streiko datą. / Irmos Ozturhan/15min.lt nuotr.

Aštuoni darbuotojai prie gamyklos plakatais išreiškė nuomonę, apie alaus gamyklos vadovybės darbą ir požiūrį į darbuotojus. Paketuotojai iš skirtingų gamyklos padalinių ir kiti maisto įmonių profsąjungos nariai teigė nebetikintys gamyklos administracija, kuri esą skelbia klaidingus duomenis apie atlyginimus. Jie nesutinka, kad administracijos duomenimis, gamyklos darbininko vidutinis darbo užmokestis siekia beveik 3300 Litų.

Profsąjungos pirmininkas Raimondas Tamošauskas stebėjosi, kad demokratinėje valstybėje suvaržoma darbuotojų teisė skelbti streiką. Pasak R.Tamošausko, teismo nutartis, kurioje gamyklos streiko metu esą strigtų visuomenei gyvybiškai svarbi veikla, yra absurdiškas. Tuo tarpu streiko nukėlimo motyvus lakoniškai pakomentavęs teisėjas Raimondas Dilys šią nutartį, kurioje cituojamas Darbo kodekso 81 straipsnis, esą taikė plačiąja prasme.

Profsąjungos pirmininkas nesuprato ir to, kodėl ginčą ėmėsi nagrinėti Klaipėdos teismas. „Įmonė registruota Utenoje, pagrindinė būstinė – Vilniuje, o į teismą kreiptasi Klaipėdoje. Kai sudėlioji visus faktus, darosi keista“, – įžvalgas išsakė R.Tamošauskas. Pasak jo, šis piketas – ne paskutinis.

Papildyta: Reaguodami į piketą, savo nuomonę išsakė ir pačios gamyklos atstovai. Pasak jų, Teismo nutartis atidėti streiką – objektyvi  žmonių saugumo užtikrinimo priemonė. „Paskelbę streiką profsąjungų atstovai nepateikė jokio plano, kaip užtikrins nepertraukiamą gamybą. Palikus fermentavimo įrenginius be priežiūros, dėl juose susidarančio slėgio gali įvykti sprogimas. Tai situacija, pavojinga daugelio žmonių gyvybei. Todėl teismo nutartis, atidedanti streiką ir įpareigojanti sudaryti gamybos tęstinumo planą yra vienintelė logiška išeitis “, – teigė įmonės Korporatyvinių reikalų direktorius D.Smailys. 

Jo teigimu, profesinių sąjungų ir UAB „Švyturys-Utenos alus“ administracijos ginčas kilo dėl skirtingai interpretuojamo Kolektyvinės sutarties punkto, įpareigojančio kasmet peržiūrėti darbininkų atlyginimus. „Nesutarimai kyla mums ir Profsąjungų vadovams skirtingai interpretuojant vieną Kolektyvinės sutarties punktą dėl kasmetinio atlyginimų peržiūrėjimo. Tokioje situacijoje  yra civilizuota išeitis palikti sprendimo teisę teismui, o priežasčių nepasitikėti teismo sprendimu nėra“, – teigė Dainius Smailys. Esą įmonė kolektyvinę sutartį vykdo nuosekliai.

Šiuo metu visi bendrovės padaliniai dirba kaip įprasta – produkcija įmonės kientus pasieks įprastu grafiku, o tai itin svarbu norint patenkinti per Joninių ilgąjį savaitgalį išaugsiantį produkcijos kiekį. Bendrovės atstovai teigia, kad už darbą valstybinių švenčiu metu bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ darbininkams mokamas trigubai didesnis nei įprasta atlyginimas, už darbą poilsio dienomis – dvigubai didesnis.


 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius