Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 03 25

Algirdas Butkevičius krykštauja iš džiaugsmo, kad STT netirs įtartinų „Expo 2015“ konkursų

Premjeras Algirdas Butkevičius džiūgauja, kad Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) netirs 15min.lt paskelbtos informacijos apie daug įtarimų sukėlusius konkursus rengiantis parodai „Expo 2015“. Premjeras teigia, kad pasiruošimas parodai vyksta skaidriai, nors kai kurie konkursai akivaizdžiai parengti juos laimėjusiems dalyviams. Tarp laimėtojų – ir premjero patarėjos vyro bendrovė.
Algirdas Butkevičius
Algirdas Butkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausybės spaudos tarnyba trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad ministras pirmininkas A.Butkevičius gavo STT atsakymą dėl 15min.lt paskelbtos informacijos apie galimus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus organizuojant Lietuvos dalyvavimą pasaulinėje parodoje „Expo 2015“ Milane.

Premjeras viešai pamokė Ž.Plytniką

STT atsakyme teigiama, jog priimtas sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą konstatuojant, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

„STT atsisakė pradėti tyrimą, nes neįžvelgta korupcinio pobūdžio veiklos. Tai įrodo, jog pasiruošimas „Expo 2015“ vyksta skaidriai. Tenka tik apgailestauti, kad buvęs Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas neatsakingai visuomenės informavimo priemonėse paskelbė informaciją, kuri pasirodė esanti nepagrįsta. Įžvelgiant galimas piktnaudžiavimo apraiškas reikia ne viešai mėtytis įtarimais, bet kreiptis į atitinkamas institucijas ir imtis teisinių priemonių“, – sako premjeras.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Žydrūnas Plytnikas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Žydrūnas Plytnikas

Kreipėsi pats premjeras

Šių metų kovo pradžioje Vyriausybės vadovas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, siekdamas išsiaiškinti, ar buvusio Viešųjų pirkimų tarnybos vadovo Žydrūno Plytniko teiginiai apie pasirengimą parodai „EXPO 2015“ turi pagrindo, ir nustatyti, ar iš tiesų viešuosiuose pirkimuose įžvelgiama korupcinės veiklos požymių.

Pagal premjero kreipimąsi priimti sprendimą Baudžiamojo proceso kodekso nustatyta tvarka Generalinė prokuratūra pavedė Specialiųjų tyrimų tarnybai.

STT premjerui pateiktame atsakyme informavo, jog negavo duomenų apie tai, kad vykdant viešuosius pirkimus, susijusius su Lietuvos paviljono pasaulinėje parodoje „Expo 2015“ įrengimu, buvo padaryta didelė žala valstybei, Europos Sąjungai, tarptautinei viešajai organizacijai, juridiniam ar fiziniam asmeniui. Duomenų apie neteisėtus susitarimus, suinteresuotumą ar kitą galimą korupcinę veiklą, taip pat negauta ir nenustatyta.

Lietuvos paviljonas
Lietuvos paviljonas

Ž.Plytnikas 15min.lt teigė, kad „Expo 2015“ pirkimams skirti 4 mln. eurų leidžiami neskaitant įstatymų arba pasinaudojant specialiai paliktomis landomis. 

A.Butkevičaus patarėja ir Žemės ūkio ministerijos maitintojai

15min.lt rašė, kad Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijų organizuojamas pasiruošimas Lietuvos pristatymui tarptautinėje parodoje „Expo 2015“ už galvų verčia griebtis ne tik verslininkus, bet ir viešųjų pirkimų specialistus.

Buvęs Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) vadovas Žydrūnas Plytnikas 15min.lt teigė, kad „Expo 2015“ pirkimams skirti 4 mln. eurų leidžiami neskaitant įstatymų arba pasinaudojant specialiai paliktomis landomis. 

Įtarimai krenta ir premjero A.Butkevičiaus aplinkai. Lietuvos paviljono statyboms buvo pasirinkta buvusios aplinkos viceministrės ir dabartinės premjero patarėjos Jūratės Juozaitienės vyro Virginijaus Juozaičio įmonė.

Iš anksto buvo aiškus ir Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) rengto konkurso maitinimo įstaigoms nugalėtojas – „Bernelių užeiga“. Kitos maitinimo įstaigos tiesiog neatitiko konkurso reikalavimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius