Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 17

Almos Vaitkunskienės varymo iš posto priežastys – po storu paslapties šydu

Vilniaus savivaldybę tebepurto skandalas dėl mero Remigijaus Šimašiaus noro savivaldybės administracijos direktorę Almą Vaitkunskienę poste pakeisti savo patarėju Povilu Poderskiu. Apie priežastis meras linkęs tylėti, tačiau savivaldybės užkulisiuose vis garsiau skamba kalbos, kad priežasčių atleisti A.Vaitkunskienę yra ne viena, tarkim, jos elgesys su darbuotojais.
Remigijus Šimašius ir Alma Vaitkunskienė
Remigijus Šimašius ir Alma Vaitkunskienė / 15min nuotr.

Spręs spalio 25-ąją

Kitos savaitės tarybos posėdyje politikai svarstys klausimą dėl A.Vaitkunskienės atleidimo. Kaip teigiama patarėjo Aleksandro Zubriakovo 15min perduotame komentare, „Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius, kuris atsakingas už sklandų ir kokybišką savivaldybės darbą, spalio 25 dienos tarybos posėdyje teiks administracijos direktorės atleidimo klausimą.“

Ir tiek. Daugiau jokių paaiškinimų apie tokio sprendimo priežastis. Tiksliau – beveik jokių, nes ir praėjusią savaitę šiai žiniai pasklidus meras kalbėjo labai miglotai.

Penktadienį savo „Facebook“ paskyroje jis parašė: „Savivaldybės administracijos direktorė Alma Vaitkunskienė turi ypatingą sugebėjimą ištraukti faktiškai bankrutuojančią įstaigą (kokia buvo savivaldybė prieš dvejus metus). Ji su kaupu atliko savo darbą savivaldybės administracijoje. Jos pagalbos vis dar reikia dar vienoje srityje, kurioje yra iššūkių dėl skolų ir nuostolių. Greitai anonsuosiu, kokia tai sritis.“

Anonsuoti nebeprireikė, nes pirmadienį A.Vaitkunskienė 15min pareiškė, kad mero siūlymą atmetė: „Šiandien aš informavau merą tik apie tai, kad aš bet kokių alternatyvių pasiūlymų nesu pasirengusi priimti, nematau, kam tai reikia daryti ir nematau pagrindo tai priimti. Taip, aš gavau preliminarų pasiūlymą iš vienos iš įmonių su dar didesne alga nei administracijos direktorės. Tačiau nematau pagrindo tą pasiūlymą priimti, tai būtų tarsi koks susitarimas, suokalbis už tarybos narių, kurie mane visi paskyrė 51 balsu, nugarų. Taigi aš manau, kad šis nesusipratimas greitai išsispręs.“

Kiek vėliau BNS ji patvirtino gavusi siūlymą pereiti dirbti į Vilniaus šilumos tinklus.

Meras pirmadienį žadėjo kiek vėliau pateikti išsamesnį komentarą apie priežastis, tačiau antradienį tepranešė apie būsimą tarybos posėdį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Remigijus Šimašius

Nesutarimų būta

Pastaruoju metu R.Šimašius yra užsiminęs apie nepasitenkinimą administracijos vadovybės darbu.

Tarkim, kai iš bendrovės „Vilniaus vandenys“ pasitraukė jos direktorius ir keli valdybos nariai. Tada meras 15min sakė, kad, jo teigimu, gerai dirbusi vadovybė atsistatydino ir dėl tarybos opozicijos politikų kaltės, turėdamas omeny rugpjūčio pabaigoje Antikorupcijos komisijos kreipimąsi į Generalinę prokuratūrą dėl „Vilniaus vandenų“ nekilnojamojo turto pardavimo Dominikonų g. 9 ir 11. Esą šis pardavimas galėjęs miestui atnešti net apie kelis milijonus eurų nuostolių.

R.Šimašius taip pat teigė, kad ketina įvertinti, ar Vilniaus savivaldybės administracija „apsaugojo įmonę nuo to opozicijos politikų spaudimo“. Ką tai reiškia, meras nepatikslino.

Apie tai, kad tarp mero ir administracijos direktorės būta konfliktų, užsiminė ir Socialdemokratų frakcijos vadovas Marius Skarupskas, kalbėdamas apie mero siūlymą atleisti direktorę: „Čia mero sprendimas yra. Jis nepaaiškina visų priežasčių, bet matėsi, kad konfliktas tarp jų buvo seniai, jautėsi trintis. Bet kokios priežastys, kas lėmė, klausimas.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus tarybos posėdis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus tarybos posėdis

Priežasčių yra?

Nemokėjimas dirbti komandoje, psichologinis smurtas prieš darbuotojus, neigiamos atmosferos kūrimas Vilniaus miesto savivaldybėje, kova su įmonėmis ir jų valdybomis. Tai tik kelios iš minimų priežasčių, dėl kurių norima atleisti A.Vaitkunskienę ir vietoj jos paskirti kitą administracijos direktorių.

Tačiau visa tai – tik gandai, kuriais gana noriai dalijasi savivaldybės dangoraižio darbuotojai. Apie tai, kad su direktore dirbti nelengva dėl neretai neįprastų reikalavimų, kurie nebūtinai susiję su kompetencija, kalbama jau nuo pirmų jos darbo dienų šiame poste.

Iš viso administracijoje šiuo metu yra patvirtinta 921 pareigybė. Darbuotojų pokyčiai – įspūdingi. Nuo 2015 m. gegužės 1 d. iki šiol atleisti 237 darbuotojai. Iš jų net 127 išėjo savo noru, 62 – dėl struktūrinių pertvarkymų, 24 – šalių susitarimu, dar tiek pat – dėl terminuotų sutarčių, nepratęstos tarnybos, ligos ir t. t.

Nuo pirmų dienų būta ir šiokių tokių incidentų, kur skambėjo A.Vaitkunskienės vardas.

Nuo pirmų dienų būta ir šiokių tokių incidentų, kur skambėjo A.Vaitkunskienės vardas.

Štai dar 2015 m. balandžio 24 d., praėjus vos dviem dienoms po A.Vaitkunskienės paskyrimo, pasirodė žinia apie tai, kad į Vilniaus savivaldybę lėkė greitosios pagalbos automobilis, nes darbe blogai pasijuto administracijos direktorės referentė Nomeda Mackonienė. Ji pati situacijos nekomentavo, tačiau prie mero Artūro Zuoko tarybos sekretoriumi dirbęs Miroslavas Monkevičius tuomet teigė, kad darbuotojos sveikata sušlubavo po tęstinių pokalbių su nauja valdžia. „Po tęstinio pokalbio su valdžia ji buvo išvežta su greitąja iš darbo vietos. Terorizavo, spaudė, rėkė, viskas netiko ir, kaip suprantu, taip ir atsitiko“, – užpernai balandį 15min sakė M.Monkevičius.

A.Vaitkunskienė tokias kalbas griežtai atmetė, užtikrinusi, kad darbuotoja gera, atskiro pokalbio su ja nebūta, atleidimu negrasinta. N.Mackonienė iki šiol dirba administracijoje, tik yra nebe direktorės, o jos pavaduotojo padėjėja.

Aiškinosi tarybos posėdyje

Dar viena istorija, kurioje neigiamame kontekste nuskambėjo A.Vaitkunskienės vardas, į viešumą iškilo šių metų birželio vidury. Tuomet tarybos posėdyje konservatorių frakcijos narė Violeta Podolskaitė direktorės paklausė, kodėl Socialinių reikalų departamentą palieka labai gerai dirbantys žmonės:

Kreipiuosi į jus, nenoriu jūsų užgauti, bet pradedu manyti, kad tai yra kažkoks psichologinis smurtas, kuris vyksta jau ne pirmą mėnesį, – sakė V.Podolskaitė.

„Kreipiuosi į jus, nenoriu jūsų užgauti, bet pradedu manyti, kad tai yra kažkoks psichologinis smurtas, kuris vyksta jau ne pirmą mėnesį, ir man labai gaila, kad tie žmonės, kurie jau yra išdirbę po 26 metus ir kaip uolos laiko šitą socialinį darbą savivaldybėje, jie turi palikti savo pareigas. Aš kalbu apie gerbiamą Rasą Laiconienę, girdėjau, kad ir ponia Irena Kisielienė atsisako dirbti. Taip pat net girdėjau iš viešosios tvarkos skundų dėl jūsų elgesio. Aš labai atsiprašau, jeigu jus tai užgauna, bet prašau, paaiškinkite, kas čia vyksta.“

Tame tarybos posėdyje A.Vaitkunskienė, atsakydama į V.Podolskaitės klausimą, teigė negavusi jokių skundų ir šių darbuotojų prašymų atleisti jas iš darbo. Direktorė teigė, kad konfliktinė situacija kilo dėl „Vilties centro“ planuoto projekto – esą R.Laiconienė nei jos, nei kitų administracijos vadovų bei tarybos narių iš anksto neinformavo apie tai, kad projektui savivaldybė privalės surasti 453 tūkst. eurų, nors tai žinojo.

Tiesa, direktorė tuomet nekalbėjo apie psichologinį smurtą ir spaudimą darbuotojoms, ko klausė V.Podolskaitė, tik apie nesutarimų priežastis. Atsakydama į tai R.Laiconienė tarybos nariams taip pat parašė laišką, kuriame paneigė direktorės kaltinimus galimomis manipuliacijomis, melagingu informacijos teikimu ir/ar jos slėpimu. Vis dėlto viešai apie santykius su administracijos direktore R.Laiconienė kalbėti atsisakė, teigdama, kad darbą savivaldybėje šiaip ar taip palieka.

Iki šiol itin girta administracijos direktorė, ypač dėl suvaldytų savivaldybės finansų, atrodo, gali būti priversta šį bei tą paaiškinti apie savo elgesį ir sprendimus. Kiek priekaištų jai bus išsakyta iš tarybos salės tribūnos posėdžio spalio 25 d. metu, žino, greičiausiai, tik meras ir galbūt jo artimiausi bendražygiai.

Bent jau pirmadienį opozicijos, o taip pat ir kai kurių mero sprendimus ketinančių remti frakcijų politikai tvirtino nieko negirdėję apie argumentus, kodėl A.Vaitkunskienę turėtų pakeisti P.Poderskis. Plačiau skaitykite čia: Vilniaus politikai sutrikę dėl R.Šimašiaus noro atleisti A.Vaitkunskienę: su niekuo nesitarta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius